home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Üdülő vagy ülepítő?
Tóth Lívia
2006.08.02.
LXI. évf. 31. szám
Üdülő vagy ülepítő?

A Mákos, háttérben a cukorgyárral - Barát István fotójaSok-sok találgatásra adott okot, és nem kis méltatlankodást, sőt felháborodást keltett a zentaiak körében az a hír, hogy a Mákos nevű határrészben, a Tisza közelében a cukorgyár ipari szennyvízderítőt szándékozik létrehozni. A háromszáz...

A Mákos, háttérben a cukorgyárral - Barát István fotója

Sok-sok találgatásra adott okot, és nem kis méltatlankodást, sőt felháborodást keltett a zentaiak körében az a hír, hogy a Mákos nevű határrészben, a Tisza közelében a cukorgyár ipari szennyvízderítőt szándékozik létrehozni. A háromszáz hektáros terület ugyanis félig-meddig üdülőövezetnek számít, hiszen a gyümölcsösökben, kertekben sokan építettek hétvégi házat.
Az információ nem teljesen légből kapott, hiszen az üzem már benyújtott egy elaborátumot az illetékes községi szolgálathoz. Ebből kiderül többek között az is, hogy a gyár egy kampányban a 600 ezer tonna cukorrépa feldolgozásához 600 ezer köbméter vizet és 18 tonna meszet használ fel, 36 ezer tonna mésziszapot termel, amelynek az elhelyezése kezdettől megoldatlan. A teljes projektum 100 hektárnyi területre terjed ki, s az építkezés három szakaszban történne. Már az idén, vagyis az őszi felvásárlás megkezdéséig 10 hektáros ülepítőt kívánnak kialakítani. A vállalat szakemberei azt állítják, a termelési technológiában nagyon kevés vegyszert használnak, vagyis a medencébe kerülő ipari víz ilyesmit nem tartalmazna. Ez azt jelenti, hogy semmilyen környezetkárosítással vagy bűzzel nem kell számolni, sőt az üledék hasznosítható a szikes területek termőképességének a javítására.
A polgárok viszont legszívesebben megtiltanák a cukorgyárnak, hogy az említett területen ilyen beruházásba fogjon. Sokan úgy vélik, hogy ezzel tönkremegy a telep, lecsökken a parcellák ára. Nem kicsi azoknak a száma sem, akik az önkormányzatot hibáztatják, amiért a községi képviselő-testület nem nyilvánította már régebben üdülőövezetté a térséget, mert ebben az esetben sokkal nehezebbé válna az ottani földek felvásárlása vagy kisajátítása.
Juhász Attila polgármester mindenekelőtt azt igyekezett tisztázni a sajtó képviselői előtt, hogy szó sincs kisajátításról, egyelőre azonban még felvásárlásról sem.
- A cukorgyár több évtizeddel ezelőtt megvásárolt a Mákosban egy földterületet, amelyre valóban szennyvízülepítőt képzelt el. Mivel az idén köteles megépíteni ezt a létesítményt, megkezdte a tervezet legalizálását. Mindennek megvan azonban a maga rendje, ezért először közvitára kellett bocsátani a projektumot, elkészül a környezetvédelmi hatástanulmány, és csak ennek az elfogadása esetén indulhatnak meg a munkálatok. A gubancot és az ijedelmet a lakosság körében az okozhatta, hogy az említett határrészben nemrégiben valóban megjelentek a munkagépek, ez azonban nem jelenti azt, hogy suttyomban megkezdődött volna az ülepítő építése. Archeológiai ásatások folynak a szabadkai Műemlékvédelmi Intézet szakértőinek a vezetésével, akik egy bronzkori település maradványai után kutatnak. Amennyiben kiderül, hogy vannak leletek, és ezek bizonyos értéket képviselnek, akkor semmi sem épülhet ezen a területen, mert védelem alá helyezik. De ha lesz is tisztító, az csakis a cukorgyár tulajdonában levő parcellán épülhet meg. A közvita első szakasza lezárult, a második fázisban vagyunk, amikor az elhangzottak, a beérkezett vélemények alapján kell az önkormányzatnak döntést hoznia arról, hogy elfogadja-e az ötletet. A teljes tervezet ugyan magánterületekre is kiterjed, de tudni kell, hogy vásárlás nélkül építkezés sincsen. Szó sem lehet kisajátításról, hiszen a cukorgyár is, a telkek is magántulajdonban vannak, ami azt jelenti, hogy egymás között kell megegyezniük. Az az európai szabályozás van érvényben, amelynek értelmében magánszemélytől földterületet senki sem vehet el azért, hogy egy másik magánszemély tulajdonába kerüljön. Kisajátítás akkor történhet, ha utca, köztér létrehozásáról van szó, vagy olyan intézményéről, amely közérdeket képvisel, például iskoláról, óvodáról. Tehát még egyszer hangsúlyozom: csakis az ásatások befejezésével, a környezetvédelmi hatástanulmány elfogadása után, a saját tulajdonában levő területen kezdhet munkálatokat a zentai cukorgyár - nyilatkozta a polgármester, hozzátéve azt is, hogy a szennyvízülepítő kiépítése gazdaságilag indokolt, környezetvédelmi szempontból azonban esetleg más megoldásra lenne szükség, olyanra, amely nem ütközik a földtulajdonosok ellenállásába.
Tuza Valériától, a közművesítési osztály vezetőjétől megtudtuk, hogy 1985-ben hagyta jóvá az akkori képviselő-testület a Mákosban a 86 hektár földterületet felölelő projektumot. Ebből csak 11 hektárnyit használnának fel most, a további építkezésre csak abban az esetben kerül sor, ha szükség mutatkozik rá. Minden attól függ, milyen gyorsan töltik fel ezt a területet, és sikerül-e a vállalatnak egyezségre jutnia a kérdésben érdekelt polgárokkal.
- Ez a gyár saját érdeke, nem közérdek. Egy vezeték és egy lagúna létesítéséről van szó, amennyiben minden törvényes procedúrán keresztülmegy a projektum. Természetesen arra is ügyelni kell, hogy ne szennyezzék a földeket és a Tiszát, amely elég közel van. Az esetleges híresztelésekkel ellentétben, a község még semmilyen engedélyt nem adott ki a munkálatok megkezdésére - mondta a kommunális osztály vezetője.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..