home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Virágokkal a jövőnkért
Szakáll Laura
2022.04.27.
LXXVII. évf. 17. szám
Virágokkal a jövőnkért

„Ha nem volnának méhek, az emberiség négy év alatt kipusztulna” (Albert Einstein).

Április 30-a a méhek napja. Magyarországon 1994 óta ezen a napon a méhek fontosságára irányítják a figyelmet, a Magyar Méhészek Egyesülete pedig ezzel a kezdeményezéssel a mézfogyasztásra is ösztönzi az embereket.

Mit köszönhetünk ezeknek az apró rovaroknak, melyeket a világ legfontosabb élőlényeinek is neveznek? Mindent. Az életet. A szorgos méhek ugyanis a növények több mint 60 százalékának beporzását végzik. Nélkülük nem működhetne az ökoszisztéma. Mit tehetünk értük? Ültessünk virágokat! Fontos, hogy a vadon élő méheket, poszméheket és más porzókat, például a szenderféléket mi is támogassuk. Erre a legegyszerűbb megoldás a virágok ültetése. Ha van kertünk, előkertünk, akkor nem lesz nehéz dolgunk, de a lakások erkélyére is kihelyezhetünk néhány virágládát. A mézvirág kiváló táplálék számukra, de az őszirózsát is kedvelik, és a házi fűszerkerteket is gyakran látogatják. Sok országban már méhlegelőket is kialakítanak, melyeket főleg színes vadvirágokkal vetnek be.

Akinek van lehetősége egy kis barkácsolásra, az úgynevezett rovarhotelt is készíthet némi faanyag és drótháló, nád, ágak, cserepek felhasználásával. Minél többféle anyagot használunk, annál változatosabb rovarok veszik majd igénybe az alkalmatosságot. Ha nincs időnk vagy kézügyességünk, az építményt készen is megvásárolhatjuk, hogy megfelelő körülményeket teremtsünk azoknak a porzóknak, amelyek hasznunkra lehetnek a kertben.

A rovarölő szerek közül több a méhekre is károsan hat, ezért érdemes gondosan megválasztani, mit alkalmazunk. A természet egyébként erre is tud jó megoldást. Ha télen etetjük a madarakat, sokan nyáron is a környezetünkben maradnak, és a kertészkedésben is a hasznunkra lehetnek. A verebek például megszabadítják a rózsát a levéltetvektől. Fiókáikat főleg mezőgazdasági kártevő rovarokkal etetik. Igaz, hogy a méhek napja kapcsán róluk kezdtem el írni, de azt sem árt megemlíteni, hogy a verébállomány is vészesen csökken Európa-szerte.

Április végén, májusban a piacokon is bőséges a kínálat egynyári virágokból. Amellett, hogy szebbé teszik az udvarunkat és cirógatják a lelkünket, táplálékul is szolgálnak a méheknek. Már néhány bokor levendula elültetésével is sokat tehetünk azért, hogy jobb hely legyen ez a világ.

Május első vasárnapján pedig egy üveg mézzel is meglephetjük édesanyánkat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..