home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Szegeden is bemutattuk a Kalendáriumunkat
(k.f.)
2014.01.22.
LXIX. évf. 4. szám
Szegeden is bemutattuk a Kalendáriumunkat

Közönségsikere volt a Vajdasági Magyar Kalendárium 2014 című kiadványunknak Szegeden, ahol a város központjában levő Millenniumi Kávéház kiállítótermében nagyszámú érdeklődő kísérte figyelemmel munkatársainknak az okoskönyvről tartott beszámolóját.

A közönséget és a testvérvárosból, Szabadkáról érkezett vendégeket Nagy Abonyi Attila, a délvidékiek szegedi kulturális közhasznú egyesületének elnöke üdvözölte, majd Tóth Lívia, a Hét Nap főszerkesztő-helyettese mutatta be a gazdag múlttal rendelkező hetilapot. Ismertetőjében kitért azokra a változásokra — újításokra —, amelyeket az elmúlt év során valósított meg a szerkesztőség, s amelyek hozzájárulnak az olvasók még hatékonyabb, gyorsabb (weboldal, Facebook) tájékoztatásához.

Ezt követően Kisimre Ferenc, az est házigazdája Rencsényi Hajnal Elvira Arcok a tömegsírból című könyvéről beszélgetett a szerzővel. A Hét Nap újságírója a többi között elmondta: a tavaly megjelent kötetnek, amellyel szinte az utolsó pillanatot ragadta meg annak érdekében, hogy a második világháború végén a Délvidéken ártatlanul kivégzett áldozatoknak emléket állítson, lesz folytatása. Szélesebb körben, tehát egész Vajdaságban szeretné fellelni, felkeresni a még elérhető emlékezőket, s mintegy mementóként hagyni írásait az utókornak, figyelmeztetésül, hogy a jövőben ilyen és hasonló embertelen cselekedetek ne forduljanak elő.

Molnár Krekity Olga, a Kalendárium szerkesztője mutatta be a közönségnek a Hét Nap idei színes kiadványát. Emlékeztetetett arra, hogy sorrendben ez a 17. Vajdasági Magyar Kalendárium (jövőre lesz nagykorú), a Tisza-parti városban pedig immáron 7. alkalommal mutatják be az okoskönyvet. Elmondta, hogy a hagyományos, az eredeti elvek mentén szerkesztették ugyan az idei kiadványt, de nagyon sok új elem is megtalálható benne. Érdekességként említette a munkatársak receptjeit, amelyek gyorsan „vevő”-re is találtak a közönség soraiban, mivel az est befejezése után sokan megvásárolták a Kalendáriumot, és igyekeztek szakmai magyarázatot fűzni a leírtakhoz… A szerkesztő — a korábbi évek tapasztalata alapján — azt is hozzáfűzte, hogy a kiadvány hasznos olvasnivalót nyújt minden generációnak, valamint olyan adatgyűjteményt is tartalmaz, amely bármikor hozzáférhető és felhasználható tulajdonosa számára.

A Millenniumi Kávéház közönsége egyébként a helyszínen megtekinthette Szalai Attila karikaturista nagy érdeklődést kiváltó alkalmi kiállítását, a rendezvény befejeztével pedig sokan dedikáltatták Rencsényi Hajnal Elvirával az Arcok a tömegsírból című kötetét, és megvásárolták az Hét Nap okoskönyvét (egyesek több példányt is).

Az estet Kőműves Noémi gimnazista érett, meggyőző szavalata és Dér Zsolt virtuóz hegedűjátéka tette emlékezetesebbé a szegedi közönség számára.

Szabó Attila felvételei

 

 


 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..