home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Testvérvárosi kapcsolat Kúla és Kalocsa között
Tóth Tibor
2010.07.21.
LXV. évf. 29. szám
Testvérvárosi kapcsolat Kúla és Kalocsa között

Fellépés a 18. Duna menti nemzetközi népitánc-fesztiválonKúla község már egy éve kapcsolatba lépett a magyarországi Kalocsa városának önkormányzatával. Ennek eredményeként az elmúlt év végén aláírták a szándéknyilatkozatot, az idén június 26-án pedig a magyarországi városban sor került a te...

Fellépés a 18. Duna menti nemzetközi népitánc-fesztiválon

Kúla község már egy éve kapcsolatba lépett a magyarországi Kalocsa városának önkormányzatával. Ennek eredményeként az elmúlt év végén aláírták a szándéknyilatkozatot, az idén június 26-án pedig a magyarországi városban sor került a testvérvárosi kapcsolatról szóló megállapodás aláírására is. Az okmányt a kúlaiak részéről Svetozar Bukvić, Kúla község elnöke, a kalocsai küldöttségből pedig Török Gusztáv, Kalocsa polgármestere látta el kézjegyével. Az ünnepélyes pillanatnak részese volt még Željko Kovač, a kúlai képviselő-testület elnöke, Damjan Miljanić, Kúla alpolgármestere, Valka Károly, a VMSZ kúlai körzeti szervezetének elnöke, a kúlai képviselő-testület alelnöke, a Népkör Magyar Művelődési Központ vezetősége és Kankalin néptánccsoportja is, mely a nemzetközi népitánc-fesztiválon vett részt.
- A testvérvárosi szerződés aláírásának több szempontból is óriási jelentősége van városunk számára. Kúla már több éve kitűnő kapcsolatokat ápol a montenegrói Barral és a bosznia-hercegovinai Teslićtyel, de Kalocsa az első város, mellyel testvérvárosi szerződést írtunk alá. A határokon átnyúló kapcsolatok révén több lehetőség kínálkozik az eredményes együttműködésre. Az is fontos, hogy Szerbia az unióba igyekszik, melynek Magyarország már tagországa, s tapasztalataik birtokában remélhetőleg mi elejét vehetjük azoknak a ,,gyermekbetegség'-eknek, melyeket magyar partnereink az elmúlt években átvészeltek. Községünk magyarsága szempontjából a szerződés aláírása jelentős kapcsolatot teremt az anyaországgal, és ennek hasznát látja majd a kultúra, az oktatás, de a fő hangsúly a gazdasági együttműködés kiépítésén van - mondta Valka Károly.
Augusztusban a kalocsai küldöttség látogat Kúlára, szeptember végén pedig - a kalocsai Paprikanapokon alkalmával - a kúlaiak viszonozzák a látogatást.
- Próbáljuk az iskolák között is megteremteni a kapcsolatot. Mindkét helyen működik cukrászokat és szakácsokat képző szakiskola, ezek az intézmények is együttműködhetnek a jövőben. Minden valószínűség szerint az általános iskolák is összeköttetésbe kerülnek egymással. Az élet minden területén igyekszünk közeledni egymáshoz, jobban megismerni egymást - mondta az elképzelésekről riportalanyunk.
Nemrégiben Kúlán járt a vukovári-szerémségi megye küldöttsége is. A találkozón Kúla, Zombor, Apatin, Hódság és Bács polgármesterei megállapodást írtak alá a nyugat-bácskai körzet és a vukovári-szerémségi megye közötti kapcsolat újrafelvételéről.
Mint ahogy már említettük: Kalocsán, a szerződés aláírásakor jelen volt a Népkör MMK Kankalin néptánccsoportja, valamint a szintén kúlai Szerbia Kultúregyesület néptánccsoportja is.
- A 18. Duna menti nemzetközi népitánc-fesztiválra kaptunk meghívást, és nagy örömmel eleget is tettünk neki - mondta Pásztor Mária, a Népkör MMK titkára. - Első napon, pénteken, a kalocsai érseki kertben a gálaműsoron vettünk részt, majd megkértek bennünket, hogy lépjünk fel a környező településeken sorrakerülő falunapokon, családi napokon is. A szerb egyesülettel együtt ellátogattunk a híres kalocsai női börtönbe is, majd utunk Bátyára vezetett. Két koreográfiával készültünk, a magyar palatkai, erdélyi és a bodrogközi táncokkal. Arra kértünk bennünket, hogy az egyik helyen az egyik, a másik helyen pedig a másik táncot mutassuk be. Késő este Szelíden, a nyaralókból, hétvégi házakból álló gyönyörű idegenforgalmi településen szerepeltünk, de sajnos, a műsort megszakította a zuhogó eső. Vasárnap uszoda és városnézés volt programon: megtekintettük a kalocsai tájházat, múzeumot, az érseki templomot és
a sétálóutcát. Délután az ordasi falunapi műsorban gyönyörködtünk, majd a Duna-parton közös faültetésen vettünk részt.
A Népkör MMK szakcsoportjainak eredményeiről nemrégiben részletesen beszámoltunk. Azóta a Bácsfeketehegyen megtartott Magyar Gyermekszínjátszók Találkozójának győztese, a Tini-actors nevet viselő gyermek-színjátszócsoport Csókán, a bánáti színjátszók találkozóján vendégszerepelt, produkcióját pedig a közönség vastapssal jutalmazta. Az egyesület leány kamarakórusa aranyplakettel tért haza a XIV. Cantare Kórustalálkozóról, majd fellépett a temerini Bárdos Lajos zenei napokon. Az Ibolya gyermek-néptánccsoport a Kőketáncon szerepelt, a Kankalin ifjúsági néptánccsoport pedig Kalocsán kívül a Péterrévén megrendezett Gyöngyösbokrétán is. Az Árvácska asszonykórus a Durindón képviselte a kúlai színeket, a Betyár zenekar pedig az Ibolya tánccsoport kísérőjeként több szemlén is húzta a talpalávalót. A kézimunka- és kézművescsoportok a moholi MIRK-en állították ki alkotásaikat, de a bezdáni Vajdasági Kézimunka-kedvelők Kiállításának látogatói is megcsodálhatták a kúlai ügyes kezek munkáját. A tervekről szólva Goga Zsolt, a Népkör MMK elnöke elmondta, hogy a gyermekszínjátszók július 24-én a kishegyesi családi napra kaptak meghívást, augusztus folyamán pedig a rumai nyári fesztiválra terveznek utazni. A Bartók Béla Dalárda az októberi Kóruspódiumra készül, az Árvácska asszonykórus pedig a verbászi köztársasági fesztiválon való fellépésre. A Népkör ezúttal is megszervezi a már hagyományosnak számító programjait, így szeptember végén sor kerül a közkedvelt birkapaprikás-főző versenyre, de az év végéig író-olvasó találkozóval, Mikulás-várással, nosztalgiadiszkóval és karácsonyi műsorral is várják az érdeklődőket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..