home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Verséneklők XVIII. fesztiválja
(Tha)
2013.04.10.
LXVIII. évf. 15. szám
Verséneklők XVIII. fesztiválja

Az Énekelt Versek Zentai Fesztiválja a vajdasági magyarság egyik legnépszerűbb, főleg a fiatalok részvételére számító rendezvénye, amely 1995-ben a zentai Zyntharew együttes és a Thurzó Lajos Közművelődési Központ kezdeményezésére, a budapesti Kaláka együttes nagyfokú szakmai támogatásával jött létre.

Az esemény azon kívül, hogy művészi értékeket hordoz, a közönség szórakozását is szolgálja. Elsődleges célja a lírai és zenei anyanyelv erősítése és fejlesztése, valamint az, hogy minél több fiatal felfigyeljen az igényes és értékes vajdasági magyar kortárs költészetre. A versenyprogramra a vajdaságiakon kívül az erdélyi, kárpátaljai, felvidéki, muravidéki, Dráva-szögi és magyarországi csoportok, illetve szólisták benevezését is várják.
A fesztivál általában valamilyen évfordulóhoz is kapcsolódik: 1997-ben például a zentai csata háromszázadik, 1998-ban Petőfi Sándor születésének százhetvenötödik, 2000-ben a magyar államalapítás ezredik, 2005-ben József Attila születésének századik, 2006-ban Zenta szabad királyi városi rangja elnyerésének ötszázadik, 2007-ben Hunyadi Mátyás trónra lépésének ötszázötvenedik, 2009-ben Kazinczy Ferenc születésének kétszázötvenedik, 2010-ben Erkel Ferenc születésének kétszázadik, 2011-ben Liszt Ferenc születésének ugyancsak kétszázadik, 2013-ban pedig Weöres Sándor születésének századik évfordulójához. A Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű országos rendezvénye az idén a külhoni magyar kisiskolások éve programhoz is kapcsolódik.
A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ a Zentai Önkormányzat és a budapesti székhelyű Égtájak Kulturális és Közművelődési Egyesület közreműködésével 2013. május 16-a és 19-e között rendezi meg az Énekelt Versek XVIII. Zentai Fesztiválját, amelynek idei díszvendége Harkai Vass Éva Szirmai Károly- és Híd-díjas költő.
A versenyen való részvétel feltétele, hogy a benevezők műsorán három megzenésített vers szerepeljen; ezek közül az egyik Harkai Vass Éva Ha voltam is című verse legyen.
A zsűri tagjai: Harkai Vass Éva (Topolya); Radványi Balázs énekes-zenész, a Kaláka együttes tagja, a zsűri elnöke (Budapest); Skorutyák Veronika, az Újvidéki Rádió zenei szerkesztője (Újvidék); Szögi Csaba író, költő (Zenta) és Verebes Ernő zeneszerző-költő (Zenta). Az első helyezett 12, a második 10, a harmadik 8 ezer dináros pénzjutalmat kap. 
Jelentkezni 2013. április 27-éig online lehet a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet honlapján (www.vmmi.org), ahol a felhívás, a versszöveg és a jelentkezési űrlap is megtalálható. A három versenydalt a hajnal.anna84@gmail.com villámpostacímre kell elküldeni mp3-as formátumban. Bővebb információ a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben (+381-63/111-6856), a zentai Művelődési Házban (+381-24/812-603 — V. Boros Gabriella) és a Zentai Városi Könyvtárban (+381-63/569-247 — Hajnal Anna) kapható.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..