home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Továbbképzések és honismereti táborok
Rencsényi Elvira
2004.10.13.
LIX. évf. 41. szám
Továbbképzések és honismereti táborok

KIRÁLY Veronka (Szabó Attila felvétele)* Az egyesület 1995-ben alakult. Azóta is serényen ténykedik, s a fő céljai között a pedagógusok továbbképzése szerepel. Mekkora igény mutatkozik a továbbképzésre pedagógusaink körében?- Természetesen nagy. Egyesületünk már eleve ezzel a továbbképzési...

KIRÁLY Veronka (Szabó Attila felvétele)

* Az egyesület 1995-ben alakult. Azóta is serényen ténykedik, s a fő céljai között a pedagógusok továbbképzése szerepel. Mekkora igény mutatkozik a továbbképzésre pedagógusaink körében?
- Természetesen nagy. Egyesületünk már eleve ezzel a továbbképzési céllal alakult, de annak idején a pedagógusok szociális helyzetével is foglalkoztunk. Ez volt az az időszak, amikor a magyar pedagógusok tömegesen hagyták el munkahelyeiket, és kérdésessé vált a magyar nyelvű oktatás az iskoláinkban. Igyekeztünk megoldást találni az előállt problémára, és megszerveztük a továbbképzést tanáraink, tanítóink számára. Az anyaországból szakkönyveket hozattunk, a pedagógusképzéseken pedig -- a kiváló szakelőadásokon kívül - igyekeztünk a meleg, baráti hangulatról is gondoskodni. Ily módon tartottuk a lelket bennük, és ösztönöztük őket arra, hogy ne adják fel a munkájukat. Azt hiszem, hogy a továbbképzések megtették a magukét, mert a pedagógusok jókedvűen, felszabadultan hagyták el a rendezvényeket, hiszen volt kivel elbeszélgetniük, volt kinek elmondani a problémáikat. Ez a közvetlen viszony sokban hozzájárult ahhoz, hogy pedagógusaink másként lássák az oktatás helyzetét.
* Milyen az együttműködés az egyesület és az iskolák között?
- Nem mondhatom azt, hogy kezdetben minden iskolával zökkenőmentes volt, hiszen voltak különböző problémák, de azóta már sikerült áthidalnunk őket. Ebben elsősorban a színvonalas képzések segítettek, melyek során az iskolaigazgatók betekintést nyerhettek a munkánkba. Időközben a köztársasági oktatási minisztérium kötelezővé tette, hogy minden pedagógusoknak száz óra továbbképzésen kell részt vennie öt év alatt, ezért az általunk szervezett továbbképzésekre igencsak nagy szükség mutatkozott.
* Hogyan valósulnak meg ezek a továbbképzések?
- Elsősorban az anyaország támogatásával. Az anyagiakon kívül szakirodalommal is segítik a képzésben részt vevőket. Iskoláinknak tehát nincsenek anyagi kiadásaik, és ez jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy továbbképzéseink ilyen sikeresek legyenek. Az utóbbi időben a magyarországi támogatásokból jutott az iskolák felszereltségére is. Három informatikai kabinetet kaptak a tanintézményeink, és taneszközöket is vásárolhattunk.
* Az ismeretek gyarapításán kívül mit nyújtanak még a pedagógusoknak ezek a továbbképzések?
- Egy jó pedagógusnak szüksége van a továbbképzésre, mert általa magabiztosabbá lesz, és lendületet vihet a tanórákba. A gyerekek is igénylik azt, hogy a tanár jókedvűen adja elő az anyagot, kérdéseket lehessen feltenni neki. Mindez a színvonalas oktatást segíti elő.
A gyerekek ugyanis nagyon sokfélék, és a legtöbbjük életéből hiányzik az a valamikori igazi családias neveltetés. Én vállalom azt, hogy iskola is nevel, de alá kell húzni, hogy csak ráépíteni tud arra, amit a gyerek otthonról hoz magával. Ez az otthonról hozott nevelés hiányzik a mai gyerekekből, ezért a pedagógusoknak kell valami módon közelebb kerülni hozzájuk. A gyerekek figyelmét nagyon nehéz lekötni, mert megszokták, hogy a televízió az, amely az információt önti beléjük, de amennyiben a tanár valami újjal tud szolgálni, akkor kölcsönös ismeretátadásról, kommunikációról van szó, és éppen ez az, amire jelenleg a leginkább szükséges az iskolákban.
* A pedagógusok képzése évközben is folyik. Ezeknek milyen a visszhangjuk?
