home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
„Utazni annyi, mint élni” — A VII. Irodalmi Kiš-ernyőről
(—)
2013.06.05.
LXVIII. évf. 23. szám

Nemrégiben került megrendezésre a szabadkai Városi Könyvtárban a sorrendben hetedik Irodalmi Kiš-ernyő.
Az idei rendezvény az IPA Magyarország—Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében a Kulturális utazások Szeged és Szabadka régiójában címmel (CULTRAIL HUSRB/1023/222/113) valósult meg.

A találkozó vezérfonalát egy Danilo Kiš-esszé alkotta, illetve egy Andersentől kölcsönvett mondat, amely így hangzik: „Utazni annyi, mint élni”.

A Szabadka—Palics—Hajdújárás—Királyhalma—Horgos—Kamarás vasútállomások érintésével lezajlott kulturális utazás során a részvevők minden állomáson érdekes program kíséretében idézték fel az utazás élményét. Szabadkán Dragan Rokvić, a szabadkai Városi Könyvtár igazgatója köszöntötte a jelenlevőket, majd A boldogság vonata című írásából olvasott fel részleteket, így emlékezett a Szeged—Szabadka vasútvonal 1869. évi felavatására, s ecsetelte a vasúti közlekedés megindulásával jelentkező újfajta életérzést és érzékenységet. Ezt követte Bakos Árpád és Miroslav Jovančić utazásra invitáló zenei programja.

Palicson Tolnai Ottó Emil Kadirić festőművész három képből álló vándorkiállítása ihlette reflexióit osztotta meg a vendégekkel.

Bakos Árpád és Miroslav Jovančić osztatlan sikert arattak Hajdújáráson, ahol a helyi iskola diákjai, tanárai kísérhették figyelemmel a két művész zenei előadását.

Királyhalmán Sagmeister Péity Laura tanítványainak az utazás, a vonatok témájára készült kiállítását tekinthették meg a részvevők, majd Dragan Miljković, borlovag a helyi szőlőművelés hagyományairól tartott előadást.

Horgoson Nagygyörgy Zoltán helytörténésztől és a tulajdonában levő korabeli képeslapokból készült kiállítás révén ízelítőt kaphattunk Horgos történetéből, majd a kamarási vasútállomáson, a valamikori üdülőhely fénykorát megidézve csak elképzelhettük, milyen lehetett a szegedi arisztokrácia kedvelt pihenőhelye, amely mára a bozóttal benőtt, megközelíthetetlen és romos állomással együtt lehangoló látványt nyújt.

A kamarási élményt Miroslav Jovančić és Bakos Árpád eredeti zenei performansszal tették felejhetetlenné.

A szabadkai Városi Könyvtárban tudományos tanácskozást is tartottak, amelyet Boško Krstić és Tolnai Ottó nyitottak meg, majd Draginja Ramadanski műfordító, Gojko Božović, az Arhipelag Kiadó vezetője, Zoran Janić, a Peščanik munkatársa, Végel László író, Szajbély Mihály, a Szegedi Tudományegyetem tanára, Vladimir Arsenejević író, Mihajlo Pantić író és irodalomkritikus, valamint Božo Koprivica esszéíró előadásai révén a Kiš-életmű új, izgalmas olvasatait hallhatta a közönség.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..