home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Út az ismeretlenbe
Tóth Tibor
2015.02.17.
LXX. évf. 7. szám
Út az ismeretlenbe

Szabadkát és környékét az utóbbi időben elözönlötték a Koszovóból érkezett illegális határátlépők, akik a jobb élet reményében előbb Magyarországra, majd valamelyik nyugat-európai országba szeretnének eljutni. Egy, az iskoláskort idéző hátitáskával a vállukon vágtak neki a hosszú útnak, mindenüket pénzzé tették azért, hogy eljussanak a kívánt országba.

Három hónapja útlevél nélkül, személyi igazolvánnyal is utazhatnak Koszovóból Szerbiába. Ők Szerbia állampolgárai, így az ország területén való szabad mozgásukat senki sem korlátozhatja.

Szabadkára főként autóbusszal, egy kis hányaduk pedig taxival érkezik. Onnan a Palics és Hajdújárás között található, időközben bezárt motelbe vezetett az útjuk. Némelyek néhány napot a motelben töltöttek, mások pedig azonnal észak felé vették az irányt a földutakon. Mi is elindultunk a már említett motel elé azzal a szándékkal, hogy szóra bírjuk a migránsokat, hogy elmondják nekünk, vajon mi vezérelte őket szülőföldjük elhagyására. A motel elé érve több kisebb csoportot pillantottunk meg. Néhányan akkor szálltak ki a taxiból, némelyek beszélgettek, mások pedig a szálló teraszán idegesen dohányoztak. Elvegyültünk közöttük, és igyekeztünk beszélgetésbe elegyedni velük. Amikor már a negyedik kisebb csoport utasított el bennünket azzal az indokkal, hogy sem szerbül, sem angolul nem beszélnek, odalépett hozzánk egy harmincas éveiben járó, alacsony termetű, feltűnően elegánsan öltözött férfi, és udvariasan megkért bennünket, hogy hagyjuk őket békén, és távozzunk. Megpróbáltuk neki elmagyarázni, kik vagyunk és mit is akarunk, de meg sem hallgatott bennünket, és ezúttal már erélyesebb volt, elnézést kért, de tudtunkra adta, hogy jobb lesz, ha minél gyorsabban odébbállunk. Beültünk a kocsiba, és a migránsok „menetoszlopát” követve folytattuk utunkat. A csoportot főleg tizennyolc és harminc év közötti fiatalok alkották, ezenkívül nagyon sok kisgyermekes családot is láttunk, amint a főút mentén rótta a kilométereket. Néhányukat, ha nehezen is, de sikerült szóra bírni.

— Előbb Magyarországra megyünk, de nem akarunk ott maradni. Úti célunk Németország, valamint a Benelux- és a skandináv államok — mondta a szerb nyelvet törve egy huszonéves fiatal.

— Koszovóban nincs semmi, sem munka, sem pénz. Nem tudtunk miből megélni, ott nincs jövő — mondta menet közben egy ötven körüli férfi, majd megkérdezte tőlünk, hogy ez az út vezet-e Magyarországra.

A Magyarország felé vezető utat keresik

Hajdújáráson a falu északi részén lakók számára már mindennapossá vált a migránsok látványa. Bálint Krisztináék az autópálya mellett élnek, így naponta találkoznak a zöldhatárra igyekvőkkel.

— November óta vannak jelen a környékünkön, gyakran ötven-hatvan fős csoportokban gyalogolnak, máskor pedig csak néhány személyt látunk. Egyszer-kétszer bejöttek, és megkérdezték, merre kell menni Magyarország felé. Rengeteg közöttük a még pólyás kisbaba, úgy hallottam, hogy egy asszony a napokban a mellettünk lévő híd alatt hozta világra a gyermekét, idősebb embert azonban szinte alig látni. Délelőtt 10 és 13 óra között a legnagyobb a forgalom, bár tegnap mintha csökkent volna a migránsok száma. Értesüléseink szerint a határrendőrök a napokban több csoportot elfogtak. Egyáltalán nem agresszívek, de ennek ellenére féltjük a gyerekeinket, visszük-hozzuk őket az iskolába/iskolából. A szomszéd utcában egy asszonytól azt kérdezték, merre van a templom. Nem húzódnak félre az autó elől, elfoglalják az egész úttestet, és igencsak megnehezítik a közlekedést — mondta Krisztina.

