home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Táborokkal teli nyár
Szerda Zsófia
2022.05.30.
Táborokkal teli nyár

MAdT, 2022 — a Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók XIV. Tábora

Színjátszást, rendezést kedvelő, közös alkotásra és kísérletezésre nyitott fiatalokat várunk az idén nyáron is Zentára, a Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók XIV. Táborába, a MAdT-ba, mely 2022. július 1-jétől 8-áig tart. A tábor elsősorban azoknak a fiataloknak kínál (tizenöt éves kortól) tartalmas feltöltődést, akik a Vajdaság különböző pontjain működő színjátszó társulatoknak már tagjai, vagy — ha még nem azok — szívesen kapcsolódnának be egy-egy csoport munkájába. Az idei évben 4 csoportban 35 fő részvételével valósul meg a tábor. Képzettség, előtudás nem szükséges, csak jókedv és a szerepbe lépés varázsára való nyitottság. 

Ha szívesen próbálod ki magad más bőrébe bújva, ha szeretsz játszani, ha vonz a színpadra lépés lehetősége, itt a helyed! A tábor amatőr rendezőknek és az idén első ízben a dramaturgia iránt érdeklődőknek is szól. Gyakorlottaknak éppúgy, mint kezdőknek — felső korhatár nélkül!
A MAdT tábor a színházról, az alkotás szabadságáról és a kitartó munkáról szól. Olyan szakemberek lesznek az oktatók, akiktől érdemes színházat tanulni.


Fotó: Bezzeg Gyula

Ebben az évben négy csoportba lehet jelentkezni:

RENDEZŐI CSOPORT — azoknak a fiataloknak, középkorúaknak és időseknek, akik már rendeztek amatőr előadást, és úgy érzik, szívesen tanulnának a szakmáról annak érdekében, hogy a legközelebbi előadás készítése során szembejövő akadályokat könnyedebben ugorhassák át, és azoknak, akik még csak kacérkodnak a gondolattal, hogy ezen a területen is kipróbálják magukat. Tizennyolc évesnél idősebb jelentkezőket fogadunk. A rendezői csoport vezetője: Táborosi Margaréta rendező, színművész, koreográfus.

DRAMATURGIA ÉS SZÍNHÁZELMÉLET CSOPORT — azoknak, akik szívesen megismerkednének a klasszikus és a kortárs dramaturgiák elméletével, gyakorlatával, mert mindig is érdekelte őket, hogy mitől működik egy jelenet, mitől üt igazán nagyot egy fordulat, vagy nem hagyja őket nyugodni, hogy mitől hat rájuk olyan zsigerien vagy éppen felszínesen egy előadás. Ebben a csoportban is játszunk, de csak szöveggel, helyzetekkel és szavakkal, így a szégyenlősebbek jelentkezését is várjuk. Tizenhat évesnél idősebb személyeket fogadunk. A dramaturgia és színházelmélet csoport vezetői: Góli Kornélia dramaturg, Oláh Tamás teatrológus, dramaturg.

2 SZÍNJÁTSZÓ CSOPORT — a színjátszás szerelmesei intenzív műhelymunkára számíthatnak, ahol elmerülhetnek a szerepalkotás rejtelmeiben, és fejleszthetik, bővíthetik, csiszolhatják a színpadi jelenléthez nélkülözhetetlen színészi eszköztárat. Jelentkezni tizenöt éves kortól lehet. A színjátszó csoportok vezetői: Kalmár Zsuzsa színművész, Mezei Kinga rendező, színművész.

Jelentkezési határidő: 2022. június 1-je, szerda

A jelentkezési lapot az alábbi linken tölthetik ki: bit.ly/madt_tábor

A tábor költségeihez való hozzájárulás díja 8000 dinár, melyet a tábor első napján készpénzben lehet befizetni. A tábor alatt a résztvevők a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumban teljes ellátást (napi három étkezést és szállást) kapnak. A tábor a hatályos járványügyi előírások betartásával fog megvalósulni. Partnereink a tehetséggondozásban: Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium; Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ (Zenta); Zentai Magyar Kamaraszínház (Zenta). 
A tábor a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű ifjúsági rendezvénye.

Szervezők: Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség.

Bővebb információ: Fábián Mónika (069/554-12-16), szinjatszas@vmmsz.org (VMMSZ), Virág Kiss Anita (069/56-52-800), kissanita91@gmail.com (VMMI)

 

MALOMFESZTIVÁL ALKOTÓTÁBOROK 2022

TEST-TÉR-KÉPEK irodalmi tábor (táborvezető: Oláh Tamás költő, teatrológus, dramaturg)