- Általában a tavaszi, illetve az őszi vagy a téli szünidőt használjuk ki a továbbképzések megszervezésére, mert ilyenkor a tanárokat, tanítókat csoportosan tudjuk fogadni előadásainkon. Egyesületünk munkája nem korlátozódik kimondottan Észak-Bácskára, mert sok vajdasági szintű rendezvényt is szervezünk. Ilyen például a Nyári Akadémia, a honismereti táborok és versenyek, a szavalóversenyek, amelyekre minden magyar tannyelvű vajdasági iskolából várjuk a résztvevőket. Boldogan mondhatom, hogy ezek a rendezvények nagyon sikeresek és látogatottak. A Nyári Akadémia az idén nyolcadik alkalommal került megrendezésre, és örömmel tapasztaljuk, hogy egyre sikeresebb, évről évre tömegesebb. Igyekszünk igazán megfelelő tartalmat adni a rendezvényeinknek, hiszen egyébként nagyon kevés lehetőség van arra, hogy a szórványból érkező pedagógusokkal ismerkedjünk, barátkozzunk. Összejöveteleinknek van egy kifejezetten idillikus hangulata.
* A Magyar Nemzeti Tanács kezdeményezésére hamarosan megtörténik a civil szervezetek központi ellenőrzése.
- Csak üdvözölni tudom ezt a kezdeményezést, amellyel a Magyar Nemzeti Tanács igyekszik összefogni a civil, illetve az oktatással foglalkozó szervezeteket. Véleményem szerint ezzel sikerül majd betekintést nyerni egymás munkájába, vagyis egy olyan központot létesíteni, ahova befutnak az információk minden egyesületből. Annak idején ugyanis a Magyar Pedagógus Szövetség nem tudott megalakulni, aminek most nagyon megérezzük a hiányát.
* Az anyaországi támogatásokon kívül kap-e más segítséget az egyesület?
- Tevékenységünket, megmozdulásainkat szinte kizárólag az anyaországi oktatási minisztérium támogatja. Itthonról jelentősebb támogatást még nem kaptunk. A különböző versenyekre a tartományi oktatási minisztériumtól és Szabadka község önkormányzatától kaptunk ugyan valamennyi pénzt, de a java része Magyarországról érkezik. Ez utóbbinak köszönhetően működik már 2001 óta az informatikai kabinetünk a Sulinet program keretében. Egyelőre még csak öt géppel rendelkezünk, és ezek csakis a középiskolások rendelkezésére állnak, akik nagy előszeretettel használják a számítógépeket, az internetes világhálót, összegyűjtik az információkat, amelyekkel ki tudják egészíteni a tananyagot vagy a diplomamunkájukat. Ilyen Internet kabinetünk működik Magyarkanizsán, Topolyán és Zentán is.
* Honismereti táborokat és versenyeket is szerveznek.
- A tehetséggondozás már évek óta folyik. Mi állandó jelleggel felszólítjuk a szülőket, hogy küldjék a gyermekeiket ezekbe a táborokba. Ez ingyenes képzés, és olyan feladatokkal foglalkoznak a gyerekek, amelyek az értelmi képességeiknek megfelelnek. Ez mindenképpen jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a tanulók tudását gyarapítsuk. Ezzel a lehetőséggel élni kellene. A Szózat - Himnusz szavalóverseny is egy olyan megmozdulás, amely abból az indíttatásból született meg, hogy a gyerekeink ne úgy kerüljenek ki az iskolákból, hogy nem tudják a Himnusz szövegét. A hetedikes és nyolcadikos diákokat szólítottuk fel, hogy vegyenek részt a versenyen. Nagyon szépen zajlanak ezek a versenyek is, és a diákok nagy érdeklődést mutatnak irántuk. A honismereti verseny szintén évek óta működik, és a legjobbakat jutalomkirándulásra visszük el a feldolgozott témával kapcsolatos helyszínekre. Az idén a téma az I. világháború előzményei és következményei. Ez a verseny is jelentős tömegeket mozgósít, eddig már 16 iskola jelentette be részvételét.
* Jelenleg a történelemtanárok továbbképzése folyik az egyesület szervezésében.
- A felsoroltakon kívül igyekszünk a magyarországi továbbképzésekre eljuttatni pedagógusainkat. Magyarország ugyanis lehetőséget ad a vajdasági pedagógusoknak arra, hogy igény szerinti szakmai továbbképzésen vegyenek részt.
A történelemtanárok továbbképzésének lehetőségét a Zürichi Magyar Történelmi Egyesület kínálta fel nekünk. Ez egy kétéves továbbképzés, amelyet nem csupán a történelemtanárok, hanem a történelmet kedvelők is figyelemmel kísérhetnek. Ez valójában egy 120 órás képzés, melynek költségeit az említett egyesület fedezi. Az előadások minden hónap utolsó előtti szombatján zajlanak le 9-től 14.30 óráig. Tankönyveket is biztosítunk a továbbképzésen részt vevők számára, így könnyebben elsajátítható a tananyag, amelyből az előadások befejeztével vizsgát tehetnek az érdekeltek. És mivel tudjuk, hogy a történelemtanáraink java része nem az anyanyelvén fejezte be a tanulmányait, ezért ez a továbbképzés mindenképpen nagy segítség lesz majd számukra, hiszen amellett, hogy sok újat hallhatnak, elsajátíthatják a szép magyar szakkifejezéseket, de hallhatnak a történelmünkre vonatkozó legújabb tudományos felfedezésekről is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..