home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Összetartozunk
d. k.
2010.07.07.
LXV. évf. 27. szám
Összetartozunk

,,Amit Isten összekötött, azt ember nem választhatja el'Miután a Magyar Országgyulés június 4-ét, a trianoni tragédia napját a gyász napja helyett a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította, a 90. évfordulón Magyarország-szerte nagyszabású megemlékezéseket tartottak.
A központi megemléke...

,,Amit Isten összekötött, azt ember nem választhatja el'
Miután a Magyar Országgyulés június 4-ét, a trianoni tragédia napját a gyász napja helyett a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította, a 90. évfordulón Magyarország-szerte nagyszabású megemlékezéseket tartottak.

A központi megemlékezés június 4-én, 16.32 órakor (ekkor írták alá Trianonban a békediktátumot) kezdodött Budapesten, megemlékezo beszédet dr. Schmitt Pál, a Magyar Országgyulés elnöke, dr. Sólyom László köztársasági elnök, és dr. Német László bánsági megyés püspök (azóta már a Magyar Nemzeti Tanács tagja) mondott.

Az egyik legfelemelobb megemlékezést mindenképpen a Pest megyei Szigetszentmiklóson tartották, amelyen a nemzeti összetartozás elve alapján a határon túli magyarok (így a délvidékiek is) szép számban részt vettek.

A több mint hétszáz esztendos város a trianoni békediktátum aláírásának 90. évfordulója alkalmából Országzászló emlékmuvet állított (Gyorfi Sándor Munkácsy-díjas szobrászmuvész alkotása). Az ünnepségre minden elszakított országrész (Erdély, Felvidék, Délvidék, Kárpátalja, Drávaszög, Muravidék, Orvidék) jeles képviselojét meghívták. Az emlékmu talpazatán és a közösen elültetett fa tövében mindegyikük elhelyezte szüloföldje egy darabját. A Délvidék képviseletében a csantavéri földet Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Muvelodési Szövetség elnöke, lapunk foszerkesztoje helyezte el.

Köszöntot Szabó József polgármester mondott, avató beszédet pedig dr. Kövér László országgyulési képviselo, a Fidesz egyik vezeto politikusa (egyébként szigetszentmiklósi lakos) mondott. Mindketten az összetartozás nemzetmegtartó erejét hangsúlyozták, s az anyaország fokozott felelosségét a határokon túlra kényszerített nemzetrészek irányába.

16.32 órakor megszólalt Szigetszentmiklós miden harangja, emlékeztetve a 90 esztendovel ezelotti tragédiára.

A gazdag és lélekemelo muvelodési musorban a helyi kórusokon és együtteseken kívül közremuködött Budai Ilona neves népdalénekes és Szabó András eloadómuvész, a Délvidékrol pedig Csernik Árpád, Pesitz Mónika és Lackó Bálint, a szabadkai Népszínház muvészei.

- Szabó Attila felvételei

A jelenlevok számára feledhetetlen marad a Batthyány Kázmér Gimnázium kórusának lélekemelo összeállítása, melyben a mi muvészeink is közremuködtek.
A határon túli magyarság képviseloi nemcsak az emlékezetes nap csodálatos élményét vitték el magukkal szüloföldjükre, hanem a szigetszentmiklósiaktól ajándékba kapott facsemetét is, amely növekedésében majd mindegyre arra figyelmeztet bennünket: elválaszthatatlanul összetartozunk.
Ahogy azt annak idején a gyászos pillanatban gróf Apponyi Albert, a magyar békeküldöttség vezetoje fájdalmas beszédében mondta: ,,Hazánk területére is alkalmazható ez a mondás: Amit Isten összekötött, azt ember nem választhatja el.'

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..