home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Színpompás seregszemle Péterrévén
Tomek Viktor
2010.06.09.
LXV. évf. 23. szám
Színpompás seregszemle Péterrévén

Pásztor István ünnepi beszédét mondja - Szabó Attila felvételeiA vajdasági magyarság legtömegesebb fesztiváljának és színpompás seregszemléjének az idén Péterréve volt a házigazdája. Június 4-e és 6-a között itt tartották meg a 34. Durindót és a 47. Gyöngyösbokrétát. Dr. Szöllősy Vágó Lászl...

Pásztor István ünnepi beszédét mondja - Szabó Attila felvételei

A vajdasági magyarság legtömegesebb fesztiváljának és színpompás seregszemléjének az idén Péterréve volt a házigazdája. Június 4-e és 6-a között itt tartották meg a 34. Durindót és a 47. Gyöngyösbokrétát.
Dr. Szöllősy Vágó László, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség főtitkára, a Fesztiváltanács elnöke újságíróknak nyilatkozva elmondta: amint egy népdalt sem lehet kétszer egyféleképpen elénekelni, úgy egy Durindót és Gyöngyösbokrétát sem lehet kétszer egyformán megszervezni. Péterréve tizenkét évvel ezelőtt egyszer már otthont adott a seregszemlének, és kitűnő házigazdának minősült, ezért a Fesztiváltanács meg van róla győződve, hogy ezúttal is remekül helytáll.

Népes tömeg gyűlt össze a Gyöngyösbokréta megnyitójára

A kanyargó Tisza partján fekvő nagyfalu Tisza néptánccsoportja, Tisza Mente Közművelődési és Népművészeti Egyesülete az idén 30 éves.
Június 4-én, az ünnepélyes megnyitóünnepség közönsége a nemzeti összetartozás napja alkalmából először elénekelte a magyar Himnuszt, utána pedig Kódé Károly, a péterrévei Tisza Mente Népművészeti és Közművelődési Egyesület elnöke és Kiss Zoltán, a helyi közösség titkára üdvözölte a vendégeket.
Dr. Korhecz Tamás tartományi kisebbségügyi titkár köszöntőjében kifejtette: hogyha az ezeréves magyar kultúrát egy hatalmas tölgyfának képzeljük el, akkor ennek a tölgyfának a kiterjedt és fejlett gyökérzete és vastag törzse jelképezi a magyar népi kultúrát, a lombozata pedig a magyar magas kultúrát.
- Tudjuk jól, hogy a lombozat nem élhetne egyetlen napot sem, ha az erős gyökérzet, a vastag törzs nem tartaná. Amit önök tesznek, végrehajtanak az életben, az tartja a magyar kultúrát - mondta dr. Korhecz, majd hozzátette, hogy a titkársága az idén 1 millió dinárral támogatta a rendezvényt.
Dr. Szöllősy Vágó László ünnepi beszédében kettős feladatáról beszélt.
- Az első megtisztelő feladat számomra az, hogy a magam, a Fesztiváltanács és kulturális életünk háromezernyi közkatonája nevében köszöntsem önöket hagyományaink ünnepén. A másik feladatom az emlékeztetés: emlékeztetnem kell arra, hogy az első világháborút követő bosszúálló béke ma 90 éve szakította le az anyanemzet testéről, taszította kisebbségi sorba a Kárpát-medence magyarságának millióit - emelte ki dr. Szöllősy Vágó László. - Ami gyökerünk, az ősök hagyatéka: a nyelv, a hit, a kultúra. Ezen belül pedig kiváltképp az ősi magyar dal, a tánc, a hagyományok... Számunkra a népzene, a néptánc, a hagyomány nem csupán szórakozás vagy szórakoztatás, hanem a megmaradás, a magyarnak maradás eszköze is.
A megnyitón jelen volt még Siflis Zoltán, az MNT Intézőbizottságságának a kultúrával megbízott tagja, Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója, Fehér László tartományi képviselő, Vince László, Péterréve helyi közösségének az elnöke.
A Durindó első fellépője a helyi Tisza Mente Közművelődési és Népművészeti Egyesület énekcsoportja volt, Pecelló környéki népdalokat adott elő. Pénteken és szombaton mintegy 120 népdalcsoport, kórus, népzenei együttes lépett színpadra.
Vasárnap a 47. Gyöngyösbokréta megnyitóünnepségét Erkel Ferencnek, a kétszáz évvel ezelőtt született zeneszerzőnek szentelték, de ez a nap más szempontból is jeles volt: 150 évvel ezelőtt ezen a napon, június 6-án hunyt el gróf Széchenyi István.
A rendezvény seregszemlével kezdődött, a zenés-táncos, ünnepi díszöltözékű színes menet a Samu Mihály Általános Iskolától a labdarúgópályáig vonult.
A vajdasági magyarság legtömegesebb népzenei és néptánc-rendezvényének ünnepélyes megnyitóját megtisztelte jelenlétével Pásztor István, a tartományi kormány alelnöke, a VMSZ elnöke, Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Knézi Péter, Óbecse polgármestere, Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója.
Kódé Károly, a helyi Tiszamente Népművészeti és Közművelődési Egyesület elnökének köszöntője után Pásztor István mondott beszédet.
- Fölemelő napokat élünk, hiszen június 4-én, két nappal ezelőtt emlékeztünk meg a trianoni békediktátum aláírásának 90. évfordulójáról, de ugyanezen a napon hirdette ki és léptette életbe a magyar parlament a nemzeti összetartozásról szóló törvényt is. Ezek olyan események, amelyeket isteni kegy megélni, és még nagyobb kegy elmondani azt, hogy az elmúlt 90 évben a vajdasági magyar közösség - túlélve minden megpróbáltatást, dacolva minden kihívásnak - megmaradt, talpon maradt, megőrizte önazonosságát - mondta Pásztor, majd hozzátette: - Különösen fontos ez a mai nap azért is, mert a magyar közösség új magyar nemzeti tanácsot választ.
Knézi Péter ünnepi beszédében elmondta, hogy három év alatt másodszor éri az a megtiszteltetés, hogy jelen lehet a Durindó és a Gyöngyösbokréta megnyitóján (2007-ben Óbecse volt ugyanis a házigazdája e rangos eseménynek), majd a szervezők kitartó és áldozatos munkáját méltatta. Az ünnepi köszöntők után ft. Mátéfi Béla esperes-plébános, Péterréve lelki vezetője megáldotta a rendezvényt, majd dr. Szöllősy Vágó László, a Fesztiváltanács elnöke megnyitotta a 47. Gyöngyösbokrétát. A nap folyamán harmincöt néptánccsoport mutatkozott be a közönségnek.
A rendezvény művészeti bizottságának tagjai: dr. Olsvai Imre, Borsi Ferenc, Filus Erika, Furik Rita, Kocsis Szabó Zsuzsanna, Kovács Henrik, Raj Rozália, Rind Melitta, Salamon Beáta és Wakler Anna értékelték a fellépő csoportok teljesítményét és nyújtottak útravalóul szakmai tanácsot a további működéshez.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..