home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
1 éves lett Hanna, a karanténban született tevecsikó
2022.03.18.
LXXVII. évf. 11. szám
1 éves lett Hanna, a karanténban született tevecsikó

Tavaly a karanténidőszak alatt több állatunknál is örülhettünk a család gyarapodásának. A csikóáldás a tevéknél volt a leglátványosabb, ugyanis pár héten belül 3 tevecsikó is született. Legelőször, épp a nemzeti ünnep napján Hanna látta meg a napvilágot.

Édesanyja, a szlovákiai Bajmóc állatkertjéből származó Kata, apja pedig a dortmundi származású Moha. Hanna igazi sztár lett az újranyitásunkat követően, köszönhetően játékos és kíváncsi természetének. A tevék, mint a legtöbb patás, fejletten születnek, pár óra alatt képesek lábra állni. Hannának ez is igen gyorsan ment, és másnap már szökdécselve várta gondozóit.  Sajnos a nyár folyamán anyja egy betegségben elpusztult, de a többi nőstény oltalmába vette a fiatal tevelányt. A rövid gyámság után Hanna számára igazi egzotikumnak számító lakótársa lett az Európa részen, a medvék kifutója mellett. Ugyanis Bonifáccal, a vele szintén egykorú házi szamár csikóval költözött össze. Mielőtt valaki megijedne, hogy furcsa keresztezés állt volna a terveink között, mindenkit megnyugtatunk, a két állat szinte testvérként tekint egymásra. Az összeköltözés oka pusztán annyi volt, hogy mindkét állattal külön gondozó foglalkozik, egyúttal megkezdődött az oktatás is a számukra. Hosszútávú terveink között szerepel ugyanis az, hogy minkét állattal találkozhassanak a látogatóink is közelről.

Bonifác januárban, Hanna pedig a napokban ünnepelte első szülinapját, és ahogy kell, mindkettejükről méltóan megemlékeztünk. Nézzék meg összeállításunkat a két fiatalról: Bonifácot almával köszöntöttük, Hannáról pedig az elmúlt év legjobb videóit és fotóit gyűjtöttük össze. De a csemegéről természetesen ő sem maradt le, gondozójától megkapta a finom születésnapi csemegéket.

Az állatkertekben a kétpúpú teve háziasított változatát tartják, amely nem is számít annyira egzotikusnak a Kárpát-medencében, mint gondolnánk. A Közép-Ázsiában kb. 4500 éve háziasított kétpúpú tevét már honfoglaló őseink is ismerték, de a török hódoltság időszakában is éltek hazánkban. Bár sokan úgy vélik, hogy a kétpúpú tevék a forró trópusi sivatagokban élnek, valójában a mérsékelt égövi sivatagos, félsivatagos élőhelyről származnak, amelyet a forróság és rendkívüli hideg egyaránt jellemez. Jelenleg is élnek vadtevék szabadon, azonban súlyosan veszélyeztetettek, mindössze kisebb csapatai maradtak fenn a Góbi-sivatagban, számuk az ezret sem éri el.

 

A Víz világnapján mutatjuk be új, állandó kalandjátékunkat az Ázsia-házban

Játszva tanulni sokkal könnyebb – hangsúlyozzuk sokszor az oktatás kapcsán. Mi is ebben hiszünk, így foglalkozásainkat és programjainkat is mindig ebben a szemléletben tartjuk. Ez motiválta új, állandó játékunk létrehozását is, amely végül az Ázsia-házban kapott helyet és első idei rendezvényünkön, a Víz világnapjához kapcsolódó családi napunkon debütál, március 20-án. A CITES-ről minden korosztálynak tudnia kell, manapság pedig még inkább felértékelődött a téma fontossága. Ezért is hoztuk létre nyomozós játékunkat, amelyben mindenki nyomozó lehet, és felgöngyölíthet egy igazi állatcsempész hálózatot, és megmenthet egy vadon befogott majd elrabolt ködfoltos párduc kölyköt. A játékot egyedül és csapatban is lehet játszani, mindössze egy QR-kód beolvasására alkalmas telefonra van rá szükség. És a jó megfigyelő képességre, ugyanis az Ázsia-ház 3 kiállító részében, a határállomáson, az orvvadász kunyhójában és a kutatókunyhóban számtalan nyom várja, hogy megtalálják. Segítségül észrevehetően megjelöltük azokat a pontokat, amikre különösen figyelni kell.

A vasárnapi program részeként a Természetvédelmi Oktatóközpontban lévő állomáson is sok érdekességet tudhatnak meg az érdeklődők a vízről.

A játék a határállomáson indul, és körülbelül 15-20 percet vesz igénybe.

Fontos kiemelnünk, hogy a tárgyak, még ha nyom is, nem elmozdíthatók, hiszen részben a dekoráció elemei is. Így kérjük, vigyázzanak a kiállításra.

És egy jó tanács: mindent olvassanak el! Jó szórakozást kívánunk!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..