home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Újjászületés a Gabotekában
Bíró Tímea
2023.03.21.
LXXVIII. évf. 11. szám
Újjászületés a Gabotekában

Sokan megfeledkeznek a bőrápolásról, holott a testünk páncélja is gondoskodásra, védelemre szorul. A magyarkanizsai Katona Gábor Vajdaság egyetlen magyar kozmetológus-szakgyógyszerésze, emellett az Újvidéki Egyetem Gyógyszerészeti Tanszékének tanársegédje, doktorandusza, illetve a Gaboteka megalapítója. Tudásával igyekszik közelebb hozni az embereket a bőrápoláshoz. Egy igazi úttörővel beszélgettem.

* Miért vonzott a gyógyszerészet?

— A gyógyszerészet két szempontból volt érdekes. Egyrészt a gyógyszerhatástan varázslatos dolognak tűnt, hiszen vannak olyan hatóanyagok, amelyektől az ember például elalszik, befolyásolják a hangulatot, csökkentik a fájdalmat. Még érdekesebb volt számomra, hogy a hatóanyagokból hogyan készítünk olyan dolgot, amelyet az ember magára tud kenni. Nagyon fontos része a gyógyszerészetnek, hogy hogyan adunk formát az aktív hatóanyagoknak, valójában ez a gyógyszer-technológia. Ezen belül megkülönböztetjük a kemény készítményeket, mint például a tablettákat, illetve a félkeményeket, vagyis a géleket, krémeket. Engem az utóbbi kötött le jobban, ezért választottam a kozmetológiát, de jelenleg a gyógyszer-technológiára való szakosodás is folyamatban van, mert ki tudja, milyen munkalehetőség érkezik majd az életembe, és úgy érzem, így lesz teljes a szaktudásom.


Kakuszi Elvira felvétele

* Miben tud a segítségünkre lenni a kozmetológus-szakgyógyszerész?

— Meg kell különböztetni a bőrtípust, a bőrbetegséget és a bőrproblémát. Bőrtípusa mindenkinek van, a bőrprobléma pedig egy olyan állapota a bőrnek, amely kóros, de nem tartozik a betegség kategóriájába. Mivel egészségügyi szakemberek is vagyunk, ha valaki a bőrproblémájával fordul hozzánk, akkor meg tudjuk állapítani, hogy olyan állapotról van-e szó, amelyet kozmetológiailag aktív hatóanyagokkal vagy recept nélkül kapható gyógyszernek minősülő termékekkel karban lehet tartani, vagy pedig el kell menni bőrgyógyászhoz. Azt javaslom, hogy a bőrproblémával elsősorban a kozmetológus-szakgyógyszerészt keressük fel, és ne a kozmetikust, utóbbi a kozmetikai szolgáltatásokat tudja elvégezni. A kezeletlen bőrprobléma bőrbetegséggé tud válni, ezért nagyon fontos, hogy idejében kezeljük.

* Vajdaságban luxusként tekintenek a bőrápolásra?

— Próbálom megváltoztatni az emberek viszonyulását a kozmetológiához. A fogmosást és a szájhigiéniát szoktam példának felhozni, hiszen a fogkrém és a szájvíz is kozmetikai termék, mégsem tekintünk rá úgy, mint egy luxuscikkre. Érdemes a kozmetológiai termékeket is higiéniai szempontból megközelíteni, a mindennapos fényvédelem ugyanis az év 365 napjában meg tudja előzni a melanómát, mely az egyik legagresszívebb áttétet adó rák. Az arcunk és a kézfejünk az, amelyik egész évben a legnagyobb mértékben ki van téve az UV-sugárzásnak. Két-három éves kortól illene bevezetni, hogy reggel felteszünk egy nappali krémet, illetve este a bőrtípusunknak vagy a bőrproblémánknak megfelelő terméket. Az ápolt bőr szép lesz, ami nemcsak esztétikailag előny, hanem higiéniailag is.

* Honnan ered a Gaboteka megalapításának az ötlete?

