Történelem és magyarság (2.)
Martinek Imre
2018.07.10.
LXXIII. évf. 27. szám
Történelem és magyarság (2.)

Helyszíni tudósítónk szakmai összefoglalója a második munkanapról

Öt tematikus és egy bemutatkozó előadás volt mérlege a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) szervezésében zajló Apáczai Nyári Akadémia (ANYA) Történelem és magyarság elnevezésű pedagógusi továbbképzés második munkanapjának.

Dulka Andor tanár úrnak az eredeti munkatervtől kissé eltérően beiktatott, Délvidék - Vajdaság Trianontól napjainkig című előadása a szerda esti tematikus filmvetítéshez hozott felvezető alapozót. A Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság (VMHT) munkáját, célkitűzéseit, mottóját (Dokumentáljuk a jelent, hogy a jövőnek legyen múltja), illetve évkönyvét Korenchy László és Pecze Rózsa pedagógusok, valamint István Márta újságíró/szerkesztő mutatták be.



A második nap folyamán elhangzó további előadások (és tolmácsolói):

Lehetőségek kiégésen innen és túl (Versegi Beáta – Mária szerzetesnővér, Nyolc Boldogság Közösség tagja, gyakorló szupervizor és coach; az Eucharisztikus Élet Mozgalom elnöke; a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola oktatója, Budapest)

Görgei Arthur (dr. Zakar Péter, Szegedi Tudományegyetem, Szeged)

Irodalom, nemzetpolitika, rendszerváltás. Csoóri Sándor világa (dr. Miklós Péter PhD, az Emlékpont intézményvezetője; a Szegedi Tudományegyetem főiskolai docense; a Kodolányi János Főiskola címzetes főiskolai tanára, Szeged)

Nemesek Bánátban – a Csekonicsok (Szilágyi Mária, műemlékvédelmi szakmérnök, tanársegéd – az Újvidéki Egyetem Műszaki Kara, Újvidék)

(folytatás következik)


Írta és fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Oktatás rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..