Előttünk a táj mint könnyű nyár esti vázlat. A felhők halovány szavak, a távolságok áthúzott hasonlatok. A lapátok nélküli malom magányos széljegyzet. Eszembe jutnak az ujjgyakorlatok. Azt mondtad, tedd magadévá! Avanti, Avanti! Ecco la dolce vita! Pár édes haiku a kávé mellé. Emlékszel? Kirázott a hideg. Hogyan lehet ezt úgy leírni, hogy más is megértse? Én csak azt tudom, hogy írni kell. Aztán áthúzni-firkálni, gyűrni-gyűrkélni, felülírni. Nyúlbőrbe bújt sakált rajzolni a szamárfül alá. Szöveggé változtatni, amit látsz. Nyelvvé formálni, amit érzel. A világunk talányos műalkotás, igaz? Akkor értem meg, ha szöveggé teszem. Akkor értelek meg, ha szöveggé teszlek. Szöveggé teszem az arcod, a hajad, a légzésed lassú ritmusát. Ha felfedezem a nyelvemmel (pardon, a nyelvünkkel) a tested térképét. Nos, költészet, egyedül maradtunk? Ugye nem? Tarts velünk! Gondolkodjunk és alkossunk együtt műfaji és műnemi megkötések nélkül! Középpontban a szövegalkotás és -elemzés, a kreatív írás fejlesztése. A tábor alatt kortárs vajdasági írókkal, költőkkel is találkozhatsz, s előadásokat hallgathatsz irodalomról, kritikaírásról.

CIALINO WITCHSKITCHEN — CIANOTÍPIATÁBOR (táborvezető: Szentpéteri Dóri és Kondricz Ákos)

A DRUKKER Közösségi Nyomdaműhely egy 2018 óta működő pécsi alkotóközösség, saját magasnyomó-, szita- és risoműhellyel. Az egyesület tagjai olyan képzőművészeti és pedagógiai tevékenységet folytató alkotók, akiket a magasnyomtatás iránti kíváncsiságuk és elkötelezettségük köt össze. Küldetésük az érdeklődő képzőművészek, önkéntesek és az aktív grafikushallgatók szakmai inkubációján túl egy alumni közösség építése, illetve alapjában társadalmi-szociális-környezeti hatásokra való művészi reflexiók indukálása. A Malomfesztivál alkotótelepén fotós-tervezőgrafikus csapatunkkal, Szentpéteri Dóri (PTE—MK Tervezőgrafika) és Kondricz Ákos (MATE Rippl-Rónai Művészeti Intézet, FFS) vezetésével fotokémiai és magasnyomó technikákkal dolgozhattok négy napon át. A vászonra készülő, cianotípiát és magasnyomást vegyítő műveket az alkotótelep végeztével a helyszínen kiállítjuk.

FOLKFUSION — ZENEI TÁBOR (táborvezetők: Csasznyi Imi és Tokodi Krisztofer)

Folkfusion, avagy amikor két világ találkozik. Csasznyi Imi részéről a tradicionális népzenei örökségünk kerül terítékre a tőle már megszokott folk underground stílusban. Tokodi Krisztofer pedig az elektronikus zene univerzumából érkezik. Ősi energiákat csomagolunk a legmodernebb kiszerelésbe. Mindenki azt és annyit tesz majd hozzá, amit és amennyit érez. Nem az érdekel bennünket, amit nem tudsz, hanem az, ami ösztönösen fakad belőled. Foglalkozásunkon laza közös zenélésre/éneklésre számíthatsz, jó hangulatban, kreatív környezetben. Az egész miértje az együtt muzsikálás varázsa. Célunk, hogy az örömzenélésekben minden résztvevő személyisége kibontakozhasson. Ha szívesen vennél részt hangszereddel/hangszálaiddal egy ilyen összekapcsolódásban, jelentkezz hozzánk. A rövid bemutatkozólevélbe foglald bele azt is, hogy min játszol, és milyen stílust képviselsz, szeretsz. A hangszeres játékok mellett szeretettel várjuk azokat a jelentkezőket is, akiket az elektronikus zene világa is érdekel. Ehhez mindössze egy laptopra van szükséged, és segítünk megvalósítani az elképzeléseidet. 

A SZÍNHÁZ JÁTÉK — SZÍNÉSZTÁBOR (táborvezetők: Nagyabonyi Emese és Tóth András)

Emlékszel még, milyen volt gyerekként játszani? A homokozó sivatag volt, a görbe bot szablya, az egyenes puska, a pocsolya óceán. Ha a játék örömét soha nem felejtjük el, teljes lehet az élet, színes, inspiráló, izgalmas. A játék megnyugvás és menekülés is lehet, időutazás és révülés a tudat mélyére. Az oromi malom és környéke különleges energiával és hangulattal bír, nem véletlen, hogy évről évre visszatérünk ide. Ezt a hangulatot, a zenét, a képzeletünket, az improvizációt, a színházi szövegeket és egymás segítségét fogjuk kérni, hogy gyerekként játszhassunk, de felnőtt fejjel. Ez a színház! A táborba mindenkit várunk (tizenhat és huszonhat év között), akit érdekel a színház, a zene, az önismeret, és egy jó közösséget keres! Ha van hangszer, melyen játszol, és mozgatható, hozd magaddal! Hozz még tréningruhát és egy mesét, babonát gyerekkorodból!

A táborokba Szerda Zsófinál lehet jelentkezni a desiresofi@gmail.com e-mail-címen. Augusztus 5-én kezdődnek és augusztus 10-én, a Malomfesztivál nulladik napján este érnek véget. Korhatár: 16+, a maximális létszám táboronként 15 fő. Jelentkezési határidő: június 15-e. Részvételi díj: 7000 dinár, mely napi háromszori étkezést tartalmaz, továbbá belépőt az esti programokra, valamint egy bérletet a Malomfesztiválra.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..