home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Összefogásban az erő
Tóth Tibor
2009.09.23.
LXIV. évf. 38. szám
Összefogásban az erő

A régi hittanterem helyére hamarosan új kerülAmint arról már beszámoltunk, július 10-én Verbászon is megalakult a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezete, elnökévé Majlát Dánielt, alelnökévé Süli Tamást választották, az elnökségében pedig Majlát Szűcs Tünde, Papacsek Gabriella és Bartus...

A régi hittanterem helyére hamarosan új kerül

Amint arról már beszámoltunk, július 10-én Verbászon is megalakult a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezete, elnökévé Majlát Dánielt, alelnökévé Süli Tamást választották, az elnökségében pedig Majlát Szűcs Tünde, Papacsek Gabriella és Bartus Angéla kapott helyet. A helyi tagozat megalakulásában óriási szerepe volt Valka Károlynak, a VMSZ kúlai községi szervezete elnökének és Ifjú Juhász Bálintnak, a VMSZ egyik alelnökének is. A tizenegy tagú testületre október 18-án az eddigi legnagyobb megméretés vár, azon a vasárnapon ugyanis időközi önkormányzati választásokat tartanak a községben, melyhez Verbász mellett, Kucora, Ókér, Kiskér, Savino Selo és Újsóvé is tartozik.
- A választásokon önállóan szeretnénk fellépni, ez azonban nem kis dolog, hiszen az utóbbi néhány évtizedben a magyarságot nem nagyon sikerült megmozgatni a városban. Kivéve a Szirmai Károly Művelődési Egyesületet, melynek munkájában az itteni magyarság tömegesen részt vesz. A listánkon tizenkét jelölt neve szerepel: kilenc tagot Verbászon, kettőt Ókéren, egyet pedig Kucorán jelöltünk. Célunk a községben élő magyarság felkarolása, valamint a művelődés, az oktatás és az egyház megtartása és fejlesztése. Munkánkkal minél több embernek szeretnénk segítséget nyújtani, új munkalehetőséget és választási jogokat biztosítani. Szeretném megköszönni Hájik Árpádnak, a Szirmai Károly Művelődési Egyesület elnökének, hogy engedélyezte az egyesület helységeiben az aláírásgyűjtést. Jól haladunk vele, hiszen eddig több mint százan biztosítottak bennünket a támogatásukról, de október 2-áig háromszázhatvan személy aláírására van szükség, ezért várjuk polgárainkat, a Szirmai Károly ME-be, a Tito marsall utca 88. alá, hogy saját kezű aláírásukkal támogassák az ügyünket - mondja az elnök.
A helyi szervezet első nagyobb megmozdulására néhány héttel ezelőtt került sor, amikor a kúlai községi szervezettel együtt ingyenes autóbuszról gondoskodtak azok számára, akik el szerettek volna jutni a palicsi Szent István-napi ünnepségre.
A helybeli Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatása katolikus templom a Tartományi Nagyberuházási Alap révén pénzügyi támogatásban részesül új hittanterem építésére. Brasnyó Ignác verbászi plébános elmondta, hogy a hívek segítségével a plébánia épületét is felújítják.
- A régi hittanterem már használhatatlan volt, s így a régi helyett újat építünk. A munka már javában folyik, s két év alatt el kel készülnie. A hittanterem építésében a verbásziakon kívül jelentős szerepet vállalt az előző plébános, Varga Jenő atya, valamint több politikus és közéleti személyiség is. Az új létesítmény közösségépítő szerepének nagy fontosságot tulajdonítunk. Az emberekben lassacskán tudatosul, hogy valami mégiscsak elkezdődött, s talán mindannyian kapunk némi lendületet az elkövetkező időszakban. A plébánia épülete különböző közösségi foglalkozásoknak, vallási események megünneplésének és kulturális megmozdulásoknak ad majd otthont. Köszönöm mindazok segítségét, akik hozzájárulnak a fellendülés előmozdításához, s úgy érzem, hogy közreműködésükkel szebb jövőt teremthetünk közösségünknek, a fiatal nemzedéket is beleértve - mondta a plébános.
A fiatalok szebb jövőjéért száll síkra az 1986-ban alakult, majd néhány év szünetet után 2005-ben újjáalakult Szirmai Károly Művelődési Egyesület is. 2007 februárjától, amióta Hájik Árpád az elnöke, a művelődési életben számos változás történt.
- Február 15-én kerültem az elnöki székbe, márciusban pedig már az énekcsoport, a zenekar és a színjátszó csoport mellett a gyermekjátszó-ház is megkezdte működését. Reméljük, hogy az innen kikerülő gyermekek lesznek majd annyian, hogy néhány éven belül nyílhat magyar óvoda, 1995 után pedig ismét indíthat magyar első osztályt az iskola. A kézimunkacsoport a katolikus plébánián már korábban is működött, egyesületünk újjáalakulásakor pedig csatlakozott hozzánk - újságolja a 102 aktív tagot számláló egyesület elnöke.
A községtől minden évben kap bizonyos összeget az egyesület, az idén pedig a Szekeres László Alapítvány és a Tartományi Jogalkotási, Kisebbségügyi és Közigazgatási Titkárság is a támogatója lett. A pénzadományt táncház alapítására fordítják, s tánccsoport létrehozását is tervezik az egyesület vezetői.
- Az idén először vettünk részt a Durindón, és rengeteg dicsérettel tértünk haza. Jövőre pedig a Gyöngyösbokrétán is fel szeretnénk lépni az egyelőre ugyan még csak tervezett tánccsoporttal. Örömmel tölt el bennünket, hogy színjátszóink sikeresen szerepeltek a Muzslyán megtartott Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Szemléjén és a Bajmokon rendezett Észak-bácskai Amatőr Színházak összejövetelén. Több irodalmi estet és könyvbemutatót is rendeztünk, részt vettünk az a katolikus templomban tartott újkenyér-ünnepen, majd újkenyér-batyubált szerveztünk az iskolában. Az idősek otthonával közösen szövőtanfolyamot szerveztünk, a kurzus végeztével pedig az otthon nekünk ajándékozta a szövőszéket. Huszonnégy négyzetméter alapterületű helységünket hamarosan kibővítjük, így a jövőben hatékonyabban dolgozhatunk. A VMSZ helyi szervezetével és a katolikus egyházzal szorosan együttműködünk, hiszen mindannyiunknak ugyanaz a célja: a verbászi magyarság megtartása, előrehaladása - mondta Hájik Árpád, a verbászi Szirmai Károly Művelődési Egyesület elnöke.
Elképzelésekből, tervekből nincs hiány. Most már a verbászi magyarságon a sor, hogy szavazatával segítse azokat, akik a közösség fennmaradásának és életkörülményei javításának az eszméjét tűzték zászlajukra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..