home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ünnepségre készül a csókai Móra Ferenc Művelődési Egyesület
SZABÓ László
2004.10.19.
LIX. évf. 42. szám
Ünnepségre készül a csókai Móra Ferenc Művelődési Egyesület

Az asszonykórus az egyházaskéri fellépésenMiután folyóinkon levonult az ár a maga hordalékával, és beköszöntött az ősz, itt az ideje, hogy körülnézzünk a művelődési egyesületek portáján. A felgyülemlett hordalékot vitte a víz jobbra, vitte balra, majd egy helyben jól megforgatta. Ahhoz, hog...

Az asszonykórus az egyházaskéri fellépésen

Miután folyóinkon levonult az ár a maga hordalékával, és beköszöntött az ősz, itt az ideje, hogy körülnézzünk a művelődési egyesületek portáján. A felgyülemlett hordalékot vitte a víz jobbra, vitte balra, majd egy helyben jól megforgatta. Ahhoz, hogy ne legyünk se vizesek, se sárosak, nem szabadna megfelednünk azokról az értékekről, amelyeket őseink évszázadokon át verejtékes munkával alkottak meg nekünk. Kultúránkat óvni, ápolni vagyunk hivatottak, függetlenül a pillanatnyi meggyőződésünktől.
CÁRA Józseftől, a csókai Móra Ferenc Művelődési Egyesület elnökétől arról érdeklődtem, milyen műsorok, rendezvények lesznek a közeljövőben. Mi lesz a sorsa a nyáron elkészült Móra-mellszobornak? Milyen eredménnyel szerepeltek a különböző vetélkedőkön, versenyeken? Cára József egyébként ez év májusától irányítja az egyesületet, de előtte is évekig elnökségi tagként igyekezett teljesíteni a rábízott feladatokat. Többedmagával kivette részét a nyári kanizsamonostori néptánctáborok szervezéséből.
- Az egyesületben jelenleg csaknem százötven aktív taggal, különböző szakcsoportokban igyekszünk helytállni a hazai és a külföldi rendezvényeken -- nem kis sikerrel. A csengő hangú asszonykórus és a kiváló férfikórus Budapesten elnyerte a Vass Lajos nevével fémjelzett szemlén az énekkaroknak kijáró Nagydíjat. Több meghívásuk van Magyarországra és itthonra egyaránt. Művészeti vezetőjük BODOR Anikó népzenekutató, a csoportvezetők pedig TÓT Rozália és ÉGETŐ Lajos. Egyébként a csaknem harmincöt éves múlt összegyűjtött oklevelei és különféle ajándéktárgyai alig férnek már el a falakon. Az évfordulóra remélhetőleg sikerül sokkal méltóbb helyet találni az elismeréseknek, hisz a számuk csak gyarapodhat. Gyűjtőink tisztességgel helytállnak minden évben a MIRK-en, de jeleskednek a népi hagyományokat bemutató, feldolgozó tárlatokon is. Számíthatunk munkájukra az egyesületben is, amikor egy-egy néptáncos ruháját kell kihímezni, esetleg slingelni. Mint minden néptáncos közösségben, sajnos, nálunk is felmerültek a generációváltás problémái és ezen a területen egy árnyalatnyit megtorpant a munka. Ez azonban nem tartott sokáig, mert máris a megújuláson gondolkodunk és bízunk a tanítványainkban. Reméljük, a híres Sóvirág együttes -- a nevéhez méltóan - újra kinyílik. Ebben nagy segítségünkre lesz VARGA Anikó csoportvezető is. Most egyébként a középső néptánccsoport útját egyengetjük. Nagyon szeretnénk újra elindítani a citera szakkör munkáját, hiszen az egyesület hosszú ideig sorra aratta a babérokat. Szerencsénk, hogy itt vannak közöttünk azok a Móra-tagok, akik tudnak és akarnak is segíteni. Ugyanúgy, mint a citerások esetében, a népi táncban is új csoportokat indítunk. Az utóbbinak Tipegő lesz a neve, és SZÉCSI Anikó óvónőre bíznánk a gyerekekkel való foglalkozást.
Tudunk meglepetéssel is szolgálni, hiszen a nemrégiben megalakult magyarnóta-dalkör már belopta magát a csókaiak szívébe. A jó hangú énekeseket (nyolcan vannak) a helybeli Cimborák zenekar kíséri. Aki nem rest, megnézheti, meghallgathatja a műsorukat november 19-én. November 27-én pedig egyesületünk névadójának, Móra Ferenc írónak és régésznek a mellszobrát avatjuk fel, amivel egyben a születésének 125. és halálának a 70. évfordulójára emlékezünk. Az ünnepségre meghívjuk mindazokat, akik kötődnek Mórához, a munkásságához, az egyesülethez. A továbbiakban is ápolni kívánjuk azt az egyesületi hagyományt, amelynek segítségével könnyebben összeköthető a múlt a jelennel, a régi, a hagyományos az újjal -- mondta Cára József.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..