home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Vinnék, mint a cukrot
Markovics Annamária
2022.06.01.
LXXVII. évf. 22. szám
Vinnék, mint a cukrot

Van cukor; nincs cukor; van, de drága; van, de csak zsákban; már zsákban sincs; több tonna cukor van, csak felvásárolták a bolti készleteket; van, de nem teszik ki a polcokra — az elmúlt hét bizonytalanságai néhány szóban.

Az 1 kilogrammos csomagolású, hatósági áras cukor a múlt héten eltűnt a boltok polcairól. Egyesek szerint azért, mert elfogytak a tartalékok, mások szerint pedig éppen azért, mert valaki azt a rémhírt terjesztette, hogy elfogyott a cukor, és csak csillagászati áron lehet majd ismét kapni, ezért az emberek pánikvásárlásba kezdtek, végül valóban elfogyott.

A szerb kormány a tavalyi év végén döntött úgy, hogy bizonyos termékek esetében árstopot vezet be, és a 2021. november 15-ei szinten maximalizálja az alapélelmiszerek, egészen pontosan az étolaj, a liszt, a cukor, a tej és a sertéscomb árát.


Szalai Attila rajza

A korlátozás csak a kilós kristálycukorra vonatkozott, viszont ez a termék sem fogyott el a polcokról. Május végén azonban az a hír jelent meg, hogy drágulni fog a cukor, és különben is hiány van benne, ezért az emberek megrohamozták az üzleteket, és felvásárolták az 1 kilós csomagolásokat. Az időszakos hiányhoz természetesen az is hozzájárult, hogy például a cukrászok és az ipari felhasználók is inkább a korlátozott árú cukrot vásárolták nagy mennyiségben a szokásos zsákos helyett, hiszen így olcsóbban tudtak hozzájutni. Maradt a nagyobb és drágább csomagolás, a barna cukor, a porcukor és a kockacukor. Nem sokkal később viszont a legtöbb helyen már az 5-10 kilogrammos, sőt, a 25 kilogrammos is elfogyott, mert az emberek zsákból mérve vásárolták. A hiányról szóló első hírek után belgrádi eladók beszámolói szerint a vevők több helyen is összeverekedtek az üzletekben, illetve egymás kosarából „lopták ki” a cukrot.

A cukor eltűnése azonban nem csak az édesszájúakat érintette. Mivel a befőzés is cukorral történik, megcsappant a gyümölcsvásárlás is — panaszkodtak főként az eperárusok a piacokon.

Később megjelent a kormány döntése, hogy a kristálycukor kilogrammonkénti ára csomagolástól függetlenül legfeljebb 89,99 dinár lehet, és 400 tonnát dobnak piacra azonnal, hogy stabilizálódjon az ellátás. Az intézkedésnek viszont csak többnapos késéssel lett látható eredménye.

Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter közölte, az országban sokkal több a cukor, mint amennyire szükség van, de spekulánsok visszatartják az ellátást, hogy nagyobb haszonra tegyenek szert. Mint mondta, Szerbiában körülbelül 140 000 tonna cukor van raktáron, ezért semmi sem indokolja, hogy hiány legyen a boltokban. Arra is figyelmeztetett, hogy viszonteladók 100-200 kilogramm cukrot is felvásároltak abban a reményben, hogy drágábban tudják értékesíteni, és ez különösen a határ menti településeken fordult elő, mert egyesek igyekeztek külföldre szállítani a cukrot, más országokban ugyanis jóval drágább.

Milan Prostran mezőgazdasági szakértő szerint az ukrajnai háború kitörése a Szerbiában élőkben felébresztette a rossz emlékeket, előhozta a ’90-es évek reflexeit, ezért az emberek a gazdasági hatásoktól, illetve a hiánytól való félelem miatt kezdtek el raktározni.

Az RTS-nek nyilatkozva a Szerbiai Gazdasági Kamara egyik illetékese pedig arról beszélt, hogy ha nincs is hiány, az árstop megszüntetése után körülbelül 10-20 százalékkal meg kell emelni a cukor árát, mert az előállítás is jelentősen drágult az utóbbi időszakban.

A 10 százalékos emelés egyébként összhangban lenne az inflációval, a Szerbiai Nemzeti Bank adatai szerint ugyanis áprilisban 9,6 százalékos volt a pénzromlás. Tatjana Matić kereskedelmi miniszter szerint a dinár vásárlóereje csak az év vége felé kezdhet el érezhetőbben javulni.

Felvetődik persze a kérdés, hogy Szerbiában, ahol a nagykorú lakosság 12 százaléka cukorbeteg, és ez az ötödik leggyakoribb halálozási ok, valóban szükséges-e alapélelmiszernek minősíteni a cukrot.

Fényképezte: Markovics Annamária

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..