home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Új munkahelyek teremtése
Tóth Tibor
2013.01.23.
LXVIII. évf. 4. szám
Új munkahelyek teremtése

A magyarkanizsai Együtt Veled — Értük egyesület sikeresen pályázott a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemi Egyenjogúsági Titkárság által kiírt régi mesterségek pályázatán. A pályázat fő célja az egyesület keretében működő Tulipán fazekasműhely sikeres szociális vállalkozássá való fejlesztése. Az egyesület székházában a minap megtartott sajtótájékoztatón Bagi Ferenc, az egyesület elnöke elmondta, hogy a pályázat megírásával teret és esélyt akartak adni az úgynevezett alkotó kezeknek és az általuk elkészített egyedi termékeknek, melyek az egyesület kézművesműhelyeiben sorozatban készülnek.

— Egyesületünk gölöncsérműhelye egyedi termékek gyártására van bejegyezve, a számlakötelezettségnek eleget tudunk tenni, termékeink minőségének javítása végett pedig saját égetőkemencénk van. Fiatal védenceinkkel szakképzett keramikus és gyógypedagógiai asszisztens foglalkozik, köszönhetően  támogatóinknak: a magyarkanizsai önkormányzatnak és a Fogyatékkal Élők Szövetségének. A sikeres pályázat folytán alkalmazhatunk egy olyan szakmunkatársat, aki a program idején olyan kulcsfontosságú kérdésekre keres és ad írásban választ, mint amilyen például az üzleti terv. E tervnek tartalmaznia kell az alapcélokat, a vállalkozás profilját, a piaci helyzet állapotát, a marketingtervet, a termelési és menedzsment-tervet, valamint az eladási és fejlesztési tervet. A pályázati forrásnak köszönhetően lehetőségünk adódik promóciós és reklámanyag elkészítésére is. A végső célok között a gölöncsérműhely önálló működése, valamint munkahely lehetőségének biztosítása szerepel a fogyatékkal élő polgártársaink részére — tette hozzá Bagi Ferenc, majd megköszönte a Tartományi Gazdasági Titkárságnak, hogy támogatta a pályázatot.
A pályázaton elnyert összeg értéke 150 000 dinár, lebonyolítási ideje pedig január 3-ától március 31-éig tart.

Az egyesület marketinges szakmunkatársától, Dobó Ellától megtudtuk, hogy a marketing-menedzsment tevékenységek igazodnak a pályázat egyik fő céljához, hogy egy önálló, hatékonyan és eredményesen működő, folyamatosan fejlődő szociális vállalkozást építsenek fel, mely hosszú távú, szilárd pénzügyi alapokon nyugszik, állandó munkaviszonyt biztosítva a gölöncsérműhelyben dolgozó szakembereknek és védenceknek egyaránt.

— Marketingtevékenységünk célja, hogy termékeinknek, melyek földből, vízből, tűzből és szeretetből készülnek, új piacokat szerezzünk, és a választékot folyamatosan bővítsük. A jelenlegi termékkínálatban funkcionális és dísztárgyak egyaránt megtalálhatók, s a kínálat bővítésével szeretnénk megfelelni a piaci és az egyéni igényeknek. A termékeket fogyatékkal élő embertársaink készítik szakembereink segítségével, s ez olyan eszmei értéket képvisel, mely pénzzel megfizethetetlen. Január eleje óta elkészítettük az előzetes marketingtervet és az egyesület facebook profilját, s hamarosan kidolgozásra kerül a Tulipán gölöncsérműhely facebook oldala, ahol a teljes termékkínálatot mutatjuk be. Arra törekszünk, hogy az idén saját weboldalunk is legyen. Már készül a termékkatalógusunk, amellyel a potenciális ügyfeleket kívánjuk felkeresni: ajándéküzleteket, hoteleket, panziókat, pizzériákat, kávézókat, különféle profilú egyesületeket, szervezeteket, virágkertészeket, vállalkozókat, önkormányzatokat, helyi közösségeket. Terveink között szerepel a különféle rendezvényeken, vásárokon, kiállításokon való részvétel, mind községen belül, mind községen és határon kívül. Ezzel termékeinket és tevékenységünket sokkal szélesebb körben megismernék, s új piacokat, kapcsolatokat építhetnénk ki. Egy hosszú út elején járunk, a kezdő lépéseket már megtettük, és reményeink szerint szorgalmas csapatmunkával céljainkat sikerrel meg is valósítjuk — mondta vendéglátónk.

A gölöncsérműhelyben szorgalmasan dolgozó fiatalokkal találkoztunk, akik különféle dísztárgyakat készítettek. Tandi Andrea, a műhely vezetője elmondta, hogy a műhelyben állandó jelleggel négy fiatal védenc dolgozik.
— Törekszünk arra, hogy a termékekben jelen legyen a fiatalok egyénisége. Használati, dísz- és egyéb ajándéktárgyakat készítenek a műhelyben. Eddig csak kiégetett formában készítették a tárgyakat, egy nyertes pályázatunk pénzeiből kemencét vásároltunk, így ezentúl zománcozott, festett tárgyak is kikerülnek kezeik közül — mondta a gölöncsér műhely vezetője.

A 17 éves Gombos Attila épp egy gyertyatartót formáz, de a fazekasság mellett szívesen sző és varr is.

— Óriási élmény számomra, amikor valamit sikeresen elkészítek, és utána elmondhatom, hogy ezt bizony én alkottam. Sok szép dolgot készítettem már, eddigi munkáim közül egy polcra vagyok a legbüszkébb — vallotta magáról.
Az egyesület védenceinek munkáját remélhetőleg hamarosan mindenki megtekintheti és meg is vásárolhatja a különféle vásárok, kiállítások alkalmával.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..