home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Teendők hosszú út előtt
Lábadi Loránd
2022.07.06.
LXXVII. évf. 25. szám
Teendők hosszú út előtt

Elérkezett az autónk tüzetes átvizsgálásának az ideje, hogy a hosszabb utazások alkalmával ne érjen bennünket semmilyen kellemetlen meglepetés. Most kezdődik a gondosan megtervezett nyaralások és kirándulások elméletből gyakorlattá válásának folyamata. A turistaútvonalak lassan megtelnek személygépkocsikkal, lakóautókkal, lakókocsikat, csónakokat vontató autókkal, ezért kisebb-nagyobb forgalmi dugók alakulhatnak ki, ahol akár több órát is várakozhatunk. A lejtőkön és emelkedőkön a fékrendszer működésének nemcsak jónak, hanem kifogástalannak is kell lennie. De ezenfelül még nagyon sok meglepetés érhet bennünket, melyekre ha felkészülünk, akkor az ijedségen kívül nem lehet nagyobb gond. Ezért ne hanyagoljuk el a következő néhány dolog átvizsgálását, és ha kell, cseréjét.

Talán a legfontosabb szerkezet a járműveken a fékrendszer, mely a lassítást és a megállást is lehetővé teszi, de csak akkor, ha jól működik. A nyaralásra vagy egy hosszabb kirándulásra rengeteg mindent elviszünk, amire nem is lesz szükségünk, és ez bizony pluszterheléssel jár, mely megemeli az üzemanyag-fogyasztást, és a fékrendszert is jobban igénybe veszi. A kopott féktárcsák cseréjét nem tudjuk mi elvégezni, ezért vigyük el a szervizbe, ahol ezt megteszik. Ez alapkövetelmény, mely a biztonságunkat szavatolja, itt nincs kompromisszum. A fékrendszer fékolaj nélkül nem működik, ezért a motorházban található kis tartályban lévő folyadékot, ha hiányzik, akkor pótoljuk, de ezt mindenképp jelezzük a szerelőnek, a hiánynak ugyanis súlyosabb oka is lehet. Tartalékként vigyünk magunkkal 1 liter ugyanolyan típusú olajat, amilyet éppen használunk. A kézifék is lényeges, ezért ezt is ellenőrizzük le, és ha nem jó a fékerő, akkor ezt is a szakembernek kell megjavítania, ami a bowden cseréjét vagy feszítését foglalja magában. Az elektromos kézifék használatánál ügyeljünk arra, hogy hosszabb parkolásnál beragadhat, ezért inkább az útpadka felé való kormányzás és a kerék kitámasztása, valamint a sebességben hagyás lehet a biztonságosabb megoldás, de ezt mindenki saját maga döntse el, és válassza ki a neki legmegfelelőbbet.

A gumiabroncsok állapota befolyásolja a fékezés hatásfokát, az esőben való közlekedést és a jármű tapadását. A kopás mértékét mi is megállapíthatjuk akár vizuálisan is, csak vegyük jobban szemügyre a bordák magasságát, és ha nagyobb a kopás, akkor a csere a jó megoldás. Választhatunk nyári, téli vagy négy évszakosat, mindegyiknek van előnye és hátránya, de az új gumiabroncs mindenképp biztonságosabb. A guminyomást mi is beállíthatjuk, figyelembe véve a terhelést. A következő lépés a motorolajszint ellenőrzése, mely nagyon egyszerű művelet, és nem kell hozzá szakember. A motornál található nívópálcát kihúzzuk, és letöröljük valamilyen finom anyaggal, majd visszadugjuk a helyére. Ezután újra kihúzzuk, de lassan, és lehetőleg ne érjen semmihez, majd megnézzük, hogy a szint a maximum és a minimum jelzés között található-e, és ha a minimum alatt van, akkor töltsük fel a már használt típusú olajjal, ügyelve, hogy semmiképp ne lépjük túl a maximum jelzést. Tartalékként tegyünk a csomagtartóba 1-2 litert.

A hűtőfolyadék nélkülözhetetlen a motor hűtésénél, ezért erre különösen figyeljünk oda. A megfelelő mennyiséget hideg motornál ellenőrizzük, és ha szükséges, pótoljuk a jelzett szintig, tartalékként 1-2 liter mindig legyen nálunk. A hűtőventilátor állapotát is nézzük meg, és ha nehezebben forog a tengelyen, azonnal forduljunk szakemberhez, mert egy dugó esetén, amikor egy helyben állunk, nincs természetes hűtése a motornak, ilyenkor a hűtőventilátor az egyetlen megoldás. Mielőtt kicsavarnánk a hűtőtartály kupakját, várjuk meg, amíg lehűl a folyadék, mert a megnövekedett nyomás és a forró víz súlyos égési sebeket okozhat.

Az ablaktörlő folyadék szintjét se felejtsük el megnézni, egy hosszabb út során ugyanis szinte biztos, hogy többször is használni fogjuk. Az autónk felfüggesztését és a lengéscsillapítókat is vizsgáljuk meg, és ha vezetés közben furcsa viselkedést vagy hangot észlelünk, irány a szerelő. Az akkumulátor jó állapota is lényeges, mert könnyen ott maradhatunk valahol, ha nem indul az autónk. Indulás előtt nézzük meg az akkumulátorra csatlakozó saruk állapotát, melyek a feszültség tökéletes átviteléhez szükségesek. A biztonság kedvéért jó, ha befektetünk egy bikakábelbe, melynek segítségével egy másik autó akkumulátoráról beindíthatjuk sajátunkat. A járművünk világítása kifogástalan kell hogy legyen, éjjel-nappal kell működnie, ugyanígy az irányjelzőké is. A ködlámpák használata nagy segítség a vezetőnek, amikor nagy ködbe ér, és a már világító lámpák nem adnak olyan fényt, hogy biztonságosan lehessen haladni. A rendszámtáblát megvilágító kis izzókat is ellenőrizzük le, de ugyanígy a kabin megvilágítását is. A tartalék izzókészletet pótoljuk, ha hiányos. A vezérműszíj vagy ékszíj kopását, feszességét mi is megvizsgálhatjuk, szükség esetén a szervizben kicserélik, és ez is nagyon lényeges, ha ugyanis elszakad, akár nagyobb meghibásodást is előidézhet. És ne feledkezzünk meg a kötelező tartozékokról sem, melyek nélkül már senki sem indul el. Hiányuk nagy pénzbírsággal is járhat, egy esetleges meghibásodáskor pedig a háromszögtábla és a láthatósági mellény életet menthet. Tehát jó, ha van elakadásjelző háromszög, egészségügyi csomag, tartalék izzók, vontatókábel vagy -rúd, láthatósági mellény, pótkerék, emelő, kerékkulcs, tartalék motorolaj, fékolaj, hűtővíz, ablakmosó folyadék vagy tiszta víz, bikakábel. Ezeken kívül ha másra is odafigyelünk, csak növeljük a biztonságérzetünket, és magát az utazást is kellemes pihenésnek érezhetjük.

Szerencsés utat mindenkinek!


Fotók: You Tube

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..