home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Utat adni a tanulásnak
Bíró Tímea
2018.06.27.
LXXIII. évf. 25. szám
Utat adni a tanulásnak

Nem újdonság, hogy sok gyereknél tapasztalható tanulási nehézség, dadogás, figyelemzavar, és hogy kevés szakember található a térségünkben ezeknek a gondoknak a megoldására. Ebben segít a Best Friend.

A beszédzavar sok esetben a lelki okok kifejezője is lehet, a hátterében pedig más betegségek, az agy beszédközpontját befolyásoló szerek használata, illetve a száj vagy a nyelv elváltozásai is állhatnak. A lelki problémák esetében a leggyakoribb tünet a dadogás. Ez kialakulhat szorongás hatására, sőt, rosszabbodhat, főleg akkor, ha már gyermekkortól tart. Aki megpróbál nyugodtan, lassan beszélni, az általában javulást érhet el. Súlyosabb esetben, ha a dadogás nem csak kivételes helyzetben fordul elő, orvos segítségét kell kérni, aki logopédus bevonásával vagy gyógyszerrel küszöbölheti ki a nehézséget. Azért fontos az orvos bekapcsolása, mert az okok között központi idegrendszeri betegség is meghúzódhat. Ugyanígy több oka lehet a figyelemzavarnak, a diszgráfiának vagy a diszlexiának is.

Május 8-án nyílt meg Szabadkán a Best Friend nevű logopédiai, gyógypedagógiai és fejlesztőközpont, melyben 45-60 perces terápiák segítségével próbálnak segíteni azoknak a fiataloknak, akik beszéd-, hallás-, kiejtési vagy olvasási nehézségekkel küzdenek. A központ tulajdonosa, Tóháti Krisztina ismertette az intézmény tevékenységét.

— A logopédiai, gyógypedagógiai és fejlesztőközpont létrehozásának ötlete egy nagyon kedves barátommal közösen született meg. Tizenöt évig dolgoztam az egészségügyben, emellett több pedagógiai végzettségem is van, és a társaimmal úgy láttuk, hogy nagy szüksége van Szabadkának egy ilyen létesítményre, mivel nincs magánközpont, csak állami intézmény. Szép lassan kapcsolatba kerültem a kolléganőkkel, és kialakítottunk egy kétnyelvű, tapasztalt szakemberekből álló csapatot. Kétnyelvű pszichológusunk, logopédusunk, gyógypedagógusunk és gyermekgyógyászunk van. Fontos elmondani, hogy mi fejlesztőközpont vagyunk, nem helyettesítjük a fejlődési tanácsadót, mely egy állami intézmény, ahova a szülőnek el kell mennie, hogy diagnózist kapjon a gyermeke állapotáról. Ha a szülő kezében van a diagnózis, akkor el tud jönni hozzánk, és itt a megfelelő kezelésben, terápiában részesítjük a gyermeket.

A Best Friend gyermekgyógyásza a babák megszületésétől kezdve követi a fejlődésüket, akár az étkeztetés, akár a növekedés terén, és meg tudja állapítani, hogy a gyermek milyen irányba halad. A központ modern technológiai eszközökkel is igyekszik a páciensek rendelkezésére állni.


Igor Irge felvételei

— Nálunk lehetőség van a neurofeedback-terápiára, mely az egyik legmodernebb tanulási rendszernek számít napjainkban, és mely az agy működésének szabályozása által fejti ki hatását. Ez egy gyógyszermentes, hatékony fejlesztőmódszer a figyelem- és a tanulási zavar tüneteinek enyhítésére. A figyelemzavar, a hiperaktivitás, a diszlexia, a diszgráfia és az alvászavarok esetén, illetve a sportolók jobb teljesítményének elérésében tölt be fontos szerepet. Az emberi agy számos probléma, pszichés megbetegedés esetében az elvárttól eltérő agyhullámmintázatot mutat. A neurofeedback-terápia során az eltérő agyhullámok amplitúdójának csökkentését vagy növekedését segítjük, hogy a gondok megszűnjenek, és az agy működése harmonikussá váljon. A tréning során a kezelt személy a monitoron egy mozgó képet lát. A fejére elektródák kerülnek, melyekbe semmilyen áramot vagy mágnesességet nem vezetnek, a készülék csupán tükörként jelzi az agyhullámokat — a játék nyelvére lefordítva.

A tréning során többféle feladat is adható. A személy leggyakrabban egy animációs játékot figyel. Ha a kliens nem „dolgozik”, az animáció megáll, sőt, fordítva indul el.

Mivel sok gyermek küzd beszédzavarral, fontos kiemelni, hogy a központban digitális logopédiai készülék is található.

— Ez a logopédust kiegészítő terápia, hiszen vannak logopédusaink, akik foglalkoznak a gyerekekkel. Ez az első olyan kétnyelvű logopédiai gép Vajdaságban, amely lehetővé teszi a hang gyors és precíz feldolgozását, majdnem olyan sebességgel, ahogyan azt az agyunk képes elvégezni. Szinte a legtöbb logopédiai terápiában alkalmazható: pöszeség, a hallási folyamat zavara, a beszédészlelés és megértés zavara, az olvasási és íráskészség zavara, dadogás, valamint afázia esetén.

A tanító néni is a gyerekek rendelkezésére áll, hiszen a szülő sokszor nem tud úgy tanulni otthon a gyerekkel. A logopédussal és a gyógypedagógussal együtt, tehát csapatmunkában dolgoznak azon, hogy enyhítsék vagy megszüntessék a diák tanulási nehézségeit.

A központ a sportolókra is gondol, a gyógytornász kineziológiai tapaszokat tud felhelyezni, ezt leggyakrabban izomhúzódás esetén alkalmazzák, és ehhez szintén szükséges a pontosan felállított diagnózis.

A Best Friend logopédiai, gyógypedagógiai és fejlesztőközpont a Strossmayer utca 24. alatt található, a második emeleten. Kérdéseiket és a bejelentkezésüket a 024/572-744-es vagy a 060/0543-525-ös telefonszámon, továbbá a www.logopedskicentar.rs honlapon, illetve a info@logopedskicentar.rs e-mail-címen várják.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..