home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Tiszavirág és mosolytenger
Mihók Anikó
2013.07.03.
LXVIII. évf. 27. szám
Tiszavirág és mosolytenger

Törökkanizsa község napját hagyományosan június 21-én, a Tisza virágzásának idején, a nyár kezdetén ünneplik. Ebből az alkalomból a helyi színházteremben díszülést tartott a községi képviselő-testület. Újhelyi Nándor elnök hangsúlyozta: ezen a napon a nyár és az aratás kezdetének is örvendhetünk, valamint dicsérhetjük folyónkat, a szőke Tiszát, amely sok helyi lakosnak nyújt megélhetést.

Dragan Babić községi elnök ünnepi gondolatai után vette kezdetét a művelődési műsor, melyben felléptek a helyi általános iskola szavalói, illetve a község művelődési egyesületeinek gyermek-néptánccsoportjai is.
Az elmúlt egy évben a törökkanizsai községi képviselő-testület tizennyolc alkalommal ülésezett, tíz rendes és nyolc rendkívüli testületi összejövetelt tartott.

Község napi bokszgála

Törökkanizsa község napja alkalmából harmadik alkalommal szervezték meg a küzdősportok gáláját Csobanov Petarnak, a törökkanizsai küzdősport úttörőjének tiszteletére. A városközpontban felállított szorítóban hat profi bokszmérkőzést és egy MMA-jellegű összecsapást tekinthettek meg a látogatók. A helyi Spartakus Küzdősport Klub edzője, Halász Mihály szervezőmunkájának hála magyar és hazai öklözők mérkőzése, valamint aikido- és karatebemutatók voltak programon.

Törökkanizsaiak a gyermekfesztiválon

A Törökkanizsáért Egyesület szervezésében egy autóbusznyi óvodás és általános iskolás gyermek juthatott el a zentai Mosolytenger Gyermekfesztiválra a Magyar Nemzeti Tanácstól nyert támogatás jóvoltából. (A kicsiket szüleik is elkísérhették.) Számos csoportjátékban vettek részt, különféle tárgyakat készíthettek, illetve a koncertekre is ellátogattak. Az ügyességi feladatok teljesítésével összegyűjtött „pénz”-en pedig fagylaltot, ajándékokat, kürtőskalácsot vásárolhattak. A zentai Népkertben megrendezett fesztiválról mindenki maradandó élményekkel tért haza.

Sikeres pályázatok

Törökkanizsa község intézményei az elmúlt időszakban az MNT több pályázatára is benyújtották kérelmüket. Az elbírálásukról Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács törökkanizsai képviselője és az MNT közoktatási bizottságának tagja számolt be.
— A közoktatási intézmények számára meghirdetett pályázaton nyert pénzen a község iskoláskor előtti intézménye CD-lejátszó készüléket, illetve didaktikai segédeszközöket vásárolhatott. A projektum révén novemberben már el is kezdődött az óvodáscsoportok környezetnyelv-oktatása mind a szerb, mind a magyar tannyelvű kis- és nagycsoportokban. A pályázati forrásból futotta azokra a nélkülözhetetlen eszközökre is, amelyek biztosítják a zavartalan óvodai munkát. Ennek a oktatásnak már csak azért is nagy a jelentősége, mert a kicsinyek ebben az életkorban igen fogékonyak a nyelvtanulás iránt. A közös foglakozások elősegítik egymás nyelvének és kultúrájának megismerését, illetve egymás iránti toleranciára nevelnek. Az eszközökből az óvoda kihelyezett tagozatainak is jut.
Mostanra már minden törökkanizsai oktatási intézmény részesült valamilyen módon az MNT támogatásából. A sort éppen az óvoda zárta. 
A Magyar Nemzeti Tanácsnál a Törökkanizsai Tájékoztatási Közvállalat kérelmét is kedvezően bírálták el, így újra foglalkoztathatnak egy külső munkatársat, és folytatódhat a Mesél a múlt cikksorozat.
Az MNT nemcsak az iskolaév folyamán, hanem a nyári szünetben is gondol a diákokra: az idén Törökkanizsa község hat tanulója részesül jutalomtáborozásban.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..