home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szarvast küldött fiainak
Tóth Lívia
2012.10.03.
LXVII. évf. 40. szám
Szarvast küldött fiainak

A költészet és a folklór nyelvén emlékeztek Zentán a Magyar Dráma Napjára

 A Művelődési Ház zsúfolásig megtelt nagytermében A csodaszarvas legendájától Petőfiig című történelmi táncjáték szereplőinek tapsolhatott a közönség. A história onnan kezdődik, amikor az Úr „szarvast küldött fiainak, kik országot találtak” — ahogyan a Kormorán együttes is énekli.
Az egybegyűlteket a fő szervező, a Pro Cultura Polgári Egyesület nevében Kormányos Katona Gyöngyi elnök köszöntötte, ünnepi beszédet Lovas Ildikó, az Magyar Nemzeti Tanács kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa mondott.
A műsor első részében Petőfi-összeállítás hangzott el a zentai Mécsvirág együttes (Verebes Krnács Erika, Hajnal Anna, Zsoldos Ervin) előadásában.
A magyarországi és romániai vendégek látványelemekben rendkívül gazdag bemutatója visszapörgette az időt és a magyar nép történelmének meghatározó szakaszát varázsolta a színpadra a csodaszarvas legendájától, Attila hun királyon, Emese álmán és a honfoglaláson át egészen az államalapításig. Az előadás — amelynek zenéjét Victor Máté, Koltay Gergely és a Kormorán együttes szerezte, rendező-koreográfusa pedig Doktor László — ötvözi az autentikus népzenét a mai zenei elemekkel, a hagyományos népi táncot pedig a modern táncszínházzal, ezáltal biztosítva a maradandó élményt a nézők számára. A tánc és a mozgás ugyanis összekötő szöveggel, dalokkal vegyítve kiválóan alkalmas történetek elmesélésére.
Fellépett a makói Forgatós és az érmihályfalvi Nyíló Akác táncegyüttes, Doktor László és Borbély Simon Csaba vezetésével. Mindkét csoport számos díjat és kitüntetést tudhat magáénak, céljuk a hagyományok ápolása, megőrzése, továbbítása és művészi értékű színpadi bemutatása, valamint a nemzeti kultúra ápolása. Az összeállítás szerves részeként jelenik meg a színpadon a Pusztai Farkasok Íjászegyesület Turul és Kartal nemzetsége. A formáció korhű módon foglalkozik a honfoglalás kori íjászat felelevenítésével, népszerűsítésével, vezetőjük Bokor Tamás. 
Doktor László rendező, koreográfus a produkciójukról egy interjúban azt nyilatkozta, ha válaszolnia kellene arra a kérdésre, lehetséges-e az ősi vagy legalábbis a honfoglalás kori tánchagyomány rekonstruálása, ezt mondaná: a korabeli források híján lehetetlen. Ennek ellenére a magyarság mégis meg tudott őrizni valamit abból a táncművészetből, amelyet Ázsiából hozott, és amely merőben különbözik Európa minden más táncművészetétől, mert sajátosan magyar. A darabot Babits Mihály gondolataival ajánlja a nézőknek:
„Itteni nép vagyunk. Itt összeverődött fajtákból keveredtünk nemzetté! Nemcsak ez a föld őrzi életünk és történelmünk emlékeit. Mi is elválaszthatatlanul hordjuk magunkon legkisebb gyermekségünktől kezdve ennek a földnek ezerféle emlékeit.
Mi magunk vagyunk ez az emlék. A magyar hagyományosan és a köztudat szerint is a szabadság népe. A magyar szabadság a szemlélődő szabad lélek, mely úrnak tudja magát a maga házában, életében és okosan, fölénnyel, elvakultság nélkül tekint a világba. Ez a fajta szabadság teheti a magyart alkotóvá, azaz boldoggá!”
A rendezvény fő támogatója a Magyar Nemzeti Tanács és a zentai önkormányzat volt, társszervezője a Thurzó Lajos Közművelődési Központ. 

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..