home 2023. június 08., Medárd napja
Zenével emelkedés
Bíró Tímea
2021.06.16.
LXXVI. évf. 24. szám
Zenével emelkedés

Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné a zenét. Aki ne találna megnyugvást, feltöltődést, örömet, megpihenést, elmélyülést, vigaszt vagy egyszerűen csak kellemes kikapcsolódást egy-egy zenei stílus világában. Nehezen tudunk elképzelni bármilyen ünnepséget vagy összejövetelt zenei kíséret nélkül, mely ráhangolja az embert az eseményre. A zene a vérünkben van, és ez különösen a lakodalmakban bizonyosodik be, amikor a nők egy része amint meghallja a mulatós zenét, már emeli is a ridiküljét a magasba. A zenére hangolás már a magzatkorban elkezdődhet. A kisbaba a világrajövetele után állítólag elalszik vagy megnyugszik arra a zenére, amelyet a szülei dúdoltak neki a várandósság alatt.

Sokan szeretünk koncertekre járni, ahol kiengedhetjük a gőzt, együtt énekelhetünk a tömeggel, vagy éppen átszellemülten hallgathatjuk a hangszerek összjátékát. A járványhelyzet alatt a komolyzenei hangversenyek hiányoztak a legjobban. Hiába hangosítottam fel a nappaliban a Bartók rádiót, és hiába tudom, hogy a zenét hallgatni, nem pedig látni kell, mégis hiányzott az a megfoghatatlan érzés, amelyet a koncerttermek és a bennük eltöltött percek, órák nyújtanak.

Amikor azért gyűlünk össze, hogy ugyanannak az élménynek legyünk a részesei, amikor már-már a levegővételt is a hangszerek játéka diktálja. Az online koncertek sem tudják ezt az élményt nyújtani, nem beszélve arról, hogy a zenészeknek is szükségük van a közönségre, a befogadó jelenlétére, visszaigazolására. Az egészségügyi dolgozók mellett talán a zenészek fellélegzésének örülök a legjobban, hiszen a művészetnek csak akkor lehet igazi utóélete, ha az emberekben élhet tovább.

A rendkívüli helyzet véget érésével visszatérhetünk a régi kerékvágásba, de újra kell tanulnunk bizonyos szituációkat, az élmények megélését, a félelemnélküliséget, a barátkozást és igen, a táncolást is, azt a fajta szabadságot, amelyet csak a zene tud adni. Itt az ideje, hogy újra mozgásba hozzuk a berozsdásodott izmokat, végtagokat. Aki pedig utazás közben imád zenét hallgatni, az kétszeresen tudja, hogy miről beszélek, mert ténylegesen utazhat, nemcsak képzeletben, hanem fizikailag is.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..