home 2024. április 17., Rudolf napja
Online előfizetés
Viharlámpás
Hodolik Boglárka
2021.08.18.
LXXVI. évf. 33. szám
Viharlámpás

Fiatalon az ember az előtte haladók lábnyomában lépked. Az iránymutatásukban bízik, az évek alatt gyűjtött tapasztalat és tudás ad neki erőt ahhoz, hogy kialakítsa a saját ösvényét. Az előttünk lévő út mégis olyan, mint nyárestén a viharban hazatalálni a meleg kuckóba, ahol fáradt utazóként átmelegedhetünk, megpihenhetünk, feltöltődhetünk. Az otthonunk lehet egy ház piros tetővel, kitárt kapukkal, de lehet a család is, helytől, határoktól és földrajzi pontoktól függetlenül. Biztonságot adó menedék zivatar idején.

Augusztusban a földeken dolgozók fellélegeznek egy percre, mielőtt a kukorica szára sárgulni kezd. Ilyenkor adunk hálát a búzatermésért, az újkenyérért. Mégis a legkedvesebb emlékeim Szent István napjához kötődnek. A nagyszüleim házánál a tölgyfa alatt gyűltünk össze majdnem minden évben. A bográcsban paprikás rotyogott, a gyerekek az udvaron mezítláb rohangáltak, fűzfavesszőből font koszorúkkal. Almás kalács illata járta át a házat. A falakról lenéző régiségek alatt terítettünk asztalt az ebédhez.

Az évről évre gyarapodó unokák zsivaja üdítő zűrzavart teremtett az egyébként csendes házban. A szénapadlástól a konyhán át a legbelső szobáig mindent birtokba vettünk. Valahogy mindig ott tudtuk folytatni, ahol egy évvel korábban abbamaradt. Így augusztus 20-a előtt egy picit megremeg a szívem, és talán nem csak engem húz magához ez a hely, hogy egy percre újra kisgyermekként hangzavarral töltsük meg a családi fészket.

Lehet, ez az év sem adja meg a lehetőséget, mégis él bennünk a remény, hogy még együtt ünnepelhetünk. Az emlékek és a régi történetek nyújtanak vigaszt, amikor gondolatban oda utazunk, ahol a pusztaságban megbúvó, régi tanyák, zöldellő rónák, hatalmas tölgyfák mind mesélnek a múltról, azokról, akik előttünk lépkedtek ezeken a poros utakon. Az ő történeteiken nőttünk fel. A hitük és elszántságuk inspirál, visz előbbre. Történelmünk apró pontjai ezek a mesék, mégis számunkra a legkedvesebbek. Olyanok, mint a viharlámpások, melyek utat mutatnak az éjszakában, fényt és melegséget adnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..