home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Tavaszi zsongás a Mórában
(Tha)
2013.04.29.
LXVIII. évf. 18. szám
Tavaszi zsongás a Mórában

A tavaszi hónapok főleg a megmérettetésekre való felkészülés jegyében telnek a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesületben.

A Pilike leánykórus és a Kicsi csillag citeracsoport legutóbb a Szólj, síp, szólj! vetélkedő bírálóbizottságát bűvölte el. A Kicsi csillag a kisegyüttesek kategóriájában arany oklevelet, a Pilike pedig az énekcsoportok kategóriájában ezüst oklevelet érdemelt ki. A szólóénekesek közül Marx Éva bronz oklevéllel tért haza. 

A Kék cinkék irodalmi csoport tagjai szívesen vállalnak fellépéseket a különféle programokban, és számos versenyre is neveztek. Dupák Fanni sikeresen szerepelt a körzeti szavalóversenyen, és továbbjutott a Szécsányban megtartott vajdasági szintű vetélkedőre. Ugyanezen a rendezvényen állt a zsűri elé a kis csapat új tagja, Kovács Dorina is, de akkor még Törökkanizsa képviseletében.

A Csókán megtartott 13. Suliszínház Fesztivál harmadik elődöntőjén szintén szerencsét próbált az irodalmi csoport négy tagja. Bemutatkozó darabjuk, melyet Őri István Néha túl sok az élet című versére építettek, a lírai hangulat megteremtéséért elismerő oklevelet kapott. A saját gondolataikkal kiegészített összeállításuk a kirekesztésről, illetve a befogadásról, a vágyakozásról, a magányról, a valakihez való tartozás szükségességéről szól.

A Jódal Rózsa, Takarics Róbert és Nagy Margit összetételű bírálóbizottság két első díjat ítélt oda. Az egyiket a maguk írta és a Raffai Klára magyartanárnő, illetve Raffai Ágnes színésznő rendezte One day című darabért az adai Cseh Károly Általános Iskola nyolcadikosai kapták. A másik elsődíjas a csókai Jovan Popović Általános Iskola felsőseinek előadása lett. Ők S. Szabó István Egerek című vidám jelenetét mutatták be Hudák Mária rendezésében.

A Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége és a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének szervezésében Adán tartották meg az I. Délvidéki Sajó Sándor Versmondó Versenyt, melyen 21 általános és középiskolás diák vett részt. A fellépők között volt a csókai irodalmi csoport három tagja is. A produkciókat Szatmári Melitta, a Vajdasági Versmondók Egyesületének alelnöke és dr. Molnár Csikós László egyetemi tanár értékelte. Döntésük értelmében az egyik Kék cinke, Szabó Regina bizonyult a legjobbnak. Ez azt jelenti, hogy a második helyezett moholi Szécsényi Emíliával és a középiskolás Boros Noémivel együtt ők hárman képviselik Vajdaságot a felvidéki Ipolyságon, a Kárpát-medencei Sajó Sándor Versmondó Versenyen novemberben. A csókai irodalmi csoport másik tagja, Beszedics Adrien harmadik helyezést ért el.

Örvendetes tény, hogy a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület tagsága az utóbbi időben mintegy ötven gyermekkel gyarapodott, és a legtöbben már túl vannak az első színpadi szereplésen is. Megalakult a kis citerások csoportja, a népi játékosok csoportja és Tóth Rozáliának, Rózsi mamának is akadtak újabb pártfogoltjai, akiket énekelni taníthat. Újdonságnak számít, hogy néhány alsós kisdiák is kedvet kapott az irodalomhoz, velük Hardi Andrea foglalkozik.
Említésre méltó, hogy az év eleje óta néhány fiatal hatalmas szorgalommal igyekszik elsajátítani a népi hangszerek megszólaltatásának tudományát, ketten-ketten brácsán és hegedűn, egyikük pedig nagybőgőn gyakorol. Reméljük, lelkesedésük hosszú életű lesz, és a közeljövőben létrejöhet az egyesület népi zenekara.

A felsoroltakon kívül a Csalogány asszonykórus és a Pöngettyű citeracsoport júniusban a Durindón, a Galagonya néptánccsoport a Gyöngyösbokrétán mutatkozik be, a Százszorszép kézimunka-szakosztály asszonyai pedig, akikhez az utóbbi időben gyermekek is csatlakoztak, júniusban ünneplik megalakulásuk 15. évfordulóját.

Kiss Tóth Erika, a Móra Ferenc MME elnöke szerint a hagyományainkat csak úgy tudjuk megőrizni és továbbadni, ha a gyermekeket ebben a szellemiségben neveljük. Értékeinket példamutatással és összefogással örökíthetjük át a jövő nemzedékének, és ez egyben közösségünk erősödését is elősegíti.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..