home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Téli aratásra hangolódva
Martinek Imre
2012.12.12.
LXVII. évf. 50. szám
Téli aratásra hangolódva

Az Erzsébetlaki Turisztikai Egyesület szervezésében december 15-én, szombaton első ízben szervezik meg Erzsébetlakon a Nádvágási Világkupa elnevezésű rendezvényt — Időközben módosult a rendezvények dátuma

Az Erzsébetlaki Turisztikai Egyesület szervezésében december 15-én, szombaton első ízben szervezik meg Erzsébetlakon a Nádvágási Világkupa elnevezésű rendezvényt. A részletekről Pozsár István, az egyesület elnöke nyilatkozott.
— Az a szándékunk, hogy ne hagyjuk feledésbe veszni a hagyományos nádvágást, fel szeretnénk karolni a nádról mint természetes anyagról, környezetbarát és egészséges, illetve a hőszigeteléshez is előszeretettel alkalmazott termékről szóló ismeretek terjesztését. Továbbá szorgalmaznánk a nádvágóink egymás közötti tapasztalatcseréjét.
A nevezésekhez megküldött téli „aratóprogram” szerint a szervezők reggel nyolc óráig várják a vendégek érkezését a helyi Művelődési Otthonba. Innen mennek majd a helyszínre, és a csapatonkénti terület elosztása után kilenc órakor kezdődik a verseny. A nyári revüaratásokhoz hasonlatosan a saját, ún. hagyományos reggelijét minden csapat viszi magával, a megbízott zsűri pedig külön osztályzattal illeti eredetisége, külleme, feltálalása és díszítése alapján. Az értékelés és az eredményhirdetés helyszíne ugyancsak a falu művelődési otthona lesz. Mint megtudtuk, a kétfős csapatok mindegyikének tizenöt kéve nádat kell levágnia, illetve halomba raknia meghatározatlan idő alatt. Az értékelést végző szakmai bizottság a kéve bőségét, szorosságát és tisztaságát, továbbá a halom kinézetét, valamint a tarló tisztaságát is pontozza.

Módosult a rendezvények dátuma

Tekintettel a zord időjárásra és az embertelen útviszonyokra, több bánsági rendezvény időpontja módosult. A december 15-ére meghirdetett I. Erzsébetlaki Nádvágási Világkupát 2013. februárjára halasztotta a rendezvényt kezdeményező Erzsébetlaki Turisztikai Egyesület, míg a dél-bánsági betlehemes- és karácsonyi szokások sorrendben XVI. találkozójának december 15-ére kitűzött időpontját december 22-ére tolták ki a vándorjellegű találkozó idei házigazdái, a fejértelepi Ady Endre Magyar Művelődési Egyesület. Reménykedve a témában érintett részvevők szíves megértésében. Elvégre ember tervez... (M. I.)


Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..