home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Útra kelt az Irodalmi karaván
(Tha)
2011.11.16.
LXVI. évf. 46. szám
Útra kelt az Irodalmi karaván

Bence Lajos, Tóth Lívia (moderátor), Göncz László és Halász Albert a zentai felolvasóestenA Nemzeti Erőforrás Minisztérium Irodalmi karaván című pályázati programjának keretében a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet öt Kárpát-medencei magyar írócsoport, irodalmi műhely munkatársainak a rész...

Bence Lajos, Tóth Lívia (moderátor), Göncz László és Halász Albert a zentai felolvasóesten

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Irodalmi karaván című pályázati programjának keretében a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet öt Kárpát-medencei magyar írócsoport, irodalmi műhely munkatársainak a részvételével irodalmi rendezvénysorozatokat szervez. Az esemény célja a határon túli kortárs magyar irodalom értékeinek megjelenítése és népszerűsítése a Vajdaságban. Az első felolvasókörútra Orbán János Dénes költő, prózaíró, Muszka Sándor költő és Vass Ákos költő (Erdélyi Magyar Írók Ligája, E-MIL, Kolozsvár), Bence Lajos költő, tanulmányíró, publicista, pedagógus, szerkesztő, Göncz László költő, prózaíró, történész, Halász Albert költő, irodalmár, néprajzkutató, a lendvai Muratáj című irodalmi, művelődési, társadalomtudományi és kritikai folyóirat munkatársai és Vári Fábián László költő, néprajzkutató, műfordító, Nagy Zoltán Mihály irodalmár és Dupka György irodalmár, közíró, az ungvári Együtt irodalmi és kulturális folyóirat alkotói kaptak meghívást. A látogatás állomáshelyei kötődtek a társszervező, a zentai zEtna Kiadó Areális elnevezésű VIII. Irodalmi Fesztiváljához. Az utóbbi keretében három nap alatt nyolc irodalmi estet, két koncertet és egy filmvetítést rendeztek hat országból érkező (Magyarország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna, Szerbia) mintegy negyven irodalmár és zenész fellépésével.
A felolvasókörút Ada, Magyarkanizsa, Zenta, Szabadka, Kishegyes, Csóka, Bácsfeketehegy és Újvidék után a tordai Nepomuki Szent János-templomban ért véget. A közönségtalálkozók megszervezésében az adai, magyarkanizsai, zentai, kishegyesi, bácsfeketehegyi könyvtárak mellett közreműködött a Csóka Művelődési és Oktatási Központ, a Feketics Művelődési Egyesület, a Hét Nap hetilap, a Híd és a Létünk folyóiratok, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, továbbá az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet és a tordai Nepomuki Szent János-plébánia. Az irodalomkedvelő közönség nemcsak az új verseskötetekre és regényekre volt kíváncsi, hanem arra is, hogyan élnek, milyen gondokkal küszködnek a muravidéki és a kárpátaljai magyarok. Az irodalmárok, akik közül sokan régiójuk köz- és politikai életében is fontos szerepet játszanak, ezekre a kérdésekre is szívesen válaszoltak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..