home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Évtizedes csatáink a tartás és az erő jegyében
(Tha)
2010.06.02.
LXV. évf. 22. szám
Évtizedes csatáink a tartás és az erő jegyében

A hosszan tartó esőzés után a múlt hét elején végre szép idő köszöntött ránk. Az udvarokban, kertekben rengeteg ilyenkor az elmaradt tennivaló, talán ezért gyülekezett lassabban a muzslyai közönség az élőújságunkra, de végül szinte megtöltötték a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület te...

A hosszan tartó esőzés után a múlt hét elején végre szép idő köszöntött ránk. Az udvarokban, kertekben rengeteg ilyenkor az elmaradt tennivaló, talán ezért gyülekezett lassabban a muzslyai közönség az élőújságunkra, de végül szinte megtöltötték a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület termét.

- Szabó Attila felvételei

Az eseményen jelen volt Pásztor István, a VMSZ elnöke, Kovács Elvira parlamenti képviselő, Hallai Zoltán, a falu elnöke, Tápai János, a VMSZ községi szervezetének elnöke, a Magyar Összefogás listájáról pedig Erdély Lenke, Zsoldos Ferenc és a nagybecskereki Váradi József.
A műsor a helybeli Szervó Mihály Általános Iskola azon diákjainak a fellépésével kezdődött, akik az Általános Iskolások Művészeti Vetélkedőjéről díjakkal tértek haza, de más megméretésen, többek között a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn is kiemelkedően szerepeltek. Szarapka Dávid prózával, Rúzsa Róbert verssel, Páger Szendi, Tasi Szabina és Muhi Dániel énekkel bűvölte el a közönséget. Felkészítő tanáraik Kenderesi Zoltán, Rácz Erzsébet, Rontó Márta, Kovács Jolánka voltak, a zenei kíséretet Sándor Donát és Varga Krisztián biztosította.
Köszöntőjében Dudás Károly, a Hét Nap főszerkesztője hangsúlyozta, hetilapunk sohasem feledkezett meg a szórványról, hiszen több mint tizenöt éve élteti a Bánáti Újságot, majd átadta a szót Pásztor Istvánnak. A VMSZ elnöke felhívta a figyelmet, minden választás arról szól, maradt-e bennünk annyi tartás, erő, hogy meg tudjuk fogalmazni és valósítani az elképzeléseinket, akaratunkat, szándékunkat. Erről szólt az összes csatánk az utóbbi húsz, de ha úgy tetszik, az utóbbi kilencven évben - mondta, és hozzátette: ez a mostani abban különbözik az eddigiektől, hogy a saját szemétdombunkon, a saját közösségünkön belül kell megvívnunk. A leendő Magyar Nemzeti Tanács céljai közül többet is kiemelt:
-- Iskolabuszokat indítunk Bánátban, hogy a gyerekeket magyar iskolába tudjuk vinni, a középiskolai központokban kollégiumokat építünk, hogy a diákok a szórványból négyéves magyar középiskolákba iratkozzanak, Újvidéken befejezzük az Európa Kollégiumot, hogy a 2011/12-es iskolaévben 350 hallgató kezdjen el ott egyetemi tanulmányokat folytatni, és elérjük azt, hogy évente 300 magyar egyetemet végzett, közösségileg elkötelezett fiatal érkezzen az egyetem karairól.
A műsorban, melyet Tóth Lívia, a Bánáti Újság szerkesztője vezetett, a Magyar Összefogás listájának három jelöltje, Erdély Lenke, Zsoldos Ferenc és Váradi József is megosztotta gondolatait a muzslyaiakkal, majd Dudás Károly Bánát tisztelete jegyében olvasta fel egyik írását, a Hét Nap vendégeként fellépő Kónya Sándor csókai versénekes és énekmondó pedig helybeli költők verseit és két Mária-éneket adott elő nagy sikerrel. Az érdeklődők megtekinthették Szalai Attila karikatúráinak a kiállítását, sőt, a szerencsésebb nézők kisebb nyereménytárgyakkal térhettek haza erről a jó hangulatú rendezvényről.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..