home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Válogatás a Doroszlói Települési Értéktárból (2.)
2020.07.13.
LXXV. évf. 28. szám
Válogatás a Doroszlói Települési Értéktárból (2.)

Négyesfogat

Négyesfogat

A Négyesfogat a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület, a gombosi Arany János Magyar Művelődési Egyesület, a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és a szilágyi József Attila Művelődési Egyesület közös kulturális rendezvénysorozata.

1968-ban a doroszlói Szentkút mellett álló Papp Dénes-féle kocsmában találkozott — némi levelezés után — Tallósy János, a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület, Sturcz József, a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és Papp Ferenc, a gombosi Arany János Magyar Művelődési Egyesület elnöke. Azzal a céllal gyűltek egybe, hogy — ahogyan a gombosiak nevezték — Feri bácsi ötletéből megalakítsák a Négyesfogatot. A doroszlói találkozóra meghívást kapott a szilágyi József Attila Művelődési Egyesület elnöke, Szűcs Antal is, aki szerencsétlen körülmények miatt nem tudott odaérni erre az első közös találkozóra.

A nyugat-bácskai szórványban élő magyar ember megtanulta, hogy amiben hiányt szenved, azt megteremti a maga számára. Így aztán igen gyakoriak voltak a saját maguk által színpadra állított darabok, melyeket fogatos kocsin vagy szánkón átruccanva a szomszédos magyar településen is előadtak. Színház nem volt, hát szerveztek maguknak. Ez adta az indítékot, hogy közös műsort rendezzenek, egyeztessenek, és egy meghatározott sorrend szerint mindenkinél előadják.

1969-ben Szilágyi is csatlakozott a kezdeményezéshez, és a fogatos utazások emlékére az összefogás neve is megszületett: Négyesfogat. Többen, egyéb nyugat-bácskai települések is kaptak az ötleten, és Hetes-, sőt Nyolcasfogatra bővült a kezdeményezés. Ez az állapot nem volt sokáig fenntartható, a kialakult műsorok végtelen hosszúsága miatt sem, ezért a ’80-as évektől ismét az eredeti formájában, Négyesfogatként zajlott a rendezvénysorozat. (Bácsgyulafalva, Bezdán, Csonoplya, Nemesmilitics és Zombor művelődési egyesületei pedig létrehozták az Ötösfogatot.)

A Négyesfogat műsorai sokféle műfajt ötvöznek. A legnépszerűbb számok a vidám jelenetek, a zene és újabban a moderntánc-koreográfiák. Emellett helyet kap a vers is: van, hogy a házigazda település művelődési egyesületének tagjai meghatároznak egy jeles évfordulót a szavalatok apropójaként, témájaként. A műsor végén a teljes szereplőgárda közös dalt énekel, melyet rendszerint szintén a házigazda egyesület választ ki a könnyűzenei paletta közösségi, összetartozás-üzenetű számai közül.

A szervezési kérdéseket a négy művelődési egyesület képviselete közösen vitatja meg. Mindig az aktuális év házigazdáinál ülnek össze, általában novemberben. Egyeztetik az előadások időpontját, a műsorprogramot, az utolsó előadást követő közös záróvacsora részleteit.

A Négyesfogat színes műsorai mindig telt házasak. Mindenki igyekszik a legtöbbet kihozni magából, amellett, hogy nincs megmérettetés, rangsorolás, és ha valamelyik település csoportja esetleg túllépte a műsoridőként mindenkire érvényes maximum fél órát, az sem gond. A közönség hűsége és lelkesedése sosem kérdéses.

Hosszú évek során mindenki tudta a dolgát, sosem voltak írásban rögzített szabályok, a megegyezések és a megbeszélések adták meg a folyamatosság alapját. 2011-ben közös terv és megegyezés alapján megalkották a Négyesfogat vándorzászlaját. Ez végigkísér minden előadást, hogy aztán az út végén átadják a soros házigazdának, amivel a szervezési feladatokat is jelképesen átruházzák az egyesületre. A záróműsorok végén a házigazdák ünnepélyes keretek között nyújtják át az érintett művelődési egyesületek vezetőinek az az évi műsort dokumentáló képesalbumot, illetve egy előbb video-, majd a technika fejlődésével DVD-felvételt is. Azon az estén szokott lenni a közös záróvacsora is, melyet a résztvevők mulatozása követ a helyi tánczenekarok közreműködésével.

A 2018-ban 50. születésnapját ünneplő rendezvénysorozatnak immár identitásmegőrző szerepe is van. A fogyatkozó, de életerős nyugat-bácskai magyar közösségek fiataljai körében ma is, sőt talán egyre inkább kultuszszerepe van az eseménynek, egy-egy fellépés, találkozás számukra fontos ismerkedési alkalom.

„Amikor a Négyesfogat megszületett, senki, még az alapítók sem tudták, milyen hosszú életű lesz. Elültettek egy magot, amely minden évben magától kikel és kivirágzik. Szívós és erős, mert az idő kereke sem tudja kitaposni, pedig nagyon igénytelen. Nem kell neki más, csak összefogás, megértés és szeretet!” (Klenanc József, Arany János MME, Gombos, a Négyesfogat egyik fő szervezője)


Készült a VMMI közreműködésével. Javaslattevő és fényképek: Lennert Móger Tímea. Kapcsolódjon be az értékgyűjtő mozgalomba.

Cím: www.ertektar.rs


Még több kép!▼ 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..