home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Szüreti napok Hajdújáráson
(T. T.)
2014.09.30.
LXIX. évf. 40. szám
Szüreti napok Hajdújáráson

Hajdújáráson péntektől vasárnapig 46. alkalommal tartották meg a Szüreti napokat, és egyúttal a település napját is. A helyi közösség udvarában tartott ünnepélyes megnyitón elsőként Haskó István, a hajdújárási helyi közösség elnöke szólt az egybegyűltekhez, majd szabadtéri szentmise következett, melyet Zsellér Attila helybeli plébános celebrált. A homokvidék csodás terméseit bemutatató gazdag terménykiállítást Pásztor István, a VMSZ és a Tartományi Képviselőház elnöke nyitotta meg, s egyúttal örömét fejezte ki, hogy a hagyományos ünnepség visszakerült eredeti helyére, a felújított művelődési otthon elé.



— Amikor összefogva próbáljuk legyőzni a nehézségeket, akkor nemcsak a termés válik nagyon széppé, hanem jelentős beruházások is megvalósulhatnak. Az elkövetkező egy évben több olyan dolog kezdődhet el, amely megváltoztatja ennek a közegnek a lehetőségeit. Fontosak a különféle nagyberuházások, a Szeged—Szabadka—Bácsalmás—Baja-vasútvonal felújítása, a régi, Horgos—Röszke- határátkelő megnyitása, és remélem, hogy belátható időn belül megkezdődik a palicsi szennyvízelvezető hálózat lefektetése is, ami lehetővé teszi, hogy a Ludasi-tó vize is tisztább legyen. Bízom benne, hogy egy éven belül Palicson is sor kerül jelentősebb építkezésekre, ami a hajdújárásiakra is kedvezően hat majd — mondta a többi közt Pásztor.

A szombat a sport és a szórakozás jegyében telt. Az alsós diákok szüreti ügyességi versenyeken vehettek részt, az öregfiúk pedig nemzetközi kispályáslabdarúgó-tornán bizonyíthatták, hogy még nem kopott meg a futballtudásuk. A délután folyamán a helyi közösség udvarában motorostalálkozóra, az iskolában pedig nőiröplabda-mérkőzésekre került sor. A nap retró bulival zárult.

Vasárnap a hagyományos szentmise után az érdeklődők pálinkát és bort kóstolhattak, éhségüket pedig marhapörkölttel és birkapaprikással csillapíthatták. Ebéd után a Kolibri Nagycsaládosok Egyesülete szerelemlakatfalat adott át, mely az összetartozást és a házasság intézményének erősítését hivatott hirdetni. A délután folyamán színvonalas művelődési műsorra került sor, melyben Haskó Istvánon kívül Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője is szólt a lelátót megtöltő közönséghez.

— Olyan együttműködést szeretnénk önökkel kialakítani az elkövetkező négy évben, amely lehetővé teszi, hogy gyermekeink a szülőföldjükön boldoguljanak, itt maradjanak, és ne akarják máshol folytatni az életüket. Az óvodától az egyetemig segítjük őket, a szülők válláról levesszük az iskoláztatás terhét, s azon vagyunk, hogy a fiatalok minél több tudást szerezzenek, megszeressék és a sajátjuknak érezzék ezt a földet. A Hajdújáráson tapasztalható hagyományőrzés, a múlttal és az örökséggel való törődés nagyon fontos számunkra, ahogyan anyanyelvünk megőrzése is. Itthon vagyunk, otthont teremtünk, és ebben a Magyar Összefogás, valamint az MNT az önök segítségére szeretne lenni — mondta Hajnal, majd Paskó Csaba kelebiai plébános, a Magyar Összefogás lista jelöltje mutatkozott be a közönségnek. A művelődési műsorban a helybeli Lifka Sándor Művelődési Egyesület mellett fellépett a Palics Magyar Művelődési Egyesület, a királyhalmi Petőfi Sándor ME, a püspökladányi Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör, a ludasi Ludas Matyi ME és a csantavéri Mendicus Művészeti Központ tamburazenekara.



Tekintse meg kapcsolódó kápgalériáinkat is:

A hajdújárási szüreti napok megnyitóján

A hajdújárási szüreti napok 2. napján

A hajdújárási szüreti napok 3. napján

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..