home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
1,5 millió euróval támogatják
(MTI)
2015.03.11.
LXX. évf. 10. szám
1,5 millió euróval támogatják

A magyar kormány a korábban ígért összeg ötszörösével, azaz félmilliárd forinttal — 1,5 millió euróval — támogatja a szabadkai zsinagóga belső terének felújítását — közölte Szabados Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség elnöke pénteken az MTI-vel.

Szabados Róbert emlékeztetett rá: Orbán Viktor miniszterelnök a tavaly márciusi látogatásán azt ígérte, hogy a magyar kormány 100 millió forintig terjedő összeggel támogatja az épület felújítását. A zsinagóga rossz állapota miatt azonban Budapest úgy döntött, nagyobb összegre — a korábban ígért ötszörösére — lehet szükség, amit Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára közölt a Szabadkai Zsidó Hitközséggel a közelmúltban — mondta Szabados Róbert.

A zsidó hitközség vezetője szerint a támogatásnak köszönhetően felgyorsulhatnak a munkálatok, és egy, legfeljebb két éven belül az épület külső és belső felújítása, valamint a zsinagóga udvarának rendbetétele is befejeződhet. Hozzátette: a külső rekonstrukciót a szabadkai önkormányzat támogatta. A felújítás után a zsinagóga olyan lesz, mint 1902-ben, amikor átadták — mondta Szabados Róbert.

A hitközség vezetője korábban úgy fogalmazott, hogy a rekonstrukció után az épület megtartja a vallási funkcióját, emellett azonban kiállítások helyszíne és turistacélpont is lesz.

A magyar szecesszió stílusában épült szabadkai zsinagóga épületét Komor Marcell és Jakab Dezső budapesti műépítészek tervezték, az üvegablakok pedig Róth Miksa műhelyében készültek. Az 1970-es években bedőlt az egyik kupola, és az épület majdnem összeomlott, a felújítása azóta is tart.

A szabadkai zsinagóga 1990 óta Szerbia kiemelt jelentőségű műemlékei között szerepel, tavaly májusban az Europa Nostra páneurópai műemlékvédelmi szervezet bécsi közgyűlésén Európa hét legveszélyeztetettebb kulturális öröksége közé sorolták.

Szalai Attila felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..