home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
10 gyakran ismételt kifejezés
Salvai Ramona
2016.12.31.
LXXI. évf. 52. szám
10 gyakran ismételt kifejezés

Ahogy a közhely is mondja: a divat változik, a stílus örök. Hogy ezt a sokat ismételgetett igazságot valóban Coco Chanel fogalmazta-e meg, még a Google sem tudja biztosan. Azt pedig végképp nem, hogy maga a divat és a stílus kifejezés pontosan mit is jelentenek — napjainkban, itthon. Ezt a szakértők sem tudták még megfejteni. Amiről viszont mindenképp érdemes írni, olvasni és tudni, az egy kisebb szótárnyi olyan kifejezés, amely immár szerves része lett a hétköznapi nyelvhasználatunknak. Nemcsak szakmai közegben hangzanak el, hanem az utcai óriásplakátoktól kezdve a tv-műsorokon át a divatmagazinokig mindenhol megjelennek.

Minden szakmának megvannak a maga kifejezései, a divatban sincs ez másként. A különbség csupán az, hogy a divat értünk (is) van, így bizonyos terminusai a kultúránk, a hétköznapi életünk részei. Az alábbiakban a leggyakoribb, legaktuálisabb és legszélesebb tömeget érintő kifejezéseket gyűjtöttük össze.

Concept store

Olyan üzlet, amely egy meghatározott koncepció szerint állítja össze kínálatát. Vásárlók egy konkrét csoportját szólítja meg. A koncepciónak megfelelően van kialakítva az üzlet belső tere is, igazodik hozzá a dekoráció, a zene, sőt még az üzletben dolgozók megjelenése is. A potenciális vásárlóknak jellemzően nemcsak öltözéket, kiegészítőt kínálnak, hanem más termékeket, például bútorokat vagy egyéb használati, illetve dekorációs tárgyakat is.

Designertermék

Olyan öltözék, kiegészítő vagy ékszer, amelyet egy neves, a szakmában elismert márka alatt dolgozó divattervező álmodott meg, és a kivitelezésért ő, illetve a neki dolgozók felelősek. Nem feltétlenül szükséges, hogy a terméket a márka alapítója tervezze.

Fast fashion termék

A fast fashion kifejezés (jelentése gyors divat) arra utal, ahogyan a termékeinek a gyártása és értékesítése folyik. A kiemelkedő fontosságú és meghatározó divatházak, tervezők által kifutóra vitt kreációk hatására körvonalazódó trendeket hivatott elérhetővé tenni a nagyobb nyilvánosság számára. A tervezési és a kivitelezési folyamat gyorsabb és kevésbé költséges annak érdekében, hogy az aktuális trendekhez igazodó öltözékek megfizethetőbbek legyenek. Ilyen elvek szerint működnek az olyan nemzetközi cégek, mint a H&M, az Inditex csoport (Bershka, Stradivarius, Zara, Pull&Bear stb.) vagy a Topshop. A 2000-es évek óta örvend különösen nagy népszerűségnek ez a fajta ruhagyártási és értékesítési mód.

Több ellenmozgalom is létezik, melyek támogatói olyan tényekre igyekeznek felhívni a figyelmet, mint például a fast fashion termékek gyártási folyamatának környezetre gyakorolt káros hatásai, a gyárakban alkalmazott munkaerő felé tanúsított etikátlan bánásmód és a legkevésbé sem megfelelő munkakörnyezet, illetve számos más fontos, de gyakran elhanyagolt téma és tény.

Kapszulakollekció

A fogalom feltehetően a capsule wardrobe-ból ered. Ennek egy olyan gardrób kialakítása a lényege, amelynek darabjai időtlenek, és jól kombinálhatóak egymással vagy az aktuális szezon darabjaival — egyszóval alapdarabok. A kapszulakollekciók ettől elviekben különböznek. Céljuk például, hogy a tervezők a fő, szezonális kollekciók között is előálljanak valami újjal, ezzel is vásárlásra buzdítva az érdeklődőket. Jellemzően valamilyen különleges tulajdonságuk van. Az utóbbi időben a végzős divattervező-hallgatók is ilyen kollekciókkal mutatkoznak be a szakmában.

Konfekció

Iparilag, tömegesen előállított készruházat, mely szabványosított méretekben kapható az áruházakban és a szaküzletekben. Minősége és ára nagyon különböző lehet. Korlátozott mennyiségben gyártott, exkluzív válfaja a prêt-à-porter.

Look

A divatbemutatókon vagy fotózásokon a modellen megjelenő outfit (ruhadarabok és kiegészítők) összefoglaló neve.

Lookbook

A divatszakmában kétféle jelentése lehet. Egyrészt egyfajta portfólióként funkcionál, a tervező aktuális kollekciójának termékeiről egy igényesen és általában egységes koncepciónak megfelelően elkészített fotósorozat. Másrészt a divatbloggerek különféle összeállításokról készített fotóiból álló úgynevezett online divatnaplóit is nevezhetjük lookbooknak.

Pop-up store

Időszakosan felállított/berendezett, gyakran kiállítótérként is működő üzlet. Az eladáson kívül elsődleges célja a népszerűsítés. Emiatt jellemzőek a kreatív megoldások a berendezést és magát a kínálatot illetően is. Gyakori, hogy több tervező összefogásával működik egy-egy ilyen pop-up store.

Showroom

Az a tér, üzlet, ahol egy vagy több tervező eladásra, bemutatásra kínálja a termékeit.

 

Dress code

Egy öltözködési szabályrendszer, mely meghatározza, hogy egy konkrét helyzetben milyen normáknak megfelelően, mit és hogyan illik viselni.

Főbb típusai: casual (a hétköznapi öltözködés), business casual (amit általában irodai munkára szoktak viselni), smart casual (ez valamivel elegánsabb az előbbinél), business/informal (gyakran egy elegánsabb smart casual, mely a férfiak számára öltönyből és nyakkendőből áll, a nők esetében pedig egy ennek megfelelő ruha), semi-formal (ez az előbbinél csinosabb, alkalmi, esti viselet elsősorban), formal/black tie/black tie optional (ez a legelegánsabb és a legszigorúbban szabályozott viselet, mely férfiak esetében szmoking annak minden kiegészítőjével, nők számára nagyestélyi, báli ruha vagy esetleg egy nagyon elegáns koktélruha).

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..