home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Szavazatokban megjelenő felelősség
Talpai Lóránt
2011.05.18.
LXVI. évf. 20. szám

Ha Magyarországon az érdeklődő polgár csak bizonyos sajtóorgánumokból vagy az elektronikus média csak némely műsoraiból tájékozódna, akkor azt hihetné, hogy hónapok alatt megváltozott minden. Azt sugallják ugyanis, hogy a kormány népszerűtlen, közutálatnak örvend, és antidemokratikus lépések sorozat...

Ha Magyarországon az érdeklődő polgár csak bizonyos sajtóorgánumokból vagy az elektronikus média csak némely műsoraiból tájékozódna, akkor azt hihetné, hogy hónapok alatt megváltozott minden. Azt sugallják ugyanis, hogy a kormány népszerűtlen, közutálatnak örvend, és antidemokratikus lépések sorozatát hajtja végre, miközben az ellenzék kisebb-nagyobb pártjai soha nem látott népszerűséget élveznek, a lakosság zömmel támogatja őket, a volt ''örök igazmondó” kormányfőt pedig a vállukon hordozzák az emberek.
A valóság ezzel szemben viszont az, hogy a Fidesz továbbra is fölényesen megnyer minden időközi választást számos kisebb-nagyobb településen, legutóbb még Székesfehérváron is. És ez sokat elárul a helyzetükről, a szocialisták pedig körülbelül ott tartanak, ahol egy évvel ezelőtt. Hiába kapaszkodnak bele minden kis megmozdulásba, tüntetésbe vagy amúgy is a baloldalhoz köthető, kétes hírnevű szakszervezetek által rendezett demonstrációba, népszerűségük nem a megszokott ütemben fejlődik. Az elmúlt évtizedekben ugyanis akárhányszor leváltották őket a kormányról, valamilyen rejtélyes oknál fogva a lakosság elég gyorsan amnéziába esett, elfelejtett minden hibájukat, és tömegével újra megjelent a szavazóbázisukban. De ma a szocialisták megosztottabbak, mint bármikor, csodával határos módon (legalábbis egyelőre) olyannyira el vannak foglalva saját belső harcaikkal, hogy még arra se futja erejükből, hogy a megszokott elutasító, kirekesztő módon kommentálják s kürtöljék világgá az új választási törvényből fakadó lehetőséget, azaz a határon túli magyarokat érintő szavazati jogot. A jövőben is vegyes rendszerben választják majd az országgyűlési képviselőket Magyarországon. Ha az új választójogi törvényjavaslat struktúrájában nem lesz változtatás, akkor körülbelül 95 egyéni választókerület esetén maradna változatlan a választási eredmények szerinti mandátumelosztás. A határon túli magyarok válsztójoga azonban új tényezőként kerül majd be a törvénybe. A törvény kormánypárti kidolgozója, Gulyás Gergely szerint a külhoni magyarok voksolására két forgatókönyv létezik: vagy a magyarországi országos listára, vagy külön, határon túli listákra szavazhatnak majd. Gulyás Gergely szerint a második változat komplexebb és bonyolultabb megoldás. Lehet, hogy inkább ezt éreznék sajátjuknak a külhoni magyarok. Azzal kapcsolatban, hogy körülbelül mennyi határon túli szavazóra lehet majd számítani, a következőképpen nyilatkozott a képviselő: ''A státuszigazolványok igénylését alapul véve a következő három évben - az optimista elképzelések szerint - 600-700 ezer ember (köztük 450-500 ezer lesz 18 éven felüli) kaphatja meg a magyar állampolgárságot. Ennek alapján és annak figyelembevételével, hogy a határon túli magyarok részvétele a saját országukban való választásokon sem szokta elérni az 50 százalékot, összesen 200-250 ezer külhoni vokssal lehet számolni. Az tehát, hogy a határon túli magyarok döntsenek el egy választást, szinte lehetetlen.” Arra a kérdésre pedig, hogy lehetnek-e majd magyar országgyűlési képviselők a határon túli, kettős állampolgárságú politikusok, Gulyás Gergely úgy válaszolt: az új alaptörvény nem zárja ki ennek lehetőségét, azonban a választhatóság további feltételekhez köthető sarkalatos törvényben. Ha a magyar ellenzék hozzáállása konstruktív, egységes álláspont alakítható ki az ilyen és ehhez hasonló kérdésekben.
Ha mindez megvalósul, akkor a jelenlegi kormány a kettős állampolgárság megadásán kívül még egy nagyon komoly döntéssel igazolja, hogy nemcsak szavakban érez felelősséget a határon túliak iránt. Persze azoknak érdemes kissé elgondolkodniuk, akik majd ezeket a jogot megkapják. Hiszen mindenképpen értékelni kell az olyan döntéseket, amelyek összetett politikai szituációban születnek. Senki se felejtse el, hogy a jelenlegi kormányt százfelé próbálják tépni, akár nemzetközi segítséggel is, a sarkalatos törvények kapcsán pedig temérdek munka, törvénykidolgozás vár rá, és mivel nem az eddig megszokott módon, hanem merőben másként kezeli - vagyis nem felejti el - a határon túli magyarságot érintő vitás ügyeket, a nyugati demokráciákban szinte már természetes módon alkalmazott eszközök és jogok felhasználásával konfliktusmentessé teheti a térségben élők életét. A határon túl és az anyaországban is egyaránt meg kell tanulni értékelni egymást, hiszen egy erős közösségnek igenis nagy lehetőségei vannak a jövő Európájában, egy gyengének és széthúzónak viszont esélye sincs.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..