home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Örül a lélek, amíg a mécsláng lobban
BARÁCIUS Zoltán
2005.05.18.
LX. évf. 20. szám

Az első magyar művelődési egyesület hatvan esztendővel ezelőtt, 1945 májusában alakult meg Nagybecskereken - Vajdaságban a II. világháború utáni első magyar nyelvű színielőadást is ugyanitt tartották a műkedvelők - A Petőfiből vált ki és alakult önállóvá a rangos Madách Színház, a Városi Bábszínház,...

Az első magyar művelődési egyesület hatvan esztendővel ezelőtt, 1945 májusában alakult meg Nagybecskereken - Vajdaságban a II. világháború utáni első magyar nyelvű színielőadást is ugyanitt tartották a műkedvelők - A Petőfiből vált ki és alakult önállóvá a rangos Madách Színház, a Városi Bábszínház, a Városi Filharmónia, valamint az Amatőr Képzőművészek egyesülete - Megtalálták a módját, hogy összetartsák a nemzettársaikat
,,Híres' történetünk, annak első fejezete 1945-ben kezdődik, nem sokkal azután, hogy a Bega-parti várost megszállták a szovjet seregek, amikor a szerémségi hadszíntéren még javában dörögtek az ágyúk. A nagy történelmi múltú város lelkes magyarjai (nevezhetjük őket népművelőknek) megsejtették, hogy nincs veszve minden, s melegedni akartak a lobbanó mécslángnál: 1945 májusában megalakult - a tartományban elsőnek - a magyar művelődési egyesület. Feljegyezték, a veteránok elmondták, hogy akkor, azon a napon több mint ezren tolongtak a Dunðerski-palotában, a Nagyhíd mellett, nem messze a város központjától. Sokan, több százan az utcán rekedtek. Az egyesület neve Vajdasági Magyar Művelődési Közösség lett. Itt, a Bánság szívében, ahol évekig, évtizedekig nem hangozhatott el magyar szó a hivatásos színház színpadán, ahol Petőfi Sándor és Madách Imre, Vörösmarty Mihály és Ady Endre egy-egy sora távoli üzenetnek tűnt, magyar emberek arca, szeme fénylett fel, felvillantak a jelek, tenni lehetett valamit nemzettársainkért: a sors felkínálta a lehetőséget. Az egyesület elnökéül Marócsik György cukorgyári munkást és aktivistát választották, alelnöknek dr. Várady Józsefet, titkárnak pedig B. Szabó Györgyöt. Az egyesület az évek során többször változtatta meg a nevét. Volt Jugoszláviai Magyarok Szövetsége, Petőfi Népkör, végül Petőfi Művelődési Egyesület. Kéz a kézben, kar a karban, körben - fényvibráló tükörben látjuk a múltat, valami nagyszerűnek a folytatását. A nagybecskereki magyarság ugyanis már 1875-ben művelődési egyesületbe tömörült, akkor alakult meg a Nagybecskereki Polgári Olvasókör. 1908-ban már kötetben számoltak be az elvégzett hasznos munkáról. Igaz, a feljegyzések arról szólnak, hogy 1883-ban az egyesületnek mindössze 49 tagja volt, de a könyvtár tovább működött.
Minden szófűzés, jelző, ünnepi emelkedettség fölösleges, ha szólni akarunk mindarról, ami 1919 után történt. Higgadt tényszerűséggel rögzíthetjük az eseményeket. A nagybecskereki magyarok nem adták fel: a mindennapi csoda az itteni magyarság létmisztériumának a természetes eleme volt. Marton Andor, Kovách István prelátus, dr. Várady Imre, dr. Báthory Endre, Szabó Zoltán, Brajjer Lajos, Juhász Ferenc, Láng Imre tovább írták a művelődési élet naplóját ,,érdemes emberek' javára. Lelki-szellemi erők mozdultak meg a magyarság érdekében. A Gondviselés ébresztgetése mindenki számára kötelezővé tétetett akkor, amikor a magyarság értékeinek szenvedélyes védelmezőit és terjesztőit nem juttathatta mindig szabad cselekvéshez az idő - és a hatalom.
1945-ben egy lemészárolt nemzeti álomnak az árnya eltűnt. Szónoki kérdések hangzottak el: számíthatunk-e még sorsunk feloldásának színpadi varázslatára? Igen, számíthattunk. Már 1945 februárjában az amatőr színjátszók színre vitték Bibó Lajos Az egyetlen asszony című színjátékát, majd július 21-én - most már a művelődési egyesület lobogója alatt - bemutatták Fazekas Mihály Lúdas Matyiját Nyárai Rezső, a ,,Rudi bácsi' rendezésében és Jakabfalvi Géza címszereplésével. A bemutató előtt B. Szabó György azt nyilatkozta: ,,Nyolc hónapos hallgatás után ma este a Városi Színházban, annak falai között ismét megszólalnak a színészek magyarul, és felhangzik a magyar muzsika.'
Ez történt hatvan évvel ezelőtt.
A Petőfi Művelődési Egyesület 1948-ban otthonra talált egy városközponti földszintes házban. Az épületet azóta többször átalakították, felújították. Múltak az évek, az eseménydús évek. A Petőfiből vált ki és alakult önállóvá a rangos Madách Színház, az országos hírű Városi Bábszínház, a Városi Filharmónia, valamint az Amatőr Képzőművészek egyesülete. Sajátos jellegzetesség volt, hogy magunkat váltakozva hol becsültük, hol lebecsültük. Gyakran az utóbbi vetette grimaszait felénk új felfogások és becsvágyak libikókájából. Hallani lehetett ósdi kesergéseket is, hogy bezzeg egykoron másképpen volt minden!, de a szekér haladt. A Petőfiben küzdöttek, és bízva bíztak - madáchi szellemben. Megvolt az emberekben a viharokkal dacoló istenadta képesség, de a derű is, a megnyugtató mosoly és a megértésre buzdító türelem, amely nélkül nincs állhatatosság az örökös harcban és munkában.
Ma gazdag és rendkívül sikeres tevékenység folyik az egyesületben. Évente mintegy hatvan rendezvény, tizenkét szakcsoportban lelkesítik egymást a fiatalok és a veteránok. Működtetik a könyvtárat és a klubot: itt otthonra találnak az irodalom kedvelői, a néptáncosok, a színjátszók, a bábosok, a szavalók, a játszóházasok, a kézművesek, a zenészek, a képzőművészek és a gyűjtők is. Főcél: a tömegesítés. Itt, egy-egy rendezvényen magával ragadó a szavak szépsége, a gondolatok mélysége, a mondatok drámaisága. Mintha valaki azt üzente volna a tagságnak: ,,Lehet, hogy számotokra nehéz lesz az élet, nehéz a fennmaradás, de ebből a nehéz sorsból fogjátok megérteni az emberi küzdelmek, a magyar ember küzdelmének a lényegét, és így lesztek képesek azt meg is mutatni embertársaitoknak egy-egy rendezvény alkalmával.' Köszöntjük most nagy tisztelettel és szeretettel a Petőfi tagságát, minden aktivistáját, elnökét, titkárát, a műkedvelőket, s azt, hogy továbbra se legyen a munka kényszer, hanem küldetés. Enélkül mit sem ér az Úr bármely csodája. Legyen szép az advent ne csak a Hargitán, hanem a szélfútta Bánságban is...!
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..