home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Összefogással a sikerekért
Tóth Tibor
2010.11.03.
LXV. évf. 44. szám
Összefogással a sikerekért

A Cantare ifjúsági kórus BalatonkenesénMint ahogyan azt már megszokhattuk, a kúlai Népkörben mindig történik valami, ami nagy érdeklődésre tarthat számot, ezúttal azonban a helyi Petőfi Brigád Általános Iskola kollektívájának és diákjainak sikereiről is beszámolhatunk. A Népkörben a közelmú...

A Cantare ifjúsági kórus Balatonkenesén

Mint ahogyan azt már megszokhattuk, a kúlai Népkörben mindig történik valami, ami nagy érdeklődésre tarthat számot, ezúttal azonban a helyi Petőfi Brigád Általános Iskola kollektívájának és diákjainak sikereiről is beszámolhatunk. A Népkörben a közelmúltban immár harmadszor tartották meg a hagyományos birkapaprikás-főző versenyt több mint 220 személy részvételével. A négytagú bírálóbizottságnak bizony nem volt könnyű dolga az ízletesebbnél ízletesebb étkek értékelésében, végül az ínyesmesterekből álló doroszlói, verbászi, szabadkai, despotovói és kúlai huszonhárom csapat közül az első és második díjat egy-egy doroszlói, a harmadikat pedig egy kúlainak ítélte oda.
- Minden versenyző paprikása jól sikerült, mindenki dicsér bennünket hagyományos rendezvényünkért. Szeretném megköszönni a választmányi tagoknak - elsősorban Valka Károlynak -, hogy kiálltak mellettem, és biztattak, hogy harmadszor is szervezzük meg a birkapaprikás-főző versenyt. Tervezzük a jövő évit is, remélhetőleg azt is sikerül majd megtartani. A közeljövőben Katalin-bált, december 4-én Mikulás-nosztalgiadiszkót, utána pedig karácsonyi műsort, majd újévezést tartunk, de a februári Kőri-bál is a programjaink között szerepel - újságolja Goga Zsolt, a kúlai Népkör MMK elnöke.
Pásztor Mária, a Népkör MMK titkára a legújabb művelődési eseményekről számolt be. A kúlai Népkör 2004 óta szoros kapcsolatot ápol a fennállásának 20. évfordulóját idén ünneplő Szivárvány Népdalkörrel, s e jeles jubileum alkalmából a Bartók Béla vegyes kar, az ifjú Bartók Béla Kamarakórus és a Cantare ifjúsági leánykórus is fellépett a balatonkenesei ünnepségen.
- A műsor felét a mi fellépéseink töltötték ki. Ezt a helybeliek megelégedéssel vették tudomásul, mivel a többi meghívott népdalkör kizárólag népdalokat ad elő, mi pedig komolyzenével kedveskedtünk az ottaniaknak. Balatonkenese polgármester asszonya, Sörédi Györgyné, az alpolgármester és a Seprődi János Kárpát-medencei Kórusszövetség elnöke és alelnöke is gratulált kórusvezetőnknek, Vendel Gyöngyi tanárnőnek a remek munkáért. Másnap a templomban a mi lányaink, a Cantare ifjúsági leánykórus énekelte végig a misét - tudom meg.
A Kankalin néptánccsoport a Gyöngyösbokréta gálaműsorán vett részt Torontálvásárhelyen, a kamarakórus a zombori kegyeleti napokon közreműködött, a Bartók Béla vegyes kar és az ifjú Bartók Béla Kamarakórus a Csantavéren megtartott Vajdasági Kóruspódiumon képviselte a kúlai színeket, a Népkör szakosztályai pedig nem maradtak el a sziváci Szenteleky-napokról sem.
A helybeli Petőfi Brigád Általános Iskola tanulói négy első, három második és két harmadik díjat nyertek a tartományi energiaügyi és oktatási titkárság által szervezett Körülöttünk minden energia elnevezésű versenyen, melyen 36 általános és 14 középiskola vett részt.
- A pályázat célja a fiatalok felhívása az energiával való takarékosságra, hiszen a Föld népe nem annyira gazdag, hogy tékozolja. A pályázaton - melyben irodalmi munkák, rajzok, multimediális bemutató, valamint makettek és modellek is szerepeltek - a nevezett általános iskolák csapata közül a miénk bizonyult a legsikeresebbeknek. Az iskola kidolgozott egy arról szóló programot, hogy miként lehetne az intézményben az energia hatékonyságát növelni, és nyertesek lévén lehetőségünk lesz projektumunk egy részét meg is valósítani - mondta Blaskó Erzsébet, a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola igazgatónője.
Az iskola rendkívül aktívnak bizonyult, hiszen a benyújtott 355 irodalmi pályamunka közül 120, a rajzpályázatra érkezett 789 alkotás közül 137, a 205 multimediális prezentációból 84, a 66 makettből és modellből pedig 25 a kúlai iskola diákjainak a tehetségét dicséri. Az energia hatékonyságát növelő programra 8 tervezet érkezett, közülük négyet a kúlaiak küldtek. Az energia témájára az iskola himnuszt is szerzett, és különdíjat kapott rá, a hat legsikeresebb mentor közül pedig három az iskola alkalmazottja.
- Nagyon büszke vagyok az egész kollektívára, hiszen soha nem tapasztalt összefogásnak lehettünk tanúi iskolánkban. A kollégák hatalmas odaadással dolgoztak, motiválni tudták a gyerekeket. Az óvodásoktól kezdve a szülőkig mindenkit megmozgattunk, tribünöket is szerveztünk a szülők és a lakosok számára, azonkívül egy kiállítást is rendeztünk a témával kapcsolatban.
A pályázaton elért sikereiért az iskola 700 000 dinár jutalmat kap. Ebből a pénzből a rövid távú terveink egy része megvalósítható. Tíz tanteremben szükség volna a világítótestek cseréjére, de mivel elengedhetetlen egyebek között a tetőszerkezet szigetelése, valamint az összes ablak cseréje is, az iskola pályázat útján folyamodik támogatásért.
Többfelé is szokványos dolog, hogy a vegyes házasságban élő szülők gyermekeit szerb tagozatra íratják. Az igazgatónő felhívta rá a figyelmet, hogy a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskolában vannak kivételek is: egy Dér Martina nevű elsős kislányt ugyanis - aki nem tudott magyarul - magyar tagozatra íratták, és a szintén vegyes házasságból származó Blaskó Lúcia is magyar nyelven kezdett tanulni tavaly az általános iskolában.
- A mi iskolánkban olyasmire is van példa - mint ahogyan az Stevan Paroški és Marijana Kastratović esetében is előfordult -, hogy szerb vezetéknevű gyerekek magyar nyelven fejezik be az általános iskolát. Úgy érzem, hogy itt a szórványban jó sokáig magunkra voltunk hagyva, nem igazán törődött velünk senki, de az új összetételű Magyar Nemzeti Tanács felkarolt bennünket - mondta végezetül Blaskó Erzsébet, a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola igazgatónője.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..