home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Újabb sikeres félév
BESZEDICS Adrienn, DUPÁK Fanni
2013.07.31.
LXVIII. évf. 31. szám
Újabb sikeres félév

A csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület újabb sikeres félévet zárt, szakcsoportjai számos versenyen jártak, s általában jól szerepeltek. Az egyesület mintegy 50 gyermekkel gyarapodott.

— A csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület újabb sikeres félévet zárt, szakcsoportjai számos versenyen jártak, s általában jól szerepeltek. Az egyesület mintegy 50 gyermekkel gyarapodott. Megalakult a kis citeracsoport, a Füzike népijáték-csoport és a Magyar Életfa Díjas Tóth Rozáliának, Rózsi mamának is akadtak újabb növendékei, akiket énekelni taníthat. Újdonságnak számít, hogy Hardi Andrea felügyeletével működik egy újabb irodalmi csoport is, amelynek a munkájában négy kisdiák vesz részt — összegezte az eltelt időszakot Kiss Tóth Erika, az egyesület elnöke, majd hozzátette: — Januártól aktívan dolgozik az egyesület népzenei szakosztálya Juhász Gyula és Vas Endre vezetésével. Hegedűn Gavódi Vanda és Kiss Tóth Máté, brácsán Pálfi Antónia és Huszák Hédi, nagybőgőn pedig Mihók Valentin tanul muzsikálni.
A Kicsi csillag és a Pöngettyű citeracsoport is számos rendezvényen, vetélkedőn mutatkozott be. Március elején kilencedik alkalommal gyűltek össze Muzslyán a citerások Szilasi Mihálynak, a vajdasági citerázás egyik úttörőjének a tiszteletére. A két csoport Hézső Zsolt, illetve Mihók Attila irányításával vendégszerepelt a rendezvényen. Örvendetes tény, hogy a Kicsi csillag citeracsoport arany oklevelet kapott az általános iskolások Újvidéken megtartott Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőjén, és Pálfi Antónia szólóban is arany oklevelet szerzett.
A Pilike leánykórus több havi munkája is eredménnyel járt — ezüst oklevelet nyertek a Szólj, síp, szólj! vetélkedőn. Ugyanezen a versenyen szólóban Csipak Noémi ezüst, Marx Éva pedig bronz oklevelet érdemelt ki.
A Csalogány asszonykórus, valamint a Pöngettyű citerazenekar rendszeres próbákat tartva készült fel az idei Durindó népzenei szemlére. A Galagonya néptánc-együttes tagjai átkerültek a Sóvirág néptánccsoportba, és először vehettek részt a Gyöngyösbokréta néptáncszemlén Gomboson.
A Kék cinkék irodalmi csoport eredményeiből kiemeljük a Sajó Sándor versmondó verseny vajdasági döntőjét, amelyen Szabó Regina első lett, és novemberben a felvidéki Ipolyságon képviselheti Vajdaságot. Beszedics Adrienn a harmadik helyen végzett. 
Azt sem szabad elhallgatni, hogy a a tavasz folyamán két újabb irodalomkedvelő csatlakozott a csoporthoz: a törökkanizsai Kovács Bertina és Kovács Dorina. Első alkalommal a magyar költészet napjára szervezett műsoron mutatkoztak be.
Bácsfeketehegyen, a Falusi krónika vers- és prózamondó versenyen négyen vettek részt, Kovács Dorina és Szabó Regina továbbjutott a döntőbe, amelyet októberben tartanak meg a magyarországi Keszthelyen.
A Kék cinkéknek nagy élmény a színházlátogatás is. Magyarkanizsán az Aska és a farkas című darabot nézték meg, Szabadkán a Mágnás Miskán szórakoztak, Újvidéken az Óz, a nagy varázsló című musicalt tekintették meg, de ott voltak Tiszaszentmiklóson is a Zentai Magyar Kamaraszínház vendégszereplésén. Újságíróként is kipróbálták magukat, a tiszaszentmiklósi újságíró-iskola munkájába ugyanis az idén a teljes csoport bekapcsolódott.
Creative power of youth — Az ifjúság kreatív ereje címmel májusban nemzetközi ifjúsági tábor zajlott az egyesületben. A vajdaságiakon kívül macedón, bolgár, szlovén és lengyel fiatalok voltak jelen. Az előadásokon kívül a nemezelés, gyöngyfűzés, agyagozás fortélyaival ismerkedtek, szabad idejükben pedig kulturális, népművészeti és gasztrohagyományaikat mutatták be egymásnak. A programot egy jelentős értékű brüsszeli pályázatból finanszírozták, s az esemény sikeres lebonyolításához a csókai önkormányzat polgármesteri hivatala is hozzájárult.
Kanizsamonostoron az idei nyáron is megtartották a sorrendben tizenötödik gyermeknéptánc-tábort, amelynek résztvevői rábaközi, felcsíki és mezőségi táncokat sajátíthattak el.
Reméljük, hogy a Móra Ferenc MME szakcsoportjai a nyári pihenő után új lendülettel kezdenek hozzá a munkához, és sikereikkel tovább öregbítik az egyesület és Csóka hírnevét.

BESZEDICS Adrienn és DUPÁK Fanni
(Móra Ferenc MME, Kék cinkék irodalmi csoport, Csóka)

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..