home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Tiszta, bölcs és mesés ragaszkodás
P. NÁRAY Éva
2013.04.03.
LXVIII. évf. 14. szám
Tiszta, bölcs és mesés ragaszkodás

Sagmeister Péity Laura bácsfeketehegyi kiállítását P. Náray Éva nyitotta meg a Művelődési Otthonban március 23-án

Sagmeister Péity Laura képeit nézve úgy tűnik, vannak a kultúrának olyan ismétlődő fázisai, amelyeket az életkor dinamikája szabályoz. Nem kell nagyon megöregedni ahhoz, hogy valamely tapasztalat egy váratlan fordulattal úgy köszönjön vissza, mint a sajátunk később újraélt mása, enyhe módosításokkal, de alapvetően változatlanul.

Macskák és baglyok. Csupa titok. Egy bonyolult, ugyanakkor nagyon is egyszerű viszonyrendszer tárgyiasul a képeken. A ragaszkodás valamihez vagy valakihez. Tudni kell azonban, hogy ragaszkodni csak ahhoz lehet, aki vagy ami maga is eltökélt makacssággal kapaszkodik egy nálánál jelentőségteljesebb fundamentumhoz. A kép a kultúrához, az ecsetvonás a képhez.

Laura képeit nézve éppen ez az, ami rabul ejt, ami alkalmanként talán zavarba is hoz, hiszen hajlamosak vagyunk a művészettől „nagy” és „fennkölt” témákat várni. Holott éppen ez a közvetlen környezethez való tiszta, bölcs és mesés ragaszkodás, a hamis pátosz, a dús fürtű klisék, a sallangok hanyagolása az, ami Sagmeister Peity Laura festményeit emblématikussá emeli.

Az alakok a macska, a bagoly létezését mint analógiát követik, s velük együtt egy magasabb rendű harmóniához, az eleven csendhez jutnak el. A művész ugyanakkor a közte és a modelljei közötti viszonyról is számot ad. Nem kérdés: van közük egymáshoz.

Életünk során mindannyian keressük az igazság útját, mely „a magasba visz”, a harmóniát, mely a nyugalomban, az önuralomban rejlik, és ehhez csukunk és nyitunk érzelmes kapukat, végtelenségig járjuk a szellemi labirintusainkat, és kiútjaink új bejáratokká válnak.

Laura figyel. Figyeli a macskákat. „A macskákkal töltött idő soha nem haszontalan” — figyelmeztetett Sigmund Freud.

S a figyelés eredménye: a köznapiban megtalálja az ünnepit, a megszokottban az elvontat, az elgondolkodtatót, a továbbgondolkodásra késztetőt. Nagy kihívás megfesteni az élet játékát, melyet egy fizikai és lelki labirintus harmóniájában lát. Ráadásul roppant tehetséggel teszi: a viszonylag leredukált színvilágban a színpaletta gazdag érzelmi tónusait csempészi be egy váza, a háttér felsejlő színes részlete erejéig, az ecsetkezelés nagyvonalúságával, a perspektíva érdekes megközelítésével. Bevezet minket egy izgalmas, misztikus, különálló világlátásba, ahol az élet a színpadon táncoló művészek lendületével bontakozik ki, és zarándokol el a jelképek misztikus érzelmességébe.

Mintha Laura képeit nézve az agyunk inkább a terhünkre lenne, s a szív, az érzéseink segítenének tovább. Sajnos e világ csak ritkán, csak kivételes pillanatokban mutatja meg magát.

A macskákról szóló irodalom tetemes. Festők, írók egyaránt kötődtek hozzájuk. Da Vincitől idáig több tucatnyian festették le a macskát. A kedvencem mégis egy fotó: Gustav Klimt néz ránk furcsa, eszelős, elrévedt félmosollyal, karjában macskájával. Mint ahogy kedvencem egy másik fotó is: Ottlik Géza látható rajta a macskájával. Márpedig szerinte: „Az egyetlen valódi okunk a derűlátásra: a macska. Ezt a kis prémes ragadozót semmi más módon nem lehetett volna ezer és ezer éven át hozzánk szelídíteni, mint rendíthetetlen, ellenszolgáltatást nem váró, feltétel nélküli szeretettel. A szépsége abszolút imádatával — a szabadsága, függetlensége teljes tiszteletben tartásával. Ha ez sikerült, az emberiség nem lehet egészen elveszve.”

Végezetül, a baglyoktól bocsánatot kérve, egy másik „macskás” gondolattal zárnám mondandómat. Bálint György, a kiváló magyar író, újságíró, kritikus, műfordító, aki hetven évvel ezelőtt éppen ezekben a napokban halt meg munkaszolgálatosként valahol Ukrajnában, azt írta:

„Aki az élet felületes örömeit kergeti, annak a macska hátat fordít. Akit a macskák szeretnek, silány ember nem lehet.”

Laurát szeretik a macskák, ezt én is tanúsíthatom.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..