home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Vojvodina Calling
(—)
2013.02.06.
LXVIII. évf. 6. szám

A Fiatal Írók Szövetsége a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával Vojvodina Calling címmel vajdasági bemutatókörutat tart február 6-án Újvidéken, 7-én Szabadkán, február 8-án pedig megrendezi a hagyományosnak számító, immár ötödik Kosztolányi—Csáth-szimpóziumát, melynek középpontjában ezúttal Csáth Géza, a művész, az ember és a művészetek hálózata áll.

A Fiatal Írók Szövetségének sorozatszerkesztői, Borbáth Péter és Szőllőssy Balázs, valamint Lapis József bemutatják a szervezet két legújabb kiadványát, Rhédey Gábor és Molnár Illés versesköteteit, valamint vendégül látják a hamarosan első könyvével jelentkező, FISZ-pályadíjas Korpa Tamást.
Rhédey Gábor Saját néző című, „rokonszenvesen szelíd” kötetének vershőse digitális bennszülött, aki — jól elkülönböződve irodalmi mintáitól — a magánéletre teszi le a voksát még most, a közéleti konjunktúraköltészet korában is. Térey János fülszövegének tanúsága szerint az ifjú költő „keskeny és éles, olykor szilánkos költeményeiben a böllérek pontosságára törekszik, akik leválasztják a húst a csontról.”
Molnár Illés Hüllők és izzók című kötete egy formakereső kísérlet eredménye, mely hol a ballada, hol a gondolati líra, hol pedig a tájleíró költészet fogalomkészletének határait feszegeti. Verseinek erőteljes kérdésfelvetéseit áthatja a „kijelentő mód fensége”, egy koncepciózus, meditatív hang megtalálásának élménye.
Korpa Tamás Vademecum munkacímű, hamarosan nyomdába kerülő kötetében az egymástól távoli nyelvi regiszterek élvezetes sokhangúságát montázs- és flash back technikával teremti meg, retorikákat bont le és épít fel. Oláh Szabolcs írta a szövegekről: „Lírikusként Korpa Tamás szenvedélyes feljegyzője az összehangzásoknak, melyek szándéktalanul jelentkeznek játék közben, mikor a költő magára hagyja a nyelvet, hogy helyette érezzen, gondolkozzék.”
A Vojvodina Calling című bemutatóra Újvidéken február 6-án, 19 órai kezdettel kerül sor a Művészklubban, a szabadkai, 7-ei bemutatkozás helyszíne viszont a Raktár ifjúsági klub, a kezdési időpont 19 óra 30 perc.
Csáth Géza, a művész, az ember és a művészetek hálózata
A Fiatal írók Szövetségének ötödik palicsi tanácskozására február 8-án (pénteken) 9 óra 30 perckor kerül sor a helyi könyvtár olvasótermében.
A konferencia célja, hogy Csáth Géza alakját, művészetét a maga sokrétűségében érttesse meg a közönséggel. Az író, akinek szabadkai emléktáblája is magán viseli az e sokrétűség okozta zavart, s aki e tábla tanúsága szerint író, orvos, kritikus és zeneesztéta volt, az irodalomtörténet számára pedig még enfant terrible, pszichoanalitikus érdeklődésű lélekbúvár, fantaszta, morfinista és képzőművész is. Csáthról ezt a jó értelemben vett meghatározhatatlanságot immár számtalanszor kiemelték, de termékeny értelmezési szemponttá eleddig nem avatták. A mai tudományos érdeklődés azért is fordulhat ehhez a differenciálatlan érdeklődésű szerzőhöz, mert a XXI. században alapvetően a kevert művészeti közegek összefüggésében mozogva kérdezünk rá a széttagoltan elképzelt művészeti diszciplínákra. Az, hogy Csáth Géza nem látta lényegesnek különválasztani érdeklődésének tárgyát és alkotásmódjának kifejezőeszközeit, magyarázatot adhat arra is hogy miért volt mindig oly népszerű, s mégis meg nem értett, vagyis teljességgel át nem gondolt szerepű alkotó a XX. században. Konferenciánk előadói ezzel összefüggésben arra keresik a választ, hogy a jelen kor megváltozott kérdésfeltevéseihez mérten hogyan lehet megszólítani Csáth Géza eme széttartó irányú művészeti és tudományos érdeklődését.
A tanácskozás résztvevői: Bednanics Gábor, Bengi László, Bordás Sándor, Hózsa Éva, Kollár Árpád, Lapis József, Mészáros Márton, Molnár Eszter, Nemeh Diána, Szirák Péter, Szajbély Mihály és Virág Zoltán.
További információ a 064/34-36-126-os telefonszámon kapható Berényi Emőkétől.
Kérjük, látogasson el rendezvényeinkre!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..