home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Új világrend — vagy csak az új világ rendetlenjei
Tóth Péter
2017.02.13.
LXXII. évf. 6. szám
Új világrend — vagy csak az új világ rendetlenjei

Az események felgyorsultak, a politikai és a gazdasági elemzők már alig tudják követni a történéseket. Sokan azonban attól tartanak, hogy a világgazdaságba visszatérhet az a típusú széttagoltság és protekcionizmus, amely annak idején a második világháborút is kirobbantotta.

A mostani amerikai elnök már a választási kampányában gyakran mondta, hogy a kínaiak ellopják az amerikai munkahelyeket. Ezzel arra az évtizedek óta tartó kínai politikára utalt, amellyel olyan helyzet teremtődött, hogy szinte már semmit sem volt kifizetődő Kínán kívül gyártani, mert olcsóbb volt a világ legnépesebb országából importálni. De a kínaiak más formában is elszipkázzák a munkahelyeket. Ha ugyanis a multinacionális cégek a termelésüket teljes egészében vagy részben Kínába költöztették, azzal csökkenteni tudták a munkaerőköltségeket. Egyszersmind ez is a hazai munkahelyek megszűnését okozta. Érdekes fejleményként tekinthetünk azonban arra a tényre, hogy a közelmúltban megtartott davosi Világgazdasági Fórumon az egyik legsikeresebb kínai üzletember azt üzente, nem a kínaiak lopták el az amerikai munkahelyeket, hanem Amerikában költötték el rosszul a pénzeket.

Az USA az utóbbi évtizedekben mintegy 40 000 milliárd dollárt költött a világ egymástól távol eső részein vívott háborúira. Jack Ma, azaz kínai nevén Ma Yun — aki mellesleg Kína egyik leggazdagabb embere — úgy vélte, ezt a pénzt az amerikai vezetőknek inkább a saját infrastruktúrájuk fejlesztésére kellett volna fordítaniuk. Jack Ma és Trump is vérbeli üzletember, mindkettőjük magánvagyona több tízmilliárd dollárra rúghat. Úgy tűnik, az üzletemberek jól megértik egymást, Trump ugyanis nem a tőle megszokott, arrogáns stílusban válaszolt. Sőt! Amikor a közelmúltban találkoztak, az amerikai elnök azt nyilatkozta, ők ketten együtt nagy dolgokat visznek majd véghez. Úgy látszik, a világgazdaság és a nagypolitika jelenlegi irányítói egy nyelven beszélnek, az üzleti világ nyelvén.

A kínai származású üzletember a közelmúltban kifejtette azt az elképzelését is, hogy a WTO, azaz a Világkereskedelmi Szervezet mellé létre kellene hozni az EWTP-t, vagyis az Electronic World Trade Platformot. Az EWTP a vállalkozók globális elektronikus platformja lenne, melyben nem államok, hanem üzletemberek képviseltetnék magukat. Trumphoz hasonlóan ugyanis Ma is azt gondolja, hogy az üzletemberek könnyebben megértik egymást, mint a hatalmukat féltő politikusok, akiknek tevékenységét egy idő után már nem a jobbítás szándéka, hanem a hatalom megőrzésének vágya vezérli.

Ha ezek a törekvések a jövőben sikerrel járnak, az elvezetheti világunkat a kapitalizmus egy magasabb fokához, melyről a mostani perspektívából nézve nehéz megjósolni, pontosan mit is hoz majd az emberiség számára. Az viszont biztos, hogy lesznek nyertesei és vesztesei is. Az USA kereskedelmi mérlege már az 1970-es évek óta deficites, vagyis az amerikaiak több árut importálnak, mint amennyit exportálnak. A deficit fő oka valóban az, hogy a hozzáadott értéket termelő munkahelyek külföldre vándoroltak, így az amerikai ipar eltűnt, a helyét pedig az import vette át. Ezen akar Trump változtatni.

Szóval mindenképpen érdekes korszak következik, hiszen élőben nézhetjük végig, hogyan „vizsgáznak” a világ egyik legdemokratikusabbnak tartott országának független intézményei. Megtudhatjuk, hogyan működik a fékek és ellensúlyok legendás rendszere egy olyan elnök hivatali ideje alatt, mint Donald Trump. Rend lesz-e, vagy rendetlenség? Ez lehet az igazi kérdés…

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..