home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Válogatás a Törökfalui Települési Értéktárból
2020.11.16.
LXXV. évf. 46. szám
Válogatás a Törökfalui Települési Értéktárból

Török-könyvtár — Kenyérszentelő ünnepség Törökfalun — Törökfalui kakaspörkölt

Török-könyvtár

Törökfalu egy kis település a Délvidéken, Ada községben. A tagosítás előtt még népes tanyavilágként volt ismert, a falu azóta épült ki. Lakosai nagyrészt magyar anyanyelvűek, és földműveléssel foglalkoznak. Bár a falu távol esik mindentől, az itt élőknek mégis minden lehetőségük megvan arra, hogy megszerezzék a szükséges információkat, tudást és műveltséget. Külföldön élő honfitársaink, földijeink, Török Ferenc és Klárika jóvoltából — szülőföldjük iránti szeretetük és állhatatos jó szándékuk gyümölcseként — jött létre a Török-könyvtár. Az ötlet onnan ered, hogy a németországi Hannoveri Magyar Egyesület köreiben felmerült az elhunyt tagok által örökül hagyott magyar nyelvű könyvek elhelyezésének gondja. A Török házaspár e kiadványoknak talált megfelelő helyet azzal, hogy Törökfalun könyvtárat alapított.

A Török-könyvtárat hivatalosan 2010. szeptember 11-én nyitották meg, amikor már 1500 kötetet tartottak számon. Az állomány folyamatosan bővül, jelenleg 4508 darab könyvet számlál az adatbázis. Szépirodalmat, szakkönyveket, idegen nyelvű és szerb kiadványokat is találhatnak az olvasók.

A tudás hatalmas érték, melyet senkitől sem lehet elvenni. Számunkra a Török-könyvtár egy nagy kincs, mivel akik jóvoltából létezik, azok is értékes emberek. Ők egy örökös kincset ajándékoztak településünknek. Tehát mind az alapítókat, Török Ferencet és Klárikát, mind az általuk összegyűjtött eszmei kincset értéknek tartjuk.


Kenyérszentelő ünnepség Törökfalun

A törökfalui kenyérszentelő ünnepség falunk legjelentősebb rendezvénye, melyet minden évben július utolsó vasárnapján tartanak meg. Először 1993-ban fogtak össze a helybeliek, amikor is kenyeret sütöttek, melyet az ünnepi szentmisén megszenteltek. Ekkor a falu központjában egy kis ünnepséget is tartottak. 2001-ben az újonnan alakult helyi Százszorszép Művelődési Egyesület átvette ennek a szép hagyománynak a megszervezését, melyet szintén a falu népével közösen valósított meg. Napjainkban szintúgy, de most már összefogásban a törökfalui művelődési egyesület, a helyi közösség, a Cseh Károly Általános Iskola, a Junitisz Ifjúsági Szervezet, valamint a falu apraja-nagyja segítségével. Már a rendezvényt megelőző héten nagy a készülődés, mivel a búzakalász-koronát mindig saját kezűleg készítik. Eddig az ügyes asszonykórustagok, az utóbbi években pedig már a helyi iskolás fiataljaink készítik el ezt a búzakoronát és a kalászkákat, melyeknek azután szerepük van a vasárnapi kenyérszentelőn. A rendezvény a templom melletti szabadtéri színpadnál kezdődik, melyet előzőleg méltó módon, hagyományosan feldíszítenek. A színpad melletti téren gyülekeznek a kézművesek, szebbnél szebb portékáikat hozzák el ide bemutatni. Ez a nap egy közös családi és baráti program is, mert ekkor tartják meg a hagyományos kakaspörköltfőző versenyt is. A környező településekről lovas kocsikkal érkeznek a vendégek, majd a helybeli fogatosok is ünnepi díszbe öltöztetik fogataikat, lovaikat, és így várják, hogy a díszes menet részesei lehessenek. A szomszédos falvakból népviseletbe öltözött csoportok érkeznek, melyeket hűsítővel fogadnak a helyiek, majd lassan készülődnek a fogatos felvonulásra, ahol az a nemzeti szalaggal átkötött újkenyér és búzakorona vezeti a menetoszlopot, amelyet a népviseletbe öltözött lányok visznek a kocsin. A lovas utcai körmenetet az ünnepi kenyérszentelési szentmise követi, melyet a Szent Gellért-templomban mutatnak be a helyi és a vendég plébánosok. Itt megszentelve az újkenyeret, a kenyérfalatkákat és a búzakalászokat, melyeket a mise végén szétosztanak. A templomból a jelenlevők átvonulnak a szabadtéri színpadhoz, ahol a helyiek és a vendégek művelődési egyesületei bemutatják a maguk kultúrműsorát, ezzel színesítve a programot. A napot utcabál zárja, hajnalig tartó mulatság, ahol jól érezheti magát minden jóakaratú ember.

 

Törökfalui kakaspörkölt

Törökfalu egyik jellegzetes étele a kakaspörkölt. A híres Nyárfa vendéglő és tulajdonosa, Homolya Piroska főként kakaspörköltjéről volt nevezetes. Emlegették is, sőt, még ma is emlegetik a Piri néni kakaspörköltjét. A Nyárfa vendéglő régóta nem működik, és Piri néni sem él már, de a kakaspörkölt hagyománya megmaradt Törökfalun.

Minden év júliusának utolsó vasárnapján, a kenyérszentelő ünnepség alkalmával kakaspörköltfőző versenyt tartanak. Ilyenkor a falu központjában, a szabadtéri színpadnál rotyognak a bográcsok. A versenyzők baráti hangulatban, szórakozva főzik meg a kakaspaprikást, majd az elkészített ételeket szakmai bizottság értékeli. A hagyományos ízek mellett a szórakozás teszi még szebbé a rendezvényt.

Fontosnak tartjuk, hogy ez a hagyományos étel továbbra is kiemelt helyen maradjon. A kakaspörköltfőző versenynek jelentős közösségmegtartó ereje van, mivel a lényege a hagyományápolás mellett, hogy kikapcsolódjanak, jól érezzék magukat a résztvevők és a velük érkező ismerősök.


Készült a VMMI közreműködésével. Javaslattevő és fényképek: Nagy Rózsa és Molnár József. Kapcsolódjon be az értékgyűjtő mozgalomba. 

Cím: www.ertektar.rs

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..