home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Szeret, nem szeret
Molnár Krekity Olga
2016.04.11.
LXXI. évf. 14. szám
Szeret, nem szeret

Kasza Éva színművésznő emlékére, aki sokszor lépett fel velünk, Hét Nap-osokkal az élőújságainkon

Ember tervez, Isten végez — így a bölcs mondás.
Történt egyszer Kasza Éva színművésznővel, hogy Drága nevezetű hófehér kandúrja kiszökött az utcára és felmászott az ablak előtti fára. Macskáéknál nincs is ebben semmi különös. Csakhogy a Drága olyan szobacica volt, akit a széltől is óvtak, nemhogy a belváros zajos és veszélyes forgatagától. Emberi kíséret nélkül sohasem eresztették ki, így hát nem tanult meg fára mászni, tetőn csavarogni.
Éva kimerülten érkezett haza késő éjszaka a színházból a bemutató után. Lakása ajtaját kizárva megrökönyödve vette észre, hogy eltűnt a Drágája.
— Cicc! Cicc! Cica, hol bujkálsz?
De a kandúr sehol. Sem az ágyban, sem az ágy alatt.
— Hova lettél, te szegény?! — kapott sírógörcsöt a macskaszeretetéről ismert színésznő.
Kereste, kutatta. Mindhiába. Kiment az utcára, s hát mit hallnak a fülei? Macskanyávogást. Valahonnan a magasból. A holdvilágos éjszakában csak úgy világított Drága fehérsége a fa csúcsán.
— Drágám, csakhogy megvagy! Drágám, gyere le! Na, ne bolondozz, gyere már le! — könyörgött Éva a fa alatt a cicának. Az meg kétségbeesésében egyre hangosabban nyivákolt.
— Drágám, ne sírj, gyere le! Szépen kérlek! Drá-gááááám!!!
Visszhangzott Éva jajveszékelése. Olyannyira, hogy felébredtek a szomszédok is, és kíváncsian lesték a függönyök meg a lehúzott redőnyök mögül a fejleményeket. Mi történik odaát, a művésznőnél? Házi perpatvar? Szerelmi háromszög? Noná, hogy izgalmas egy sztori! Lesz miről mesélni másnap a péknél, a fodrásznál, a piacon, a postán...
Éva már arra gondolt, kihívja a tűzoltókat, hozzák le Drágáját a fa tetejéről, de aztán a fehér kandúr egy váratlan pillanatban, mint egy érett szilva, lepottyant a földre.
— Drágám, hogy megijesztettél! Ilyet soha többé ne csinálj, megértetted?!
Igen, a sötétben leskelődő szomszédok is megértették, hogy a Drága — igaz, hogy kandúr, de — csak egy macska. Amelyiknek kilenc élete van, és mindig a talpára esik...
A történet fennmaradt, szájról szájra terjedt, így lett belőle anekdota, melyet akkor, amikor Éva nevetve elmesélte nekem, rögvest továbbadtam a férjemnek, aki bizonyos alkalmakkor, jó társaságban szívesen adomázott vele.
Néhány év elteltével a születésnapomra egy puli kölyökkutyát kaptam, melyre rég áhítoztam, és melyet meg kellett volna „keresztelni”... Valami különlegeset akartam. A Szent Lászlóról szóló akkori olvasmányomban rábukkantam a legendás erdélyi Szeret patakocskára… Felcsillant a szemem:
— Ez az! Hívjuk Szeretnek! Mit szólsz hozzá? — kérdeztem a páromtól.
— A te kutyád — vonogatta a vállát.
Tudtam, csak kedvességből nem ellenkezett velem, de magában azért titkon megfogadta, ő bizony ki nem mondja hangosan ezt a kutyanevet. Hogy úgy járjon, mint Kasza Éva a macskájával?! Hogy a szájára vegye az egész Pacsirtatelep?! Hogy azt beszéljék róla, megbuggyant, illetve lépten-nyomon üvöltve szeretetet vall nekem?! Na, ekkora áldozatot azért mégsem hoz értem meg a kutyámért...
A kiskutya már napok óta ott volt nálunk, és a férjem csak úgy szólítgatta, hogy ccc meg pszt meg gyere...
Aztán egy meglesett pillanatban megült fülemben a félmondat:
— Gyere csak, Fickó!
— Micsoda?! Mi a kutya neve?
— Te keresztelted el, nem tudod?
— De. Szeret. Én Szeretnek hívom. Hát te?
A puli csak merően nézett ránk: „Azt nem lehetne, hogy mindkettő?” — ingatta a fejét jobbra-balra. „Kérlek, ne veszekedjetek!” — vinnyogott a lábunknál, figyelmet követelve.
— Akkor Isten uccse! Legyen Fickó!
És keresztet vetettem a feje fölött.
Fickó felugrott, mintha értette volna, mi történt, megnyalta a kezünket, majd boldogan körülloholta az udvart. Neki is tetszhetett az új keresztneve.


Krekity Csaba alkotása
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..