A távozásunk után, Palics felé menet, egy rendőrségi akcióba botlottunk. A határrendőrség illetékesei nyolc koszovói, albán nemzetiségű személyt igazoltattak, majd vittek be a rendőrállomásra. Ezután néhány újságíró és fotóriporter társaságában Hajdújárás Királyhalomhoz közel eső részén folytatták a munkát. Mi is velük tartottunk, és csakhamar megérkeztünk ahhoz a csatornához, amelyen áthaladva az Európai Unió területére lehet jutni. Átfésülték a terepet, a bokrokkal, cserjékkel tarkított mezőt, de éppen akkor nem találtak migránsokat.

Nem okoznak gondot a helyieknek

Palics, Hajdújárás, Királyhalom. Három település, mely közvetlenül határos Magyarországgal, és melyen a migránsok áthaladnak. Katona Róbert, a királyhalmi helyi közösség elnöke elmondta, hogy az utóbbi napokban nem láttak illegális határátlépőket, korábban azonban a Királyhalom—Ásotthalom-átkelő mellett húzódó erdős részen többször is lehetett velük találkozni. Haskó István és Lőrincz Gábor, a hajdújárási helyi közösség elnöke és tanácselnöke megerősített bennünket abban, hogy a migránsok között rengeteg egy-két éves gyermek van. A helyi közösségbe egyetlen olyan bejelentés sem érkezett, hogy ezek az emberek bármilyen gondot okoztak volna a lakosságnak. Nem is ezzel a céllal érkeztek ide. A helyiekkel nem kommunikálnak, esetleg vizet kérnek tőlük. Nagy Katalin, a palicsi helyi közösség elnöke elmondta, hogy ő sem tud efféle bejelentésről.

— Sajnálom ezeket az embereket, hiszen minden vagyonukat pénzzé tették azért, hogy külföldre juthassanak. Békések, néhány napja egy nagyobb csoport mellett sétáltam el, de semmit sem szóltak. A szemetet sem szórják szerteszét, a helyi lakosoktól esetleg csak a Magyarországra vezető útról érdeklődnek — mondta az elnök asszony.

Megerősítik az ellenőrzést

Mladen Mrdaljtól, a szabadkai határrendészet regionális központjának parancsnokától megtudtuk, hogy 2014 decembere és 2015 február 10-e között a határrendőrség több mint 2900 migránst tartóztatott fel — ebből 2185 személy Koszovóból érkezett szerb állampolgár volt.

— Amikor a határrendőrség a határ közvetlen közelében elkap egy illegális bevándorlót, akkor előbb igazoltatjuk, majd a legközelebbi állomásra szállítjuk. Ha bebizonyosodik a tiltott határátlépés szándéka, akkor eljárás indítását kezdeményezzük, és a személy a bíróság elé kerül. A szerb határrendészet megtesz mindent azért, hogy megakadályozza az illegális határátlépők Szerbiából való ki–, illetve Magyarországra való belépését. Erősítésként az elmúlt napokban a határrendőrség más regionális központjaiból meghatározott számú rendőr, jármű és felszerelés érkezett. A határrendőrség munkájába több csendőr és húsz németországi rendőr is bekapcsolódott — emelte ki Mrdalj.

Az ügy mielőbbi megoldásra vár. A koszovói, albán nemzetiségű lakosság a nincstelenség és a korrupció elől menekül, a nyugat-európai országok viszont legszívesebben leengednék előttük a sorompót. Nagy kérdés, hogy az EU területéről kitoloncolt személyek Koszovóba mennek-e vissza, vagy esetleg Szerbia más területein telepednek le. 

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..