home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szellemes hölgyek szellemeket irtanak
Brasnyó Zoltán
2016.10.24.
LXXI. évf. 42. szám
Szellemes hölgyek szellemeket irtanak

Volt annak idején egy igencsak élvezhető, generációs kultfilm, melynek ugyan lett folytatása — jelentősen túltolták —, mégsem voltunk csalódottak az összképtől. A Szellemirtók Bill Murray-jel, Rick Moranisszal és a többiekkel az egyik legeredetibb és legviccesebb családi fantasy-akció-vígjáték volt. Eredetileg 1984-ben jelent meg az első rész, ekkor indult hódító útjára a bukott egyetemi doktortanoncokból verbuválódott parapszichológus-különítmény.

 

Ivan Reitman klasszikusa az olyan elvetemült mozirajongó életében, mint amilyen én is vagyok, jelentősen hozzájárult a későbbi személyiségfejlődéshez. Nem beszélve arról, hogy ez a film (és az öt évvel később bemutatott folytatása) mindannyiunk egyik első, féltve őrzött VHS-kazettája volt, és garantáltan nem került még a kilencvenes évek közepén sem a letörölhető szalagok közé — ellentétben sok-sok újévi Gálvölgyi-show-val. Hogy a harmadik Szellemirtók soha nem készült el, arról a közhiedelemmel ellentétben nem egyedül Bill Murray tehet, hanem mindannyian: Murray, Dan Aykroyd, Ivan Reitman és Harold Ramis, együttesen.

A második rész után olyan szerződést kötöttek, amely csak akkor indíthatta volna útjára a harmadik részt, ha mind a négyen egyaránt részt vesznek a projektumban. Ez pedig a négy különböző karrier és életút miatt sohasem történt meg. Aztán jött az a bizonyos YouTube-előzetes 2015-ben és maga a hír, melyet soha ennyien nem diszlájkoltak, vagyis szavaztak le. Jön a Szellemirtók újraértelmezett, népnevelő, „esélyegyenlősítő” verziója, négy nő főszereplésével. Paul Feig rendező nagyot szeretett volna villantani, de végül valami egészen más lett a dologból. Félreértés ne essék, a gond nem a hölgyekkel, és főleg nem a női nemmel van: a Szellemirtók így, ilyen megközelítésben egészen egyszerűen nem működik. A filmet ócsároló felhangok már a megjelenés előtt ellepték a fórumokat, ami pedig a legviccesebb és kétségtelenül a legelszomorítóbb is, hogy az Egyesült Államokban a mozi megjelenése után a hivatásos kritikusok nagy része egészen egyszerűen nem mert negatív kritikát írni a Szellemirtók új epizódjáról.

Attól féltek ugyanis, hogy sovinizmussal, tapló hozzáállással vádolnák meg őket, sőt egyes médiumoknál még az állásukat is kockáztatták volna. Arról persze lehet vitatkozni, hogy a társadalmi érdekcsoportok és az időnként erőltetett politikai korrektség milyen mértékben befolyásolja a közéletet és a közízlést egy bizonyos mozifilm esetében, melyről mindaddig senkinek sem jutott eszébe, hogy női szereplőkkel képzelje el. Pedig ez a sok-sok szempont egy cseppet sem számít: a Szellemirtók női főszereplőkkel elkészült része mindentől függetlenül egyszerű „tucatkomédia”. Sokkal jobb, mint amilyennek a két és fél perces előzetesből tűnt, viszont „egyszer megnézős” kategória, felejthető és sokszor bugyuta. Az esélyt persze meg kell neki adni, jómagam is így tettem, ahogyan időnként a női fociba is belenézek.

A Szellemirtók hoz egy szintet, melytől a 116 perces játékidő alatt egyetlen pillanatra sem tér el. El kell ismerni, hogy a poénok egy része valóban megmosolyogtató, de azt ne várjuk, hogy hangosan röhögve csapkodjuk majd a térdünket, és nyeljük félre a pattogatott kukoricát. A végeredményt látva arra a megállapításra jutottam, hogy igazságtalan volt az a gyűlöletkampány, amelyet ez a mozi kapott, de ettől függetlenül még nyomokban sem eredeti vagy érdekes. Bakikkal és következetlenségekkel teletűzdelt forgatókönyv és egy hölgyekből álló négyes fogat, melynél egyszer érezzük a kémiát, máskor pedig nem.

Leslie Jones, aki a Szellemirtók új felállásában negyedikként kapcsolódik be a buliba, mind közül a legviccesebb karakter: remek egysorosokat durrogtat. A hölgy valóban a film legüdítőbb meglepetése. Chris Hemsworth az ügyetlen szépfiú szerepét kapta, de nekünk, nézőknek erőlködnünk kell, hogy elhiggyük neki, ő egy pancser. Nem ezt szoktuk meg tőle, ennyi az egész. A film főgonosza azonban botrányos: Rowan az egyik legrosszabban megírt karakter, hozzá képest Hókuszpók egy többdimenziós, mély lelkivilággal és filozofikus gondolatokkal megáldott nemezis.

A nyári családivígjáték-dömping tökéletes példája volt az új Szellemirtók, mely ettől szerintem sokkal többet érdemelt volna. A legnagyobb felbolydulást kétségkívül a címe okozta. Vigasz lehet azonban, hogy az eredeti filmek imázsából szemernyit sem vesz el az új. Ez pedig jó hír.


Nyitókép: ign.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..