home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Történelem és magyarság (1.)
Martinek Imre
2018.07.09.
LXXIII. évf. 27. szám
Történelem és magyarság (1.)

Helyszíni tudósítónktól

Július 9-én nyitotta meg kapuit Újvidéken a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) szervezésében zajló Apáczai Nyári Akadémia (ANYA) Történelem és magyarság elnevezésű pedagógusi továbbképzése.

 

A hétfőtől péntekig tartó szakmai konferencia első munkanapjának nyitányában elsőként a továbbképzés főszervezője Dulka Andor tanár úr mondott köszöntőt. Egyúttal percnyi néma főhajtásra szólítva fel az egybegyűlteket az elhunyt felvidéki Paulisz Boldizsár, az anyaországi dr. Tőkéczki László tanár úr, illetve Kányádi Sándor emléke előtt tisztelegve. Őt követően nt. Orosz Attila bácskai református esperes tartott áhítatot, Jakab apostol levelének harmadik fejezete, 1–12. soraira építkezve. Bartuc Éva, az adai Műszaki Iskola negyedikes tanulója a Ha én rózsa volnék… kezdetű ikonikus dalt tolmácsolta. Végül Nagy Margit, a VMPE elnök asszonyának gondolatot és szunnyadó öntudatot egyaránt ébresztő köszöntője következett. Korokat és helyzeteket állítva egymással megméredzkedő párhuzamba.

Az első nap folyamán elhangzó előadások (és tolmácsolói):

Mátyás király és kora (dr. J. Újváry Zsuzsanna, Pázmány Péter Katolikus Egyetem BTK, Budapest)

Az erdélyi fejedelmi tanács működése Teleki Mihály korában (Miski Péter doktorandusz, Pázmány Péter Katolikus Egyetem BTK, Budapest)

Magyarország az I. világháborúban (Balogh Gábor, Első Világháborús Centenárium Emlékbizottság, Budapest)

A politikai iszlám (Incze Nikoletta, Politikai Iszlám Tanulmányok Központja, Budapest)

Madarak voltunk, földre szálltunk… — Vajdasági népi gyermekmondókáink történeti, néprajzi és anyanyelv pedagógiai szemmel (Pomozi Péter, Eötvös Lóránt Tudomány Egyetem, Budapest)

A július 13-ig tartó továbbképzés első munkanapja vitafórummal egybekötött esttel zárult.

(folytatás következik)


Írta és fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..