home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Értékek kötnek össze bennünket
KOVÁCS Nándor
2011.07.27.
LXVI. évf. 30. szám
Értékek kötnek össze bennünket

Temerinben az I. helyi közösség, valamint a civil szervezetek szervezésében látványos felvonulással, szentmisével és hajnalba nyúló népünnepéllyel ünnepelték meg a múlt szerdán, július 20-án Illés napját. Illés napja az 1848-as szabadságharcot követő évtizedben vált Temerin fogadalmi ünnepé...

Temerinben az I. helyi közösség, valamint a civil szervezetek szervezésében látványos felvonulással, szentmisével és hajnalba nyúló népünnepéllyel ünnepelték meg a múlt szerdán, július 20-án Illés napját.
Illés napja az 1848-as szabadságharcot követő évtizedben vált Temerin fogadalmi ünnepévé. Az évszázadok során ugyanis a falunak többször kellett elölről kezdeni a közösségi élet szervezését. A szabadságharc bukása után újraszerveződő falu határát azonban július 20-án elverte a jég. Ekkor a lakosság fogadalmat tett a próféta neve napjának megünneplésére. Az évek, évtizedek múlásával azonban nemcsak az ősök iránti tisztelet, hanem az Istenbe vetett hit ereje is gyakran elhalványult, és csak az ismétlődő sorscsapások után tértek vissza az emberek újra meg újra e nap munkaszünettel való megünnepléséhez.
Az idén, a 158. évforduló alkalmából is lóháton, szekereken és gyalogosan vonult a falu lakossága a központon keresztül a hálaadó szentmisére. Az ünnepi menetben ott voltak a testvértelepülések, Jánoshalma és Mórahalom polgármesterei, valamint a civilszervezetek képviselői is. A fogadalmi ünnepen az idén ugyancsak polgármesteri szinten képviseltették magukat Jászapáti, valamint a felvidéki Ótelek és a romániai Deáki települések. A Jászságból a XVIII. század végén ugyanis számottevő csoport települt le Temerinben, Deákiban viszont éppen Temerinből települtek le számottevően.
Az ünnepi menet a Szent Rozália-templomhoz kísérte a temerini általános iskola három legjobb tanulóját, hogy a falu plébánosának, Szungyi László atyának átadják az újkenyeret és bort. A szentmisét a hetven éve testvérváros Jánoshalma plébánosa, az egyébként temerini születésű főtisztelendő Nagyidai Zsolt, valamint a tíz éve testvérvárosi kapcsolatokat ápoló Mórahalom plébánosa, Joó Balázs atyák mutatták be a szabadkai egyházmegye Temerinhez kötődő papjainak segédletével.
A szentmise ünnepi szónoka, Nagyidai Zsolt atya a keresztény élet egyik kegyelméről, az imádság jelentőségéről, közösségformáló és -megtartó erejéről szólt, majd a felajánláskor megszentelte a oltárra helyezett bort, valamint az új kenyeret, hogy délután a Telep falurész iskolaudvarában rendezett népünnepélyen megszeghessék.
- Az idén két kerek évszám tölt el bennünket örömmel és hálával: Jánoshalma hetven éve, Mórahalom pedig tíz éve testvértelepülésünk. Összeköt bennünket a nemzeti tudat, a vallási hovatartozás, a közös erkölcsi értékek, a hagyományok ápolása. Boldog tudattal tölt el bennünket, hogy nem vagyunk egyedül, vannak barátaink, akikre mindig számíthatunk. A határok nem elválasztanak, hanem a közös szálak szorosan összefűznek bennünket -- köszönte meg a szentmisét bemutató atyáknak a közreműködést Temerin esperes plébánosa.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..