home 2024. április 22., Csilla napja
Online előfizetés
`Ég a tűz, szentiványi tűz`
Józó Mónika
2007.07.04.
LXII. évf. 27. szám
`Ég a tűz, szentiványi tűz`

A szentiványi tűznek tisztító ereje vanAz adai Aranykapu Művelődési Egyesület hagyományosan Szent Iván napján, a nyári napforduló ünnepén tartja évadzáró műsorát, mellyel az egyesület tagjai nemcsak egész évi munkájukból adnak ízelítőt, hanem évről évre újjáélesztik a szentiványi megtisztít...

A szentiványi tűznek tisztító ereje van

Az adai Aranykapu Művelődési Egyesület hagyományosan Szent Iván napján, a nyári napforduló ünnepén tartja évadzáró műsorát, mellyel az egyesület tagjai nemcsak egész évi munkájukból adnak ízelítőt, hanem évről évre újjáélesztik a szentiványi megtisztító, gyógyító erejű tűzugrálás ősi hagyományát. Az immár kilencedszer a szabad ég alatt megtartott rendezvényen ezúttal bemutatkozott az Aranykapu ME egy éve alakult Aranyalma nevű vonós zenekara, bácskai népdalokat énekelt Sóti Zsuzsanna, aki a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn aranyfokozatot érdemelt ki. Kányádi Sándor és Tóth Árpád versét mondta el Harmat Tímea. Az est vendége, a csókai Topogó néptánccsoport Süss fel, nap! címmel csókai gyermekjátékokat adott elő. A KMV-n második helyezést elért testvérpár, Katona Adrianna és Nikolina bácskai népdalokat énekelt. Az Apróka Kopogtatóka tánccsoport, a Kőketánc vetélkedő harmadik helyezettje, dél-alföldi gyermekjátékokat és táncokat mutatott be. A Pengető citeraegyüttes szatmári dallamokat játszott. A Szólj, síp, szólj! arany fokozatával jutalmazott Pöttöm népdalkórus Galga menti gyermekjátékok dalaiból adott ízelítőt. A békéscsabai Bartók Béla Zenei Középiskola tanulói, Bacsa Levente és Sóti Zsuzsanna, kalotaszegi táncokkal szórakoztatták a közönséget, gombosi dalokat énekelt a Pántlika népdalkórus, az egyesület Kopogtató csoportja pedig mezőségi dallamokra táncolt.
A fergeteges közös zárótánc előtt a táncosok, zenészek, énekesek köszönetet mondtak mindazoknak, akik segítették és támogatták őket, egész évi munkájáért jelképes ajándékot vehetett át Virág Mihály, a kosárfonó csoport mestere, Mészáros Aranka, a Kézműves Manóházi Manók csoport vezetője, Brezovszki Vas Tímea énekoktató, Hézső Zsolt citeraoktató és Vas Endre, a táncosok és a kis vonós zenekar tanára. Az estet hagyományosan a szentiványi tűzugrálás és táncház zárta, amelyhez a jó muzsikát a Juhász zenekar szolgáltatta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..