home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Véget ért a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXII. Találkozója
Tóth Péter
2017.04.10.
LXXII. évf. 14. szám
Véget ért a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXII. Találkozója

A bácskertesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József Színjátszó Csoportja kapta az idei szemle legrangosabb elismerését, a Pataki László-díjat.

A Bambach Róbert-díjat az idén az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad által színre vitt Csoportkép (természetes fényben) című produkció kapta. A zsűri ezenkívül számos különdíjat és több rangos elismerést is odaítélt. A bácsfeketehegyi színházterem színpada megtelt a díjazottakkal.

A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXII. Találkozóját március 23-a és április 1-je között Bácsfeketehegyen rendezték meg. A házigazdák a Feketics Művelődési Egyesület és a Soma Színtársulat voltak, melyek a részvevők egyöntetű véleménye szerint profizmusról tettek tanúbizonyságot. A végig lelkes közönség összesen 16 produkciót tekinthetett meg, mintegy 300 fellépő felvonultatásával. Az előadásokat háromtagú zsűri értékelte: Kovács Frigyes Jászai-díjas színművész, Magyar Attila Erzsébet-díjas színművész és Táborosi Margaréta rendező-koreográfus. Kovács Frigyes a díjkiosztót megelőző értékelésében szintén a vendéglátók profizmusát emelte ki. Emellett elmondta, hogy a zsűritagok a legjobb tudásuk szerint próbáltak szakmai segítséget nyújtani a fellépőknek. Latinovits Zoltánt idézte, aki szerint az amatőr és a profi színész abban különbözik, hogy az amatőr életre-halálra játszik, az utóbbi pedig a profizmus álcája mögé bújhat. Ez nagyon meglátszott ezen a szemlén is. Kovács külön megköszönte az amatőröknek, hogy, amint fogalmazott, a „vérüket adták”.

A nyolcnapos szemlén Szabadkáról végül három társulat mutatkozott be, emellett két újvidéki és két szajáni előadáson kívül a színházkedvelők a házigazda bácsfeketehegyieket, valamint nagybecskereki, kishegyesi, topolyai, zentai, temerini, tóbai, kupuszinai (bácskertesi) és nagykikindai amatőr színészek előadását is láthatták.

A nagy múltú találkozón minden évben két fődíjat osztanak ki: a Pataki László-díjat — mely a találkozó legjobb hagyományos keretek között színre vitt előadásáért jár — az idén a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József Színjátszó Csoportja kapta. A műkedvelők egy helyi szövegkönyvíró, Gosszé Endre kétfelvonásos népszínművét állították színpadra, hatalmas sikert aratva vele. Az operettdalok mellett bácskertesi népénekekkel színesített darabban a címszereplő Trezkát alakító Csernai Panna a találkozó legjobb női főszereplőjeként megkapta a Ferenczy Ibolya-díjat is. Már harmadik alkalommal lett a társulaté a fődíj, legutóbb 2014-ben kapott Pataki-díjat, továbbá több alkalommal vihette haza a legjobb főszereplőknek, illetve epizódszereplőknek járó díjat, a rendezés díjat, a legjobb zenés előadás díjat stb.

A rendezvény fődíjának számító elismerést Molnár József színész-rendező vette át. A másik magas szakmai elismerés a Bambach Róbert-díj, melyet a legjobb alternatív, illetve új formákat kereső előadásért ítélnek oda. Az idén ezt az elismerést az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad által színre vitt Csoportkép (természetes fényben) című produkció kapta, melyet Fekete Ádám azonos című drámája alapján Crnkovity Gabriella rendezett. Már hagyományosan díjazzák a legjobb férfi és női fő-, illetve mellékszereplőket, a legszebb színpadi beszédet, emellett pedig közönségdíjat és számos különdíjat is odaítélnek. Közösségteremtő tevékenységéért a tóbai Petőfi Sándor ME színjátszó csoportját ismerték el Garay Béla-díjjal. A Szilágyi László-díjat a legjobb férfi főszereplőnek ítélik oda, az idén Szukola Béla, a házigazda bácsfeketehegyi Soma Színtársulat tagja kapta a Hyppolit, a lakáj című vígjátékban alakított címszerepéért. A hazai közönség tapsviharral vette tudomásul a döntést, illetve ismerte el Szukola kimagasló teljesítményét.

A Ferenczy Ibolya-díjat minden évben a legjobb női főszereplőnek ítélik oda, s az idén — mint már említettük — Csernai Panna vehette át, aki a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József Színjátszó Csoportjának a tagja. A Nagy István-díj a legjobb férfi mellékszereplőnek jár, az idén Sörfőző Károlynak, a topolyai Mara Amatőr Színház képviselőjének ítélték oda. A Magyari Piri-díjat a legjobb női mellékszereplő, illetve epizodista szokta kapni, ezúttal Beszédes Klementina, a szajáni Ady Endre ME drámai csoportjának képviselője érdemelte ki. A Szántó Róbert-díjat a legszebb színpadi beszédért ítélik oda, az idén Tóth Ramóna, a nagykikindai Egység ME József Attila Színjátszó Csoportjának tagja vehette át.

A feketicsi díjátadón jelen volt Gombár Szeréna, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja is. A megnyitón arra kérte a zsűrit, hogy rendkívüli különdíjként válasszon ki öt társulatot, mely a konzulátus június 9-én sorra kerülő, Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából szervezett rendezvényén egy húszperces előadásban fogalmazhatja meg, miért fontos számára Arany munkássága. A megtiszteltetés a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület színjátszó csoportját, a Zentai Magyar Kamaraszínház diákszínjátszó csoportját, az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpadot, a nagykikindai Egység ME József Attila színjátszó csoportját és az Újvidéki Európa Kollégium színtársulatát illeti meg.

A Magyar Nemzeti Tanács tájolási különdíját Linka B. Gabriella adta át a szajáni Ady Endre ME drámai csoportjának. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház különdíját — egy vendégszereplést a KDSZ színpadán — a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó műhelye kapta a Karnyóné Show című produkciójáért. A Tanyaszínház különdíját — egy szerepet az idei műsorban — Kőműves Csaba kapta, aki a kishegyesiek és a bácsfeketehegyiek előadásában is szerepelt.

A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója a Magyar Nemzeti Tanács országos szintű kiemelt rendezvénye. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet társszervezésével tartotta meg a rendezvényt. A díjátadón Dudás Károlynak, a VMMSZ elnökének zárógondolatai is elhangzottak, a szervezők nevében pedig Sárközi István, a Feketics Művelődési Egyesület elnöke szólt az egybegyűltekhez. Az ünnepélyes díjátadó után az Újvidéki Színház társulata bemutatta a Kovácsok című produkcióját L'uboslav Majera rendezésében.


Szabó Attila, Szarka Zsófia, Tóth Péter felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..