— A Gaboteka valójában egy szolgáltatás, tehát kozmetológiai konzultációkat tartok. Miután elbeszélgetek a pácienssel, felállítok számára egy bőrápolási rutint, mely teljes mértékben márkafüggetlen. A konzultációk során rájöttem, hogy vannak olyan termékhiányosságok a piacon, amelyeket orvosolni tudok. Leginkább az állagokat érintő különbségekre gondolok, például rengeteg retinolos, A-vitaminos szérum van ugyanis, amelynek megvannak a saját hatásai, és a formulációt illetően legegyszerűbb valamilyen olajba tenni. Ez a hatóanyag jó az érett bőrre ránctalanítóként, illetve kiváló pattanásos bőrre is, viszont zsíros bőrre nem ajánlhatok a páciensnek olajba formázott retinoidokat. Kísérletezések után rájöttem, hogy könnyű gélkrémet is elő lehet állítani, melyet viszont már alkalmazhatunk zsíros bőrre. A konzultációk után személyre szabottan olyan termékeket ajánlok, amelyeket én is el tudok készíteni. Minden esetben az egyéni felmérés a legelső lépés, tehát ha online vagy személyesen találkozom a pácienssel a magyarkanizsai Medica magánrendelőben, körülbelül 45 percen/1 órán át folyik a konzultáció, hogy megismerjem az illető bőrtípusát, bőrápolási szokásait. Ha gyógyszeres kezelésre van szükség, akkor konzultálok az orvossal, bőrgyógyásszal, és kiegészítő kezelésként tudok terméket ajánlani a páciens számára, erre biztos, hogy szükség lesz, a gyógyszerek ugyanis kiszáríthatják, irritálhatják a bőrt. Nemcsak a laikusok, hanem az orvosok szemléletét is szeretném megváltoztatni a kozmetológiával kapcsolatban, mert azt tapasztalom, hogy van egyfajta ellentét a bőrgyógyászok és a gyógyszerészek között. Véleményem szerint az lenne a fontos, hogy összedolgozzunk, az orvos feladata a diagnózis felállítása és az, hogy terápiát vagy gyógyszert írjon fel, a gyógyszerész pedig elkészíti a javasolt készítményt, és ő tudja, hogyan reagálnak egymásra a különféle hatóanyagok, összetevők.

* Milyen termékek szerepelnek a Gaboteka kínálatában?

— Főként magas hatóanyag-tartalmú termékeket állítok elő, mert abban hiszek, hogy ha már kezeljük a bőrünket, akkor annak a szernek legyen erőssége. Nagyon szeretem a retinolt, mely kiváló a pattanások kezelésére, de nagyon jó öregedésgátló is. Különféle antioxidáns hatóanyagokat alkalmazok, melyek csökkentik a gyulladást, a bőr öregedését. A felszíni vízhiányra leginkább hialuronsavat, niacinamidot, pantenolt állítok össze. Kiemelten fontos a megfelelő lemosó, melyről azt hinné az ember, hogy bőven elegendő, ha megmossa a bőrét szappannal. Némelyik termékemnek már van saját elnevezése, mert többeknek bevált a receptúra. Minden egyes ember általam jut el a termékeimhez, ez pedig a magas hatóanyagtartalom miatt van, ha ugyanis nem megfelelő módon vagy mennyiségben használjuk ezeket a készítményeket, lehetnek mellékhatásaik. Egy terméket sem engedek ki a kezeim közül úgy, hogy nem prezentálom a használatukat.

* Mik a tapasztalataid, mely korosztály vásárol bőrápoló termékeket?

— Körülbelül tíz évvel ezelőtt kezdtek el az emberek ebben a régióban is jobban odafigyelni a bőrük egészségére, ápolására. Úgy látom, hogy a kamaszok és az ötven éven felüliek bőrproblémával keresnek meg, míg a fiatal felnőttek és a középkorosztály ápolni szeretné a bőrét. Meg vagyok győződve arról, hogy nem kell vagyonokat költeni a bőrápolásra, egy két-három hónapra elegendő, nagyon korrekt csomagot néhány ezer dinárból össze lehet állítani. A bőrápoló csomagba egy megfelelő lemosó, egy fényvédő és egy hidratálókrém tartozik.

* Áruljuk el az olvasóknak, hogy mivel teszünk rosszat a bőrünknek?

— Kerüljük a házi szappanokat, mert kétlem, hogy megfelelő savasságúak. Folyékony állagú lemosótermékeket keressünk, illetve fontos, hogy 5,5-ös pH-értékű legyen. Ha zsíros a bőrünk, célszerű kerülni az alkoholt tartalmazó termékeket, annak ellenére ugyanis, hogy nagyon frissítő hatásúnak tűnnek, kiszárítják a bőrt. Tudom, hogy sokaknak szempont, hogy a termék kellemes illatú legyen, de érdemes kerülni az erősen parfümözött készítményeket. Ne féljünk fényvédőt és hidratálót használni, nem attól lesz zsíros a bőrünk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..