home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Városnapi kavalkád
Kartali Róbert
2018.09.11.
LXXIII. évf. 36. szám
Városnapi kavalkád

Szabadkán szeptember 1-jén ünneplik a város napját. 1779-ben Mária Terézia ezen a napon adományozott szabad királyi városi rangot a településnek.

A szervezők az idén is többnapos programsorozattal készültek. Koncertek, kiállítások, előadások, utcai kirakodóvásár, sportesemények és még számos rendezvény tette izgalmassá az iskolakezdés előtti napokat. A főtér megtelt élettel, sőt, valósággal felpezsdült, és az idősebbek meg a fiatalabbak is válogathattak a kedvükre való programokból. A város legfőbb törvényhozói szerve, a Városi Képviselő-testület megtartotta díszülését, melyen az illetékesek beszámoltak az előző időszak eredményeiről, valamint átadták a díszpolgári címet és a Pro Urbe díjat is.

A városnapi ünnepségsorozat kardinális pontja természetesen a Városi Képviselő-testület díszülése volt, mely formálisan ezúttal is Szabadka zászlajának felvonásával kezdődött a városháza díszbejárata előtti téren, a fúvószenekar kíséretében. Az ülésen díszpolgári címet adományoztak Msgr. dr. Pénzes János megyés püspöknek, valamint Pro Urbe díjat Branka Bešlić pszichológusnak, Miloš Nikolić hegedűtanárnak és Slavica Tot Lučić nyugalmazott közgazdász technikusnak.

Ünnepi beszédében Bogdan Laban, a város polgármestere a megvalósult fejlesztésekre helyezte a fő hangsúlyt. Nagy eredményként értékelte, hogy a szerb kormány nemrégiben Szabadkán szervezte meg az egyéves munkabeszámolóját, utalva arra, hogy a város jó viszonyt ápol a legfelsőbb szerbiai politikai elittel. Szerinte ez nem csupán kiváltság, hanem felelősség is, hiszen a város vezetőségét továbbra is a tettek, nem pedig az üres szavak és az ígéretek kell hogy jellemezzék.

Bunford Tivadar, a Városi Képviselő-testület elnöke a hatalmi koalíció jó kommunikácója mellett a magyar és a szerb állam kiváló együttműködésére is rávilágított. Felszólalásában hangsúlyozta, hogy a nemrég felújított zsinagóga a város büszkesége, egyúttal a határokon átívelő együttműködés emlékműve is, a Szerbia és Magyarország közötti jó viszony egyedülálló példája. Hozzátette: a két állam nap mint nap új mechanizmusokat talál a kétoldali kapcsolatok fejlesztésére, melyek ösztönzik a kisebbségi közösségek előrehaladását. A díszülésen részt vettek világi és vallási vezetők, a környező települések és Szabadka testvérvárosainak rangos képviselői, továbbá a helyi intézmények igazgatói, elöljárói.

Az átlagemberek városnapja nem öltött ennyire hivatalos jelleget, a főtér hangulátát sokkal inkább az önfeledt szórakozás, a koncertezés és a késő estig tartó barátkozás jellemezte. A belváros felpezsdült, az emberek szemmel láthatóan jól érezték magukat. A járókelők elmondásából kiderült, hogy azért is kedvelik a városnapot, mert jól van időzítve. A nyári szabadságokról visszatérve, ám még a munka- és az iskolakezdés előtt ez egy remek kikapcsolódási lehetőség. Ezt és persze a jó időt kihasználva a tömeg folyamatosan hömpölygött a városközpont utcáin. A szabadkai piacok éjszakájának elnevezett kirakodóvásáron számos árus kínálta kézművesportékáját, illetve minden más is kapható volt. A rostélyos finom illata szinte még azokat is sorban állásra késztette, akiknek csak a szeme volt éhes. Akik pedig enni is akartak, azok a hamburgeren kívül különleges sajtokat, kürtőskalácsot vagy akár egyéb finomságot is választhattak. A kézművessör és a kupuszinai szederbor külön kiemelendő az italkülönlegességek közül, a sétálóutca kávézóinak asztalainál pedig alig lehetett ülőhelyet találni. Akik viszont inkább bolti szomjűzőre vágytak, azok a meghosszabbított munkaidővel nyitvatartó közeli kisboltokban is vásárolhattak.

A főtéren felállított nagyszínpadon esténként egymást váltották a koncertek, melyeket nagy érdeklődéssel követett a közönség. Csütörtökön fellépett a Szabadkai Tamburazenekar, a Ravnica együttes, az estét pedig Marko Žigmanović fellépése zárta. Pénteken a Szabadkai Szimfonikus Zenekar és a Big Band szórakoztatta a nagyérdeműt, majd pedig Palya Bea és zenekara következett. A magyarországi énekesnő másodszor lépett fel Szabadkán, koncertjén a közönség a legújabb albumáról is hallhatott számokat. Szombaton a városháza és a kék szökőkút közötti téren felállított kis színpad egész nap a fiataloké volt, itt mintegy negyven gyermekprodukció volt látható. Bemutatkoztak a város iskoláinak tanulói, művelődési egyesületek tagjai, táncstúdiók növendékei és ifjúsági zenekarok is. A szombat este fő fellépője Željko Vasić volt. A népszerű énekes éjfélig tartó műsora is zsúfolásig megtöltötte a város főterét, ezután pedig a Corvin Mátyás utcán volt lehetőség további szórakozásra.

Az idén sem feledkeztek meg a város napján világra jött újszülöttről. Vasárnap a polgármester a kórház szülészeti osztályán Kóci Zoltán és Ágota gyermekének egy ajándékcsomagot, valamint egy plakettet adott át. A városnapi programsorozat sporteseményekkel ért véget, több mint ezer részvevővel tartották meg vasárnap a II. Szabadkai Félmaratont, illetve a gyerekek számára is szerveztek futóversenyt.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..