home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
1,9 milliárd dinár
Talpai Lóránt
2022.02.17.
LXXVII. évf. 7. szám
1,9 milliárd dinár

Ennyit kapnak a pártok a választásokra — Épül a negyedik híd Újvidéken — Tiltakozók az elnökségi épület előtt

Ennyit kapnak a pártok a választásokra

Az április 3-ai választásokon induló pártok 1 903 687 823 dináros költségvetési keretet használhatnak fel a kampányra. A pénzösszeget a teljes adóbevétel 0,07%-ának képlete alapján határozzák meg, vagyis az elnöki tisztségért indulók 922 530 000 dinárt használhatnak majd fel, a köztársasági parlamenti választásokon részt vevő pártok pedig ugyanennyire jogosultak. A fővárosi választásokkal kapcsolatban az előrejelzések szerint 58 627 823 dináron osztoznak majd az indulók. A köztársasági költségvetésből azok a pártok használhatnak fel pénzt, amelyek választási garanciát vállalnak banki garancia, pénz vagy ingatlan formájában. Ha a parlamenti és elnökválasztáson nem szerzik meg a szavazatok legalább 1 százalékát, illetve a kisebbségi pártok a 0,2 százalékát, vissza kell adniuk a pénzt. (Tanjug)


Fotó: rtv.rs

 

Épül a negyedik híd Újvidéken

Újvidéken az elkövetkező másfél hónapban megkezdődik a negyedik Duna-híd építése — jelentette ki Tomislav Momirović illetékes miniszter. A székvárosi vezetőséggel, a Szerbia Korridorjai Közvállalattal, illetve a kínai kivitelező képviselőivel való egyeztetése után kiemelte: az új híd Újvidék egyik szimbóluma lesz. „A kormány az ilyen befektetéseknél elsősorban az európai mércéket és a megfelelő árat tartja szem előtt” — hangoztatta. Az illetékesek az elkövetkező hetekben fejezik be a kisajátítási és más adminisztratív tennivalókat. Miloš Vučević, Újvidék polgármestere arra emlékeztetett, hogy a negyedik híd építését még az 1963-ban elfogadott területrendezési terv irányozta elő. (Szerbiai RTV)


Fotó: NS Uživo

 

Tiltakozók az elnökségi épület előtt

Környezetvédő aktivisták és tiltakozó polgárok táboroztak le a hétvégén az elnökség épülete előtt. A tüntetők azt követelték, hogy a parlament hozza meg azt a törvényt, amely örökre betiltja a lítium- és a bórbányászatot. A megmozdulásra Szerbia minden tájáról érkeztek földművesek és állattenyésztők. Azt mondják, mindaddig az elnökség épülete előtt maradnak, amíg nem teljesítik a követeléseiket vagy nem oszlatják fel a köztársasági képviselőházat. Egy Požegához közeli falu földművese és állattenyésztője a közszolgálati televízió híradójának a tüntetéssel kapcsolatban azt mondta, hogy az ország szabadságáért harcolnak, mert a lítium- és a bórbányászat életveszélyes. Marina Pavlić, a Kreni-Promeni kezdeményezés ügyvezető igazgatója pedig a következőket nyilatkozta: „El szeretnénk indítani egy akciót, hogy mindenki, aki teheti, hozzon a tiltakozóknak élelmiszert, mert azt gondolom, hogy akkor könnyebben viselik majd a táborozást itt, kint a hidegben.(Szerbiai RTV)


Fotó: rtv.rs

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..