home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Vendégségben a kongresszuson
Talpai Lóránt
2009.10.28.
LXIV. évf. 43. szám

Orbán Viktor szlovákiai látogatása, azaz részvétele a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) Rimaszombatban megtartott programalkotó közgyűlésén először is bizonyos kényes kérdéseket vetett fel. Mielőtt megtörtént volna ugyanis a látogatás, már akkor kritikus kérdés vetődött fel -- legalábbis a média szemp...

Orbán Viktor szlovákiai látogatása, azaz részvétele a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) Rimaszombatban megtartott programalkotó közgyűlésén először is bizonyos kényes kérdéseket vetett fel. Mielőtt megtörtént volna ugyanis a látogatás, már akkor kritikus kérdés vetődött fel -- legalábbis a média szempontjából érdekes problematikának bizonyult --, hogy vajon beengedik-e a volt magyar miniszterelnököt Szlovákiába. A Sólyom László magyar államfő iránt tanúsított ellenséges szlovák állami magatartás után most természetesen a szlovák média érdeklődésének középpontjába a Fidesz elnöke került. Már csak azért is, mert Orbán Viktorról a szlovák politikusok másként sem beszélnek, mint a jövő évi magyarországi parlamenti választásokból kikerülő miniszterelnökről. Orbán Viktor azonban jelenleg még ,,csak' a legnagyobb ellenzéki párt vezetője, nem közjogi méltóság, így a diplomáciai protokoll nem írja elő számára azokat a szigorú bejelentési kötelezettségeket, mint Sólyom László esetében. Akkor és ott lépi át a szlovák--magyar határt, ahol akarja.
Orbán Viktor átlépte a Rubicont, a kongresszust is megtartották
Az aggodalmak ellenére nemcsak Orbán Viktor, hanem a magyar kormány nevében Gémesi Ferenc államtitkár, a parlament nevében pedig Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke is részt vett az MKP kongresszusán. Amelyen a több mint 300 küldött a várakozásoknak megfelelően elfogadta a Modern párt, életképes közösség nevű húszéves programot, amely víziót ad a szlovákiai magyarságnak, mégpedig úgy, hogy egyaránt figyelembe veszi a magyar nemzeti, az országos szlovákiai és az összeurópai összefüggéseket. Ezenkívül elsöprő többséggel bizalmat szavaztak Csáky Pálnak. A politikus 270 szavazatot kapott a jelöltektől, miközben 25-en nem támogatták, további tizenegyen pedig nem szavaztak. Hamerlik Richárd ugyanakkor, más okból, de távozott több posztjáról is. Csáky Pál a megválasztása utáni beszédében többek között azt üzente, hogy a párt konszolidált, ütőképes, kész az új feladatok megoldására. Mint mondta: ,,Programunk bizonyítja, hogy húsz évre előre is van víziónk arról, mit szeretnénk tenni, mivé szeretnénk válni. Jelöltjeink pedig készek arra, hogy hatékonyan szólítsák meg az embereket a megyei választások során is -- mi pedig azt kívánjuk nekik, hogy minél többen bekerüljenek a megyei parlamentekbe. A jövőben pedig olyan megkerülhetetlen politikai erővé kívánunk válni, amely nélkül nem alakulhat demokratikus, hatékony kormány Szlovákiában.'
A volt miniszterelnök beszédére természetesen lecsapott a szlovák kormány
Beszédet mondott a kongresszuson Orbán Viktor is, szavait azonban alig várták Szlovákiában, főként olyan értelemben, hogy újabb ütközőpontot vagy frontvonalat lehessen nyitni. Jan Slotának és a szlovák elemzőknek sem tetszett ugyanis Orbán fellépése. Slota egészen egyszerűen megsértődött azon, hogy a politikus a magyar nemzet egységét hangsúlyozta. Orbán Viktor Juraj Marušiak politológus szerint is nagyon vékony jégen táncol állításaival. Ján Slota (szokásos formáját hozva) úgy véli, hogy Orbán Viktor látogatása veszélyes volt Szlovákiára nézve. ,,A következő választások legesélyesebb nyertese egyáltalán nem titkolja, sőt hangsúlyozza a magyar nemzet egységét egy politikai csoportosulásban -- melynek a kezdetét az autonómiák jelenthetik a Magyarországgal szomszédos államokban' -- jelentette ki.
,,Még 2002-ben azt mondta, hogy Magyarország határai Lengyelországnál vannak. Azt is kijelentette, hogy 15 millió magyar elnöke. Ma a magyarok közös jövőjéről beszélt a Kárpát-medencében. Ezeket a kijelentéseket nem szabad alábecsülni, egyértelműen mutatják, mit tervez a magyar politikai vezetés' -- véli Slota, aki szerint az MKP csak megtévesztésből beszélt autonómia helyett önkormányzatokról.
A szlovák képviselők körében szintén felháborodást keltettek Orbán Viktor kijelentései. A Fidesz elnöke egyébként a nyelvtörvényt bírálta, és az autonómiáról mint európai értékről beszélt. Dušan Jarjabek, a Smer-SD képviselője szerint Orbánnak inkább a magyarországi helyzettel kellene foglalkoznia. ,,Orbán úr inkább a magyar gazdasággal foglalkozhatna, mint a szlovákiai autonómia kérdésével, ellenkező esetben megtörténhet, hogy Magyarországot valaki felvásárolja, és akkor már nem lesz kinek a nevében beszélni' -- jelentette ki Jarjabek annak kapcsán, hogy Orbán beszédet mondott az MKP rimaszombati kongresszusán.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..