1 milliárd dolláros kompenzáció
Talpai Lóránt
2021.04.22.
LXXVI. évf. 16. szám
1 milliárd dolláros kompenzáció

Nem engedik ki az Ever Givent — Nem veszélyesebb, de fertőzőbb — Ausztria megszervezné Putyin és Biden találkozóját

Nem engedik ki az Ever Givent

Nem engedi elhajózni a Szuezi-csatorna Hatóság az Ever Given konténerszállító hajót, mely hat napig eltorlaszolta a csatornát, amíg le nem zárulnak a tárgyalások az incidens miatt követelt kártérítésről — közölte a hajót üzemeltető Soei Kiszen japán cég. A 400 méter hosszú, több mint 200 000 tonnás Ever Given március 23-án erős szélben átlósan beszorult a csatorna egyik szűk, déli szakaszában, aminek következtében teljesen leállt a forgalom az Európa és Ázsia közötti legrövidebb hajózási útvonalon. A március 29-én kiszabadított hajót a Szuezi-csatorna Hatóság (SCA) vizsgálatának idejére egy tóra vontatták, mely a csatorna két szegmensét választja el. Sinohara Jumi, a Soei Kiszen cégvezető helyettese megerősítette, hogy az SCA kárrendezést kért, de részletekre nem tért ki. Oszama Rabi, az SCA elnöke viszont elmondta, hogy több mint 1 milliárd dollár kompenzációt várnak, és nem engedik el a hajót, ha a kérdés rendezése jogi útra terelődne. Mint mondta, ez az összeg magában foglalja a mentési művelet költségeit, illetve a forgalom leállásából eredő bevételkiesést és költségeket.

 

Nem veszélyesebb, de fertőzőbb

Nem halálosabb, de fertőzőbb a koronavírus Nagy-Britanniában felfedezett variánsa két egymástól független tanulmány szerint, melyek kedden a The Lancet Infectious Diseases és a The Lancet Public Health című tudományos lapokban jelentek meg. Korábban azt feltételezték, hogy a B.1.1.7 nevet kapott variáns nemcsak könnyebben átadható, mint a Vuhanban felfedezett vírus, hanem nagyobb arányban vezet a megbetegedett páciensek halálához. A két kutatás a 2020 szeptembere és decembere közötti periódust vizsgálta, amikor a B.1.1.7. felbukkant, illetve terjedni kezdett Angliában. Az első kutatásban brit páciensek részvételével végeztek teljes genomelemzést tavaly november 9-e és december 20-a között. Akkor a vuhanin kívül már a brit variáns is terjedt Londonban. A kutatók összehasonlították a két variánssal fertőzöttek betegségének súlyosságát, de nem találtak összefüggést a súlyos lefolyás és a vírus variánsa között, a B.1.1.7.-tel fertőzöttek 36 százaléka, a nem B.1.1.7.-tel fertőzöttek 38 százaléka lett súlyosan beteg vagy hunyt el.

 

Ausztria megszervezné Putyin és Biden találkozóját

Miután Joe Biden amerikai elnök javaslatot tett egy harmadik ország területén tartandó amerikai—orosz csúcstalálkozóra, az osztrák külügyminisztérium arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy Bécs készséggel rendelkezésre áll egy Biden—Putyin-találkozó helyszínét illetően. „Hogy hol és mikor jön létre a csúcstalálkozó, az a két érintett fél döntése. Ausztria szívesen ad otthont bárminemű tárgyalásoknak a két ország között, és a legmagasabb szinten képes azt megszervezni” — hangoztatta az osztrák külügyminisztérium képviselője. Amerika üdvözölte Ausztria ajánlatát: „Ausztria egyike a legbarátságosabb vendéglátóknak, Bécs diplomáciai központként jelentős hagyományokkal bír a világ államfőinek találkozói terén” — közölte a bécsi amerikai nagykövetség. Az orosz fél azonban visszafogottan reagált, és még korainak tartja, hogy a két vezető esetleges találkozójának részleteiről beszéljen